Sute de elevi de gimnaziu s-au adunat vineri, la Iulius Mall, interesați de ofertele liceelor din județ, în cadrul celei de-a XVII-a ediții a Târgului Ofertelor Educaționale. Invitației de a participa la eveniment i-au răspuns afirmativ liceele din municipiul Suceava și alte unități de învățământ din județ, care au încercat să-i convingă pe viitorii boboci să li se alăture din toamnă. Reprezentanții liceelor cu standuri la târg au împărțit pliante cu oferta de școlarizare, le-au arătat viitorilor boboci videoclipuri de prezentare, dar și rezultatele obținute de elevii acestor unități de învățământ, materializate în trofee, diplome și distincții.
Specializările din ofertele prezentate au fost miza principală a reprezentanților liceelor, de mare importanță pentru viitorii liceeni fiind pregătirea cadrelor didactice, activitățile extrașcolare sau calificările obținute la absolvire. Afluxul celor interesați de eveniment a fost mare și în acest an, peste 500 de elevi trecând pragul târgului.
Liceele au încercat să-i atragă pe elevi cu oferte atractive
Concurența a fost mare, mai ales între liceele din municipiul Suceava, reprezentanții acestora încercând să le pună în evidență punctele forte.
Mulți dintre cei veniți să-și aleagă viitoarea școală nu sunt încă destul de pregătiți să o facă. „Am văzut că sunt foarte mulți elevi care sunt nehotărâți încă și sunt foarte mulți elevi buni, olimpici. Trebuie să meargă la licee unde au oportunitatea de a lucra cu profesori buni și de a fi în clase în care competiția e mare și pot să crească”, ne-a spus George Bejinariu, elev în clasa a XI-a la un colegiu sucevean.
Etalarea ofertelor îi ajută pe tinerii absolvenți în alegerea școlii potrivite
Competiția e foarte mare între licee și unele unități vin cu idei care pot fi foarte atractive pentru tinerii absolvenți de gimnaziu.
„Pentru bobocii care vor fi admiși în clasa a IX-a avem o școală de vară în care ei să cunoască activitățile extracurriculare ale școlii, din domeniul artistic, științific, sportiv, clubul de voluntariat și așa mai departe, pentru a se putea înscrie de la început în aceste forme de educație non-formală”, ne-a relatat Anca Greculeac, director adjunct al Colegiului Național „Petru Rareș” Suceava.
Pentru unii dintre elevii de clasa a VIII-a alegerea viitorului liceu e o decizie greu de luat, în timp ce alții sunt deja hotărâți ce vor să facă mai departe.Estera a ales deja colegiul unde ar vrea să învețe din toamnă, însă e nehotărâtă asupra profilului: „E un liceu foarte căutat în Suceava. Vreau să urmez aici secția Științele Naturii sau Matematică-Informatică. Sincer cred că am să fac față, acum cu evaluările o să vedem ce va fi”. O altă elevă, Andreea, viitoare absolventă a unei școli din cartierul sucevean Burdujeni Sat, e mai hotărâtă asupra profilului pe care-l va urma: „Cred că voi merge la Colegiul Național de Informatică «Spiru Haret». Profilul mate-info. Cred că aș face față, de ce nu?”
O noutate în cadrul târgului a venit din partea unor licee tehnologice, care au prezentat oferte pentru dezvoltarea învățământului profesional. Tatiana Vântur, inspector școlar în cadrul IȘJ Suceava, a precizat: „Oferta liceelor are la bază parteneriatul cu agenții economici și este mult mai ancorată cu oferta de pe piața muncii, astfel încât elevii să-și poată găsi la finalul liceului drumul către propria carieră. Ca factor de noutate ne referim aici la oferta pentru școlile profesionale, astfel încât liceele tehnologice propun absolvenților de clasa a VIII-a locuri pentru școlile profesionale, foarte bine structurate și documentate.”



