Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 apr 2016 - Anul XXI, nr. 94 (6207)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Apel disperat

70 de bătrâni singuri din căminul de la Solca riscă să ajungă în stradă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cei 70 de bătrâni cazaţi la Căminul pentru persoane vârstnice din Solca sunt într-o situaţie disperată deoarece instituţia nu mai are bani pentru hrana acestora şi pentru celelalte cheltuieli de funcţionare. Majoritatea vârstnicilor au pensii sociale, iar şapte dintre ei sunt persoane fără nici un fel de venit, oameni dependenţi de îngrijire zilnică, unii orbi sau imobilizaţi la pat, deci sub nici o formă nu se pune problema să poată părăsi aşezământul. Bătrânii provin din 35 de localităţi din judeţ, un singur asistat este din Solca, însă în ciuda demersurilor făcute de conducerea instituţiei la primăriile din localităţile de domiciliu, sprijinul nu a venit de nicăieri. Directorul economic Elena Repciuc ne-a declarat, ieri, că situaţia este dramatică: ”Nu mai avem fonduri pentru a continua, dar nici cu ei nu mai avem ce face”.

În lunile martie şi aprilie căminul nu a mai putut achita facturile către furnizorii de alimente şi la energie electrică. Un preot din Arbore le donează bătrânilor la fiecare sfârşit de săptămână colacii de la pomeni pentru a se asigura măcar pâinea pentru câteva zile. Din când în când, la azil mai vin copii sau localnici şi le mai aduc oamenilor câte ceva de mâncare, dar aceasta nu este o soluţie.

Salariile pentru luna martie a celor 32 de angajaţi, toţi localnici, nu au fost plătite, iar din februarie, de comun acord, aceştia au renunţat la plata dublă pentru zilele de sâmbătă şi duminică şi la sporul pentru asistenţă socială. Conform Elenei Repciuc, salariul mediu la cămin este de 1.000 de lei, marea majoritate a angajaţilor fiind singurii salariaţi din familie.

 

Un proiect de finanţare aşteaptă de o lună şi jumătate să fie analizat şi adoptat de Guvern

Situaţia dramatică de la Solca nu a apărut peste noapte, numai că rezolvarea trenează din 2015. Căminul pentru persoane vârstnice a fost înfiinţat în toamna anului 2011, în fostul Spital de Boli Cronice, printr-un program al Ministerului Muncii, şi a funcţionat de la început la capacitate maximă. Durata programului a fost până în octombrie 2015, când pe site-ul Ministerului Muncii a fost postat un anunţ că se prelungeşte cu încă doi ani. Prelungirea n-a primit însă aviz favorabil de la Ministerul de Finanţe, aşa că principala