Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 mai 2016 - Anul XXI, nr. 106 (6219)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Motivare

Tribunalul Suceava, în cazul listelor PSD: ”Prima instanţă a dat dovadă de un formalism excesiv”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Judecătorii Tribunalului Suceava şi-au motivat decizia prin care au respins ca nefondate contestaţiile la adresa listelor de susţinători ai candidaţilor PSD la Primăria şi Consiliul Local Suceava şi desfiinţarea sentinţei Judecătoriei, care anulase candidaturile social-democraţilor în municipiul reşedinţă de judeţ.

Conform motivării Tribunalului în cazul listei de susţinători pentru Consiliul Local Suceava, prima instanţă nu a precizat la fiecare filă şi la fiecare poziţie în ce constă neregula constată, punând candidaţii în imposibilitatea de a se apăra corespunzător în ambele faze procesuale. Completul de la Tribunal a apreciat că judecătorii de la prima instanţă ”aveau obligaţia de a pune în discuţie concret aceste nereguli, prin trimiteri la file”. De asemenea, Tribunalul reţine că, în privinţa unora din filele de susţinători, ”statuările primei instanţe, pe lângă faptul că sunt nemotivate în concret, sunt şi greşite”, nominalizând filele şi poziţiile anulate de Judecătorie, deşi prezintă toate datele. În plus, a doua instanţă constată că la foarte mulţi susţinători anulaţi lipseşte doar localitatea de domiciliu, dar există anul naşterii şi actul de identitate, după care au putut fi uşor identificaţi.

”Într-adevăr, Hotărârea AEP nr.1/2016 prevede modelul listei de susţinători care va fi folosit la alegerile locale, cuprinzând, printre altele, adresa susţinătorului, inclusiv localitatea, însă trebuie analizat dacă sancţionarea unor astfel de omisiuni, a localităţii, în condiţiile în care celelalte date inserate permit totuşi identificarea susţinătorului, nu este o măsură excesivă, de natură să aducă atingere substanţei dreptului la alegeri libere, caracteristic unui regim democratic, care include atât dreptul de a alege, cât şi dreptul de a fi ales şi care nu poate fi conceput fără concursul unei pluralităţi de partide politice”, apreciază judecătorii de la Tribunal, care mai spun că trebuie avut în vedere scopul acestei reglementări, ”acela de verificare a identităţii reale a susţinătorului, de la care prima instanţă s-a îndepărtat, dând valoare sacramentală menţiunii privind localitatea de domiciliu”.

 

”Nu apare nici o suspiciune de fraudă”

Potrivit Tribunalului, nu trebuie omis că o autoritate a statului, învestită cu putere publică, a constatat îndeplinite condiţiile de fond şi formă ale listei de susţinători şi ”nu apare nici o suspiciune de fraudă”. ”Tribunalul reţine că prima instanţă a dat dovadă de un formalism excesiv prin luarea unei măsuri disproporţionate faţă de finalitatea avută în vedere de legiuitor, aceea de asigurare a unor alegeri libere care să respecte pluripartitismul politic, dreptul de a fi ales, puterea suverană a electoratului, în concordanţă cu principiile constituţionale şi care a condus la ruperea echilibrului între interesele particulare, drepturile individuale ale petentului şi drepturile colective ale unui segment important din societate”, se mai arată în motivare.

Totodată, sunt invocate şi recomandările CEDO privind ”necesitatea evitării deciziilor arbitrare şi abuzurilor de putere în materie electorală, în special în ceea ce priveşte înregistrarea candidaţilor”, cu trimitere la decizii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului în procese cu persoane sau partide  împotriva Ucrainei, Letoniei, Rusiei, Bulgariei şi Turciei.

O motivare asemănătoare pentru schimbarea sentinţei Judecătoriei are şi completul Tribunalului care a judecat apelul candidatului PSD la Primăria Suceava, Tiberius Brădăţan. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tribunalul Suceava, în cazul listelor PSD: ”Prima instanţă a dat dovadă de un formalism excesiv”.
 Vizualizări articol: 4024 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Tribunalul Suceava, în cazul listelor PSD: ”Prima instanţă a dat dovadă de un formalism excesiv”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei