Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 mai 2016 - Anul XXI, nr. 123 (6236)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Folclor autentic românesc

Corala Bărbătească „Armonia”, răsplătită cu aplauze îndelungi şi ovaţii de sute de suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Voci puternice, solişti cu timbru vocal deosebit, voci melodioase, toate reunite într-o armonie perfectă cu repertoriul ales, folclor autentic ales din tezaurul de muzică populară românească, şi instrumentişti virtuoşi au dat naştere unui spectacol de excepţie, marţi, 24 mai, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, de care s-au bucurat sute de suceveni.

Concertul extraordinar de folclor în interpretare coral-instrumentală oferit de Corala Bărbătească „Armonia” din Constanţa (Arhiepiscopia Tomisului) şi Orchestra Folclorică „Muzica Divertis” s-a bucurat de un mare succes în rândul publicului, care a aplaudat la scenă deschisă şi a ovaţionat în repetate rânduri evoluţia artiştilor. Laitmotivul evenimentului a fost armonia, pentru că, aşa cum spunea la un moment dat dirijorul coralei constănţene, arhidiaconul asist. univ. dr. Ion Iulian Dumitru, „un cor e un ansamblu şi el trebuie să sune exact cum ne şi cheamă, în armonie. Armonia nu este reprezentată de o sumă de individualităţi, fie ele şi excepţionale, ci printr-o polifonie perfectă, desăvârşită. În cor vocile se cheamă una pe alta, se completează, răspund una alteia, intrările lor constituie tocmai acest joc care asigură frumuseţea unei piese care la sfârşit este răsplătită cu aplauze”.

 

 „Încercăm să ne ridicăm la nivelul frumuseţii plaiurilor Bucovinei şi sufletelor bucovinenilor”

Purtând cămăşi populare, încinse la mijloc cu brâie din piele, veseli, convinşi că actul artistic pe care îl vor oferi sucevenilor este unul de calitate, care le va plăcea cu siguranţă, artiştii din Constanţa au reuşit prin sinceritate, printr-un repertoriul bine ales, să se ridice „la nivelul frumuseţii Bucovinei”, aşa cum a sugerat prezentatorul spectacolului: „Încercăm să ne ridicăm la nivelul frumuseţii plaiurilor Bucovinei şi sufletelor bucovinenilor”. Tot el a adăugat că „omul prin credinţă a sfinţit acest loc” şi că, prin acest concert, artiştii doresc să dea o definiţie a satului românesc.

Dacă asta şi-au propus membrii Coralei bărbăteşti „Armonia”, cu siguranţă au reuşit. Publicul a ascultat, pe parcursul a două ore, o suită de piese populare din diferite zone folclorice ale țării, Dobrogea, Banat, Moldova, Muntenia etc. Să ai inimă de piatră şi tot nu poţi să nu iubeşti, să nu apreciezi bijuterii folclorice într-o interpretare şi orchestraţie impecabilă. Orchestrația a fost realizată de Valeriu Cașcaval și Ion Croitoru, iar conducător artistic a fost Anton Slavici.

 

Mândri că suntem români

Sala a vibrat la piese precum „Bună vreme, Prutule”,„Hai, Dunărea mea”, „Dorul Basarabiei”, „Fata dobrogeană”, „Ana, zorile se varsă”, „Vai, sărmana turturică”, „Foaie verde sălcioară”, „Verde garofiţă” şi multe altele. Publicul a fost fermecat de muzica şi versurile populare româneşti, transmise din inimă, cu iubire declarată în direct de artişti către public şi invers. Spectacolul s-a dovedit a fi de fapt un dialog între scenă şi public, între artişti şi spectatori, între inimi de români din Bucovina, din Dobrogea şi de peste Prut. Sucevenii au simţit sinceritatea cu care artiştii au transmis muzica, sensibilitatea cu care au reuşit să ajungă la fiinţa noastră, a celor care, cel puţin două ore, ne-am simţit mândri că suntem români.

 

Mulţumiri

Folclorul românesc, izvorât din piepturile de români uneori trişti, alteori veseli, uneori doborâţi de necazuri, alteori plini de bucurie, transmis sucevenilor printr-un potpuriu de cântece autentice de artiştii din Constanţa, multipremiaţi la diverse competiţii naţionale şi internaţionale, a reuşit să „descoase” suflete, să smulgă lacrimi şi zâmbete. O sală plină, la unison, a aplaudat evoluţia artiştilor instrumentişti şi vocali de pe scenă. La finalul spectacolului, preotul protopop Vasile Irimia, datorită căruia această poveste frumoasă şi emoţionantă s-a petrecut pe scena suceveană, le-a mulţumit artiştilor, publicului, pentru prezenţa numeroasă, lui ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pentru că a îngăduit Coralei Bărbăteşti „Armonia” să facă un popas muzical la Suceava, lui ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, pentru că a dat binecuvântare pentru desfăşurarea acestui eveniment cultural (Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a fost principalul organizator), Primăriei şi Consiliul Local Suceava, dar şi celor câtorva sponsori care au ajutat la organizarea Concertului extraordinar de folclor în interpretare coral-instrumentală pe scena suceveană.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Corala Bărbătească „Armonia”, răsplătită cu aplauze îndelungi şi ovaţii de sute de suceveni.
 Vizualizări articol: 2521 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Corala Bărbătească „Armonia”, răsplătită cu aplauze îndelungi şi ovaţii de sute de suceveni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salată în straturi, de pui cu ananas Este un preparat  fin, delicat, foarte răcoritor și exotic. Se face repede și se termină de pe platou cu maximă viteză...Avem nevoie de:Un piept mare de pui, fiert, un ananas mic (cca 400g curățat), o lingură de zahăr, o căpățână de... Citeşte