Consilierii judeţeni au fost ieri de acord, în unanimitate, cu propunerea preşedintelui Cătălin Nechifor de a acorda din fondul de rezervă bugetară al CJ un ajutor de urgenţă pentru căminul de bătrâni de la Solca, rămas fără bani pentru alimente şi utilităţi. Căminul este în subordinea Ministerului Muncii, astfel că singura modalitate legală prin care administraţia judeţeană poate interveni este fondul de rezervă bugetară, la care poate apela în situaţii limită.
Deliberativul l-a mandatat pe Nechifor să meargă astăzi la cămin, împreună cu administratorul public al judeţului, Ionuţ Adomniţei, pentru a evalua la faţa locului situaţia căminului, care are datorii la furnizorii de alimente şi utilităţi de 1,5 miliarde de lei vechi şi este în imposibilitatea de a funcţiona mai departe. Săptămâna viitoare, probabil chiar luni, CJ se va întruni în şedinţă extraordinară pentru a vota alocarea banilor.
Nechifor a declarat, la finalul şedinţei de Consiliu Judeţean, că este profund dezamăgit că Ministerul Muncii nu a asigurat resursele financiare pentru cei 70 de bătrâni care nu au de nici unele, cazaţi în căminul pentru persoane vârstnice de la Solca. ”Eu nu am crezut că o astfel de situaţie se mai poate întâmpla în România”, a afirmat Nechifor, care a comparat ceea ce se întâmplă acum cu un episod din 1997, când Centrul de plasament pentru copii de la Liteni rămăsese, la fel, în grija nimănui.
”Constatăm cu mult regret şi amărăciune că pentru bătrânii de la Solca Ministerul Muncii nu s-a aplecat să rezolve situaţia. Este foarte trist ca la un minister cu asemenea responsabilităţi oamenii să fie cifre, statistici. Sunt 70 de persoane vârstnice care trăiesc aici şi care nu mai au căldură, lumină, alimente, care sunt în situaţia de a fi aruncaţi în stradă. Vrem să găsim o soluţie financiară rapidă să ajutăm acolo”, a afirmat preşedintele CJ.
Aşa cum cotidianul ”Monitorul de Suceava” a informat în urmă cu două zile, cei 70 de bătrâni cazaţi la Căminul pentru persoane vârstnice din Solca sunt într-o situaţie disperată deoarece instituţia nu mai are bani pentru hrana acestora şi pentru celelalte cheltuieli de funcţionare. Majoritatea vârstnicilor au pensii sociale sau nu au nici un venit, sunt persoane dependente de îngrijire zilnică, unii orbi sau imobilizaţi la pat, astfel încât nu pot părăsi aşezământul. Oamenii provin din 35 de localităţi din judeţ, un singur asistat este din Solca, însă în ciuda demersurilor făcute de conducerea instituţiei la primăriile din localităţile de domiciliu, sprijinul nu a venit de nicăieri. Căminul este în subordinea Ministerului Muncii, care din noiembrie 2015 a sistat finanţarea.
Ajutorul de urgenţă rezolvă problema doar pe moment
În lunile martie şi aprilie căminul nu a mai putut achita facturile către furnizorii de alimente şi la energie electrică. Un preot din Arbore le donează bătrânilor colacii de la pomeni pentru a le asigura măcar pâinea. Din când în când, la azil mai vin copii sau localnici şi le mai aduc oamenilor ceva de mâncare.
Salariile celor 32 de angajaţi, toţi localnici, nu au fost plătite din martie.
Căminul pentru persoane vârstnice a fost înfiinţat în toamna anului 2011, în fostul Spital de Boli Cronice, printr-un program al Ministerului Muncii şi a funcţionat de la început la capacitate maximă. Durata programului a fost până în octombrie 2015, când pe site-ul Ministerului Muncii a fost postat un anunţ că se prelungeşte cu încă 2 ani. Prelungirea n-a primit aviz favorabil de la Ministerul de Finanţe, aşa că principala sursă de finanţare ar rămâne procentul de 60 din pensia bătrânilor cazaţi aici, sumă care lunar înseamnă 30.000 de lei. Este mai puţin de o treime faţă de necesar, care este de 98.970 lei/ lunar.
În luna decembrie a anului trecut, Guvernul a alocat 194.000 lei din Fondul de rezervă al Guvernului, iar Consiliul Local Solca a dat 100.000 de lei. Banii însă s-au terminat şi oamenii bătrâni şi bolnavi au rămas la mila publică.
Memoriile către Ministerul Muncii s-au finalizat cu promovarea, în urmă cu o lună şi jumătate, a unui proiect de hotărâre de guvern, prin care să fie alocată suma de 991 lei/ bolnav/ lunar, neaprobat nici acum.