Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 mai 2016 - Anul XXI, nr. 121 (6234)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ediţia a IV-a

Concursul de dezbateri academice „Tinerii Dezbat”, etapa regională, câştigat de elevi rădăuţeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Echipa Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi a câştigat, la sfârşitul săptămânii trecute, Concursul de dezbateri academice „Tinerii Dezbat”, ediţia a IV-a,  etapa regională, competiţie ce s-a desfăşurat la Botoşani. Sub denumirea simbolică de „Olimpiada Dezbaterilor”, competiţia se înscrie în calendarul de concursuri şi activităţi educative aprobate de MENCS, reuşind să fie cel mai amplu concurs de dezbateri educaţionale din România. Structurată în etape, asemenea unei olimpiade (judeţeană, regională, naţională), competiţia propune elevilor teme de actualitate din sfera cetăţeniei active, a drepturilor omului, toleranţei şi pluralismului democratic.

Temele pe care elevii s-au înfruntat în argumente în etapa regională din acest an au fost: „Educaţia civică ar trebui să fie materie obligatorie în programa şcolară pentru liceu”, „Ar trebui aplicate măsuri de toleranţă zero pentru actele de discriminare din şcoli” şi „Drepturile copilului ar trebui să fie obiect de studiu pentru toţi elevii”. Echipa Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi, coordonată de profesorii Angelica şi Florin George Popovici, a reuşit performanţa calificării la etapa naţională, după victoria înregistrată în finala competiţiei. Echipa formată din elevii Andreea Gînga, Alexandru Balan şi Maria Andronic, ce reprezintă Clubul de Dezbateri Academice „Ars Dicendi” de la instituţia rădăuţeană, a întâlnit echipa Colegiului Naţional „Petru Rareş” din Suceava. Tema pe care s-a dezbătut a fost „Ar trebui aplicate măsuri de toleranţă zero pentru actele de toleranţă zero în şcoli”, iar la finalul unei runde de 50 de minute cei nouă arbitri au decis să ofere victoria liceului rădăuţean.

Ambele echipe care s-au înfruntat în finala etapei regionale de la Botoşani vor participa, în acest an, alături de două echipe din Botoşani, clasate pe locurile III şi IV (Colegiul „A.T. Laurian” şi Liceul „Nicolae Iorga”), la etapa naţională a competiţiei, ce se va desfăşura la Zalău, în perioada 10-12 iunie. „Tinerii Dezbat” este o olimpiadă a înţelegerii şi promovării valorilor democratice prin dezbateri argumentate, un exerciţiu al unei atitudini deschise către diferenţe sociale, etnice şi de gen.

„Competiţia <Tinerii Dezbat> este locul în care putem creşte avocaţii, politicienii, intelectualii şi cetăţenii de mâine. În România, cu sprijinul Ministerului Educaţiei, începând cu 2010, 450 de elevi de liceu practică în fiecare an un sport extrem – dezbaterile educaţionale. Peste 150 de profesori învaţă gândire critică şi dezbateri de la alumni ai Asociaţiei Române de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR) în seminarii de instruire şi îi pregătesc pe elevii lor în acelaşi spirit critic. Înfruntarea de idei se întâmplă în cadrul competiţiilor regionale şi al unui campionat naţional. Acolo, profesorii îşi susţin elevii în confruntarea în care tinerii îşi revendică apartenenţa la o comunitate cu simţ civic şi critic”, au explicat organizatorii competiţiei. La sfârşitul săptămânii trecute, în zece oraşe din ţară s-a desfăşurat etapa regională a celei de-a VI-a ediţii a competiţiei de dezbateri academice „Tinerii Dezbat”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Concursul de dezbateri academice „Tinerii Dezbat”, etapa regională, câştigat de elevi rădăuţeni.
 Vizualizări articol: 1855 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Concursul de dezbateri academice „Tinerii Dezbat”, etapa regională, câştigat de elevi rădăuţeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei