Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 apr 2016 - Anul XXI, nr. 97 (6210)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Trist

Bătrâni mineri şubreziţi de silicoză, constructori, funcţionari şi universitari împart amara pâine a azilului din Solca

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zi de sărbătoare sâmbătă pentru creştinii ortodocşi. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Pe băncile din curtea căminului pentru persoane vârstnice patronat de Ministerul Muncii în fostul sanatoriu din Solca stau la soare câţiva bătrâni. Îmbrăcaţi îngrijit, cu bastoanele sprijinite de bancă, privesc cu curiozitate agitaţia din jurul lor.

Ilie Galan are 67 de ani. A fost miner la Arşiţa, Iacobeni. Când silicoza i-a tencuit plămânii şi i-a îngreunat respiraţia, a mers pentru tratament la spitalul de boli profesionale din Frasin, unde a aflat că asta-i boală de care nu mai scapă. Doctorii pot să-l ajute doar să respire mai uşor şi să-i încetinească mersul bolii. Copiii i-au plecat în lume, aşa că, bolnav şi singur, s-a dus la căminul de la Pojorâta. După cinci ani, a fost transferat la Solca.

La fel ca el, tot din mină, dar de la Baia Borşa, s-a căptuşit cu silicoză şi Aurel Chideşa, din Dorneşti. Şase ani a stat la Solca pe vremea când era sanatoriu pentru cei bolnavi de plămâni. Când spitalul s-a desfiinţat, s-a dus la un schit, unde a găsit adăpost vreo patru ani şi de un an a revenit la Solca, la fostul spital transformat în cămin de bătrâni. S-ar duce acasă, dar n-are unde.

Asta ne spune şi Mihai Aciobăniţei, care are 80 de ani. E printre cei mai nou-veniţi la cămin, de numai trei luni. ”E bine aici, că la mine în sat, la Grăniceşti, nu mai am pe nimeni. Copiii sunt plecaţi în străinătate, cât o mai ţine căminul, stau aici. E bine, avem mâncare, avem apă caldă, camere curate, are cine avea grijă de noi”, ne-a spus bătrânul.

Ioana Oprea e din Suceava. 24 de ani a lucrat la Străduinţa, până s-a pensionat din cauza plămânilor găuriţi de TBC. Din 1997 până în 1999 a stat tot la Solca, în spital. N-are casă, n-are familie, din pensia de 500 de lei nu-şi permite chiria unei locuinţe, mâncare şi tratament. A mai stat la Pojorâta aproape trei ani. Vineri se împlineşte un an de când a revenit la Solca.

O casă a găsit aici şi profesorul universitar Traian Ungurean Seul. Soţia i-a murit demult, iar el, la 82 de ani, are nevoie de supraveghere şi îngrijire permanentă. Unul dintre băieţi mai vine din când în când să-l vadă, celălalt e plecat din ţară. ”Nu mă descurc singur şi nici nu are cine să aibă grijă de mine”, ne spune bătrânul profesor de limba română, într-unul din momentele în care amintirile în care se refugiază cea mai mare parte a timpului l-au lăsat lângă noi.

L-am mai cunoscut la Solca pe Aurelian Drelciuc, un fost funcţionar extrem de vioi la cei 88 de ani, care ne spune resemnat că de ani buni n-a mai primit de la nepoţi nici măcar o felicitare de sărbători. Şi pe Viorel Melniciuc, în costum de culoarea oului de raţă, cămaşă albă impecabilă, cravată şi pălărie asortate. Îl întreb unde merge îmbrăcat aşa elegant. ”Nicăieri, unde să merg?! Dar e sărbătoare. Toată viaţa în zi de sărbătoare m-am îmbrăcat în costum sau în costum popular”, povesteşte el. Are 71 de ani, dar încă lucrează la grădină, că asta îi plăcea să facă şi acasă, la Moldoviţa.

