Turismul este o ramură economică de bază în județul Suceava, care în ultimii patru ani a înregistrat o dezvoltare mult peste media națională, a declarat, ieri, într-o conferință de presă, președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor. El și-a argumentat afirmațiile cu date statistice din perioada 2008 – 2015, din care reiese că, după o cădere abruptă de 8% în anul 2008 și 7,45% în 2009, ulterior s-a dezvoltat nu doar infrastructura pentru turism, ci au crescut și afluxul de turiști și gradul de ocupare a unităților de cazare. Cea mai spectaculoasă creștere a fost înregistrată în 2015, față de 2014, de 19,1%. Numărul de turiști care ne-au vizitat județul în anul 2015 a fost de 310.548, față de 260.684, în 2014. Prin comparația cu media națională, care este de aproape 8%, procentul înregistrat în Suceava plasează județul nostru pe locul I la nivel național, iar Bucovina pe locul doi ca destinație turistică.
”Asta nu s-a întâmplat pur și simplu, ci printr-o activitate de promovare puternică și organizarea unor evenimente de mare amploare. Ne-am dus curajos în evenimente internaționale, am avut o prezență masivă la marile târguri de turism de peste hotare și din țară”, a declarat Nechifor.
Ca evenimente care atrag turiști în județ, președintele CJ a menționat Festivalul Medieval, Festivalul Meșterilor Populari, Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru, Rock Castle, show-ul aviatic de la Aeroportul Suceava, Hora Bucovinei, ”Comorile Muntelui” de pe Rarău, Târgul expoziție de cai și legende bucovinene de la Horodnic.
”Bucovina nevăzută” și ”Bucovina – mica Europă” vor promova Suceava la Târgul Mondial de Turism de la Londra
Un alt element de atractivitate cu influență majoră asupra dezvoltării turismului este Transrarăul, un traseu turistic montan care echivalează în spectaculozitate cu Transfăgărășan și Transalpina. Nechifor a menționat că până în august sunt premise bune să fie finalizat și punctul de belvedere Piatra Șoimului, o construcție unică în țară.
Potrivit șefului Consiliului Județean, aceste rezultate au fost posibile datorită unei colaborări și coordonări foarte bune între administrația județeană, unitățile cu activitate turistică, primării și alte instituții ale statului, în vederea susținerii unui interes comun.
Cătălin Nechifor a mai spus că pe aceeași linie de promovare agresivă la târgurile internaționale, în octombrie Suceava va fi prezentă la Târgul Mondial de Turism de la Londra, cel mai mare din lume, cu două concepte noi, ”Bucovina nevăzută” și ”Bucovina – mica Europă”, pe care ar fi trebuit să le prezinte în noiembrie 2015 la Bruxelles, amânate din cauza atentatelor. ”Cred foarte mult în prezența noastră la Londra, în octombrie, când aceasta va fi capitala turismului mondial”, a precizat șeful administrației județene.
La stimularea interesului englezilor pentru Bucovina va contribui și deschiderea curselor aeriene directe între Londra și Suceava, din 19 august a.c..