Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 mai 2016 - Anul XXI, nr. 123 (6236)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Perspective

„În patru ani vom fi foarte aproape de Iaşi în ceea ce priveşte angajările din domeniul IT”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În contextul în care sectorul IT este considerat de tineri drept un „El Dorado” în care salariile sunt mari şi şomajul inexistent, iar interesul marilor companii pentru piaţa din România este crescut, perspectivele dezvoltării acestui domeniu în oraşele mai mici prinde contur.

După ce s-au dezvoltat în oraşele mari, centre universitare, importanţi jucători din sectorul IT întorc faţa şi spre Suceava când se gândesc la dezvoltarea lor, prin deschiderea unor puncte de lucru şi angajarea de specialişti.

Decanul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor (FIESEC) din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), prof. univ. dr. ing. Ştefan Gheorghe Pentiuc, a arătat că multinaţionale precum Nokia, Oracle, Microsoft, Google, OSF, Mind Softwere, Arobs s-au orientat, într-o primă fază, către marile centre universitare, cu aeroport internaţional, Cluj, Bucureşti, Iaşi, Timişoara, însă tendinţa acestora este de a se dezvolta şi în centrele universitare mai mici.

„Este o industrie care nu cere investiţii foarte mari, ci inteligenţă, pregătire, dăruire, entuziasm, dorinţă de afirmare, iar cererea de specialişti este foarte mare, depăşeşte capacitatea de şcolarizare a universităţilor pentru acest domeniu”, a menţionat decanul FIESC.

În ceea ce priveşte dezvoltarea Sucevei în acest sector, acesta este de părere că peste aproximativ patru ani şansele de angajare în Suceava vor fi mult mai mari graţie dezvoltării în IT, care la rândul său va conduce la dezvoltarea altor industrii.

„Facultatea de profil din Suceava este foarte puternică, însă, comparativ cu Iaşiul, la un singur aspect noi am fost mai slabi, acela al angajării studenţilor şi absolvenţilor din acest domeniu. Dar în patru ani vom fi foarte aproape de Iaşi în ceea ce priveşte angajările din domeniul IT. Nu vom depăşi Iaşiul, dar ne vom apropia în ceea ce priveşte angajarea în zonă. Absolvenţii noştri merg acum la Iaşi, Cluj, Timişoara, Bucureşti, Oradea, Craiova, mulţi sunt angajaţi din anul III”, a mai completat Pentiuc.

Acesta a amintit de intenţia uneia dintre cele mai mari companiiprivate de IT din Europa, SCC Services din Marea Britanie, de a-şi deschide un punct de lucru în municipiul Suceava şi de a angaja 400 de specialişti în domeniu. SCC Services şi-a început investiţiile în România în urmă cu zece ani, având 600 de angajaţi la Iaşi şi încă 400 la Bacău, compania fiind interesată ca în viitor să-şi dubleze afacerile din ţara noastră.

 

USV încearcă să ţină pasul cu cererea

În încercarea de a ţine pasul cu dezvoltarea acestei industrii, Universitatea din Suceava vrea să coreleze oferta instituţiei cu cererea pieţii muncii şi să suplimenteze numărul de locuri la programele de studii unde adresabilitatea e ridicată.

„Cifra de şcolarizare de la programele de studiu este deja mare. Suntem cu trei serii de predare în anul I, prima dată în istoria Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor. La admiterea din 2015, adresabilitatea a fost cu 35% mai mare decât în anul precedent, de remarcat mai ales creşterea înregistrată în cazul programelor Calculatoare, Automatica şi Electronică. Şi la Sisteme electrice am văzut o cerere mult mai mare faţă de obicei, iar la Managementul energiei a fost o cerere susţinută”, a explicat decanul FIESC.

Acesta a arătat că în condiţiile în care „boom-ul” celor care doresc să-şi continue studiile în acest sector se va menţine, FIESC va mări capacitatea de şcolarizare a programelor sale.

„S-a promovat o sintagmă falsă din punctul meu de vedere, aceea că universităţile produc şomeri pe bandă rulantă. Dacă nu te pregăteşti temeinic, indiferent de domeniu, bineînţeles că nu vei fi angajat. Cine a fost conştiincios, e angajat”, a spus Pentiuc.

Decanul FIESC a mai arătat că cererea atât de mare pe piaţa de IT începe să determine şi un efect negativ. Observând solicitările mari ale angajatorilor, mulţi studenţi lasă garda jos în ceea ce priveşte pregătirea lor, bazându-se doar pe faptul că  deficitul de specialişti de pe piaţa muncii va determina o angajare automată a acestora.

 

La admiterea din acest an, programul Calculatoare primeşte cele mai multe locuri bugetate

La admiterea din acest an, cele mai multe locuri bugetate, 200 la număr, au fost repartizate Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor. De asemenea, Calculatoare este specializarea care a primit cele mai multe locuri subvenţionate de la nivelul întregii universităţi, 55, la care se adaugă alte 69 de locuri cu taxă. Rectorul Universităţii din Suceava, Valentin Popa, a menţionat că a solicitat Ministerului Educaţiei creşterea capacităţii de şcolarizare pentru această specializare, alături de Automatică şi informatică aplicată şi Electronică aplicată. La aceste specializări, facultatea scoate la concurs câte 32 de locuri, alături de Managementul energiei (28 de locuri), Sisteme electrice (28) şi Inginerie economică (25). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „În patru ani vom fi foarte aproape de Iaşi în ceea ce priveşte angajările din domeniul IT”.
 Vizualizări articol: 4465 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 7 voturi
„În patru ani vom fi foarte aproape de Iaşi în ceea ce priveşte angajările din domeniul IT”4.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vina mare e la conducerea USV trimis de
(27 mai 2016, 19:50:04
Sunt 9114 studenti la Suceava. Sa vii sa te lauzi ca ai 55 locuri/an la calculatoare e totusi putin... Nu m-as lauda cu asa cifre. Arata cat de slaba viziune exista acolo.
Din 55 care termina, daca ai 20 de programatori buni e mare lucru. Cum sa cladesti o industrie IT cu 20 oameni/an?!?

Au fost mai multe firme serioase de IT care au tatonat terenul. Au vazut ca e seceta mare de oameni si au plecat...
Daca USV isi facea treaba bine, erau in Suceava cel putin 1000 ITisti acum.

Pacat ca se infiinteaza tot felul de sectii fara solicitari pe piata muncii gen Drept, Sport, Inginerie Alimentara, Economie etc si nu se axeaza pe IT.

Bani sunt la USV, ar trebui definite si prioritarile mai bine.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salată în straturi, de pui cu ananas Este un preparat  fin, delicat, foarte răcoritor și exotic. Se face repede și se termină de pe platou cu maximă viteză...Avem nevoie de:Un piept mare de pui, fiert, un ananas mic (cca 400g curățat), o lingură de zahăr, o căpățână de... Citeşte