În total, sunt 70 de bătrâni. Foşti mineri şubreziţi de silicoză, bătrâni singuri sau cu copiii împrăştiaţi în toată lumea, pe picioarele lor, în cârje sau la pat, care acum stau cu inima strânsă că ar putea rămâne fără adăpost şi îngrijire dacă va fi închis căminul pentru persoane vârstnice de la Solca, din lipsă de finanţare.

 

Astăzi CJ se întruneşte ca să aloce bani pentru plata datoriilor căminului de bătrâni

Pe moment, situaţia va fi rezolvată prin aceea că, din fondul de rezervă bugetară, Consiliul Judeţean Suceava va plăti facturile restante ale căminului, la alimente şi utilităţi, şi salariile personalului, care totalizează peste 1,6 miliarde de lei vechi. Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a fost mandatat de deliberativ şi a mers sâmbătă la cămin, însoţit de administratorul public Ionuţ Adomniţei, secretarul judeţului, Petru Tanasă, şi consilierul judeţean Brînduşel Nichitean, pentru a se informa exact asupra situaţiei. El a declarat că astăzi convoacă o şedinţă extraordinară pentru ca CJ să aloce acest ajutor de urgenţă şi să solicite Guvernului un punct de vedere referitor la problema finanţării.

”Nu putem pune în cârca fiscală a oraşului Solca funcţionarea acestui cămin. Nu are puterea financiară să o facă. Să vedem ce spune Guvernul, care e soluţia lor. Aşteptăm şedinţa de guvern de miercuri. Dacă nu face nimic, mai stăm o miercuri şi mergem la guvern”, a declarat Nechifor.

 

La puritatea aerului, Solca este pe locul I în România şi pe locul II în Europa

Solca este al treilea cel mai mic oraş din România. Doar Băile Tuşnad şi Nucet sunt mai mici decât Solca, prin urmare nu poate susţine de la bugetul local funcţionarea căminului în care s-au retras să-şi ducă zilele aceşti bătrâni, majoritatea cu boli căpătate în locurile în care au muncit o viaţă.

Îndeosebi pentru cei cu afecţiuni pulmonare, oraşul oferă un climat foarte potrivit. Proprietăţile terapeutice deosebite sunt determinate de densitatea mare a stratului de ozon atmosferic pentru care Solca deţine primul loc în România şi al doilea pe plan european.

Ozonul, potenţialul terapeutic şi existenţa izvoarelor cloruro-sodice l-au determinat pe medicul evreu Hermann Poras ca în anul 1876 să înfiinţeze aici Sanatoriul şi Institutul de Hidroterapie „Dr. Poras”. În imediata vecinătate a sanatoriului a deschis Parcul Staţiunii Solca, cu brazi şi molizi aduşi de la poalele Munţilor Alpi, din Elveţia.

Dr. Poras este cel care a transformat Solca într-o staţiune balneoclimaterică, supranumită ”Perla Bucovinei” în perioada 1892-1899, cunoscută şi vizitată de turişti din întregul Imperiu Austro-Ungar şi din Germania la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. Activitatea doctorului Hermann Poras la sanatoriul din Solca a fost continuată de fiul lui, Josef Poras, de asemenea absolvent al şcolii medicale de la Viena. În 1904, Josef Poras şi-a adus familia de la Viena la Cernăuţi şi a condus sanatoriul până în perioada Primului Război Mondial, când a plecat definitiv la Viena.

Sanatoriul a funcţionat şi în secolul al XX-lea, sub diferite nume şi administraţii, iar la începutul anilor 2000 a fost transformat în spital orăşenesc. În prezent, în clădirile fostului Institut Poras funcţionează Căminul pentru persoane vârstnice, în subordinea Ministerului Muncii, care din octombrie 2015 a sistat finanţarea pentru funcţionarea acestui aşezământ. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bătrâni mineri şubreziţi de silicoză, constructori, funcţionari şi universitari împart amara pâine a azilului din Solca.
 Vizualizări articol: 4338 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Bătrâni mineri şubreziţi de silicoză, constructori, funcţionari şi universitari împart amara pâine a azilului din Solca4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei