Competiție

Bucătar sucevean, pentru a doua oară consecutiv în finala „Arena Bucătarilor”



Ovidiu Procopeț , pentru a doua oară consecutiv în finala „Arena Bucătarilor”
Ovidiu Procopeț , pentru a doua oară consecutiv în finala „Arena Bucătarilor”

Pentru a doua oară consecutiv, bucătarul sucevean Ovidiu Procopeț s-a calificat marți, 19 aprilie, la Iași, în finala concursului „Arena Bucătarilor”, ediția a VIII-a. Suceveanul a intrat în elita bucătarilor profesioniști de pe locul I. Mulțumit de acest rezultat, Ovidiu Procopeț ne-a reamintit că și anul trecut s-a calificat în marea finală a competiției „Arena Bucătarilor”, concurs desfășurat la București, unde a obținut locul IV și un premiu ce a constat într-o sesiune de trei zile de training în Hamburg, la Academia de Gastronomie Unilever. “Am fost foarte încântat de participarea mea de anul trecut și de experiența trăită, așa că m-am hotărât să particip și anul acesta. La competiția din 2016 au fost selectați opt semifinaliști, în urma jurizării din etapa preliminară, din aproximativ 40 înscriși din toată zona Moldovei (județele Iași, Suceava, Neamț, Bacău și Botoșani). Din cei opt semifinaliști am făcut parte și eu”, ne-a povestit Ovidiu Procopeț. Cei mai buni bucătari au încântat juriul cu măiestria de care au dat dovadă în pregătirea rețetelor, dar și cu cele mai ingenioase tehnici folosite. În fiecare an, tot mai mulți bucătari profesioniști aleg să-și măsoare forțele în „Arena Bucătarilor”.
Tema concursului a fost bucătăria românească reinterpretată
La competiția desfășurată marți, la Iași, în magazinul Selgros, bucătarii care s-au „bătut” pentru un loc în finală au oferit un spectacol culinar de excepție publicului numeros prezent la eveniment. Tema concursului a fost bucătăria românească reinterpretată. Ovidiu ne-a spus că nu a fost ușor pentru nici un concurent să gătească în condiții de concurs un preparat care să respecte tema impusă, dar, în același timp, să arate bine și, bineînțeles, să aibă gustul autentic românesc. „Provocarea cea mai mare a constat în faptul că preparatul final nu trebuia să depășească 250-300 de grame, ceea ce reprezintă un preparat fine-cusine, lucru greu de realizat în bucătăria românească. Toți concurenții au realizat un singur fel de main-course, calibrat în patru porții, și au folosit în mod obligatoriu trei ingrediente «secrete» stabilite de juriu la ora începerii concursului: mazăre verde, brânză de vaci și vin roșu. Fiecare concurent a avut posibilitatea să-și aleagă restul ingredientelor așa cum a dorit și să creeze preparatul perfect sub atenta supraveghere a juriului, care a fost format din trei mari maeștri în arta culinară: chef Cezar Munteanu, cunoscut publicului larg de la diferite emisiuni culinare, chef Adi Pop și chef Constantin Ghimpu”, ne-a spus bucătarul sucevean.
Marele premiu: o sesiune de training în cadrul Hotelului Oxford Thames Four Pillars din Anglia și 10.000 de lei
După expirarea celor două ore dedicate gătitului, fiecare concurent și-a prezentat preparatul în fața juriului pentru evaluare. În urma deliberării, au fost anunțați cei trei câștigători: Locul I – Ovidiu Procopeț din Suceava (Restaurant Miraj Fălticeni), Locul II – Gheorghe Bulbuc din Iași și Locul III – Codruț Rusu din Bacău. Preparatul cu care a câștigat Ovidiu Proicopeț concursul a avut la bază ingredientele dintr-o tochitură clasică, dar realizată cu tehnici moderne și asocieri surprinzătoare: balotină din mușchi de porc în crustă de pancetta (gătită cu tehnica sous vide), alivancă cu brânză și chefir, piure de usturoi copt cu pastă de trufe albe și spumă de sfeclă cu vin, toate într-o singură farfurie. Finala concursului „Arena Bucătarilor” va avea loc în luna septembrie, la București, unde cei 16 finaliști desemnați în urma semifinalelor din țară se vor duela pentru marele premiu: o sesiune de training în cadrul Hotelul Oxford Thames Four Pillars din Anglia și 10.000 de lei.


Bucătar sucevean, pentru a doua oară consecutiv în finala „Arena Bucătarilor”
Bucătar sucevean, pentru a doua oară consecutiv în finala „Arena Bucătarilor”
Bucătar sucevean, pentru a doua oară consecutiv în finala „Arena Bucătarilor”
Bucătar sucevean, pentru a doua oară consecutiv în finala „Arena Bucătarilor”
Bucătar sucevean, pentru a doua oară consecutiv în finala „Arena Bucătarilor”
Bucătar sucevean, pentru a doua oară consecutiv în finala „Arena Bucătarilor”
Bucătar sucevean, pentru a doua oară consecutiv în finala „Arena Bucătarilor”
Bucătar sucevean, pentru a doua oară consecutiv în finala „Arena Bucătarilor”
Bucătar sucevean, pentru a doua oară consecutiv în finala „Arena Bucătarilor”
Bucătar sucevean, pentru a doua oară consecutiv în finala „Arena Bucătarilor”
Bucătar sucevean, pentru a doua oară consecutiv în finala „Arena Bucătarilor”
Bucătar sucevean, pentru a doua oară consecutiv în finala „Arena Bucătarilor”
Bucătar sucevean, pentru a doua oară consecutiv în finala „Arena Bucătarilor”
Bucătar sucevean, pentru a doua oară consecutiv în finala „Arena Bucătarilor”
Ovidiu Procopeț , pentru a doua oară consecutiv în finala „Arena Bucătarilor”
Ovidiu Procopeț , pentru a doua oară consecutiv în finala „Arena Bucătarilor”


Recomandări

Câștigătorii invitațiilor „All you can eat” la cel mai spectaculos show de gătit în natură, „Bucovina Grill & BBQ”

Câștigătorii invitațiilor „All you can eat” la cel mai spectaculos show de gătit în natură, „Bucovina Grill & BBQ”
Câștigătorii invitațiilor „All you can eat” la cel mai spectaculos show de gătit în natură, „Bucovina Grill & BBQ”

Restaurantul „ONE” – Pizzerie: bunătăți după rețete italiene fabuloase, cu arome delicioase, pregătite de bucătari școliți de specialiști italieni

Restaurantul „ONE” – Pizzerie: bunătăți după rețete italiene fabuloase, cu arome delicioase, pregătite de bucătari școliți de specialiști italieni
Restaurantul „ONE” – Pizzerie: bunătăți după rețete italiene fabuloase, cu arome delicioase, pregătite de bucătari școliți de specialiști italieni