Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 apr 2016 - Anul XXI, nr. 102 (6215)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Concerte

Recital de excepţie al Coralei mixte „Ciprian Porumbescu”, la Parlamentul Bavarez din Munchen

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 23-24 aprilie, în Munchen, Germania, a avut loc un dublu concert de excepţie în vederea promovării tradiţiilor şi spiritualităţii româneşti în spaţiul bavarez. Spectacolul a fost susţinut de Corala mixtă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, împreună cu un grup de tineri instrumentişti români din Munchen, organizaţi sub numele „Cercul tinerilor muzicieni români”.

Primul concert a fost susţinut în Sala Senatului din clădirea Parlamentului Bavariei. Evenimentul a avut caracterul unui acţiuni de binefacere pentru sprijinirea construirii unui Aşezământ Bisericesc din Munchen-Aubing. Concertul a fost organizat de Consulatul României din Munchen, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, Asociaţia pentru Promovarea Culturii şi Tradiţiilor Româneşti, la iniţiativa Centrului Bisericesc din Munchen, cu sprijinul Barbarei Stamm, preşedinta în exerciţiu a Parlamentului Bavariei. Accesul la eveniment s-a făcut doar pe bază de invitaţie şi au participat personalităţi ale vieţii politice, culturale, academice şi spirituale din Bavaria, dar şi potenţiali susţinători ai proiectului Aşezământului Bisericesc. Spectacolul a fost urmat de un dineu oficial.

În dimineaţa Duminicii Floriilor, pe 24 aprilie, Corala mixtă „Ciprian Porumbescu” a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Preasfinţitul Părinte Sofian Braşoveanul, împreună cu un sobor de clerici, la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Munchen. În seara aceleiaşi zile a avut loc un al doilea concert, pentru publicul larg, în Biserica „St. Johann Baptist” din Munchen, unde a participat un număr mare de oameni, spre a fi părtaşi unor clipe deosebite de înălţare spirituală. Publicul, atât român, cât şi german, a avut ocazia de a înţelege mai bine identitatea noastră românească culturală, în ceea ce are ea mai frumos şi mai profund.

Repertoriul a cuprins atât cântece specifice perioadei bisericeşti în care ne aflăm, cât şi arii din muzica cultă naţională şi internaţională. Invitaţia primită de corala suceveană de a participa la aceste evenimente de amploare a venit în urma succesului turneului de promovare a României din perioada noiembrie-decembrie 2015, timp în care formaţia corală a susţinut nu mai puţin de 18 concerte în vestul Europei cu un vast repertoriu, cuprinzând atât colinde tradiţionale, prelucrări folclorice, dar şi romanţe româneşti la belle epoque.

În acest an celor două concerte din Munchen li s-au adăugat alte reprezentaţii pe scene europene, incluse într-un miniturneu de promovare a artei, culturii şi spiritualităţii româneşti, susţinut de Corala mixtă „Ciprian Porumbescu” din Suceava în vestul Europei în perioada 17-25 aprilie. Corala, condusă de dirijor pr. prof. Lucian Tablan-Popescu, a susţinut reprezentaţii în Zurich, Elveţia (19 aprilie), Luzern, Elveţia (20 aprilie), şi Augsburg, Germania (22 aprilie).

Piesele abordate de Corala „Ciprian Porumbescu” şi de tinerii instrumentişti pe parcursul celor două ore de spectacol au avut menirea să sensibilizeze publicul, atât cel vorbitor de limbă română, cât şi germanii prezenţi la eveniment prin limbajul universal care este muzica. Cei 200 de oaspeţi prezenţi în Sala Senatului din Parlament, alături de alte peste 700 de persoane prezente în Biserica „St. Johann Baptist” din Munchen, au trăit condensat alături de muzicieni o multitudine de experienţe şi intensităţi spiritual deosebite. Publicul a râs odată cu candoarea transmisă de piesa „La oglinda”, a plâns de dor şi nostalgie în romanţe ca „Sara pe deal”, „Pe lângă plopii fără soţ”, s-a lăsat purtat pe ritmurile mişcate ale „Sârbei în căruţă”, a oftat alături de destinul tragic al „Baladei” lui Ciprian Porumbescu, a ascultat „Lacrymosa” lui Mozart la ea acasă, într-o veritabilă catedrală catolică, şi nu în ultimul rând, a simţit vestirea sărbătorilor pascale printr-un buchet de piese religioase ortodoxe armonizate impecabil, care au mers direct la sufletul celor prezenţi.

Corala mixtă „Ciprian Porumbescu” a fost din nou invitată să concerteze în Munchen, Germania, în iarna acestui an, ca urmare a prestaţiei de înaltă clasă de care a dat dovadă pe parcursul celor două zile de reprezentaţii din luna aprilie. Acesta a fost doar unul din numeroasele turnee în străinătate ale coralei.

Corala mixtă „Ciprian Porumbescu” se află sub părinteasca binecuvântare a Înalt Preasfinţitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, cât şi sub ocrotirea Colegiului Naţional ”Ştefan cel Mare” Suceava, în cadrul coralei activând în număr mare atât foşti, cât şi actuali elevi ai colegiului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Recital de excepţie al Coralei mixte „Ciprian Porumbescu”, la Parlamentul Bavarez din Munchen.
 Vizualizări articol: 3907 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Recital de excepţie al Coralei mixte „Ciprian Porumbescu”, la Parlamentul Bavarez din Munchen5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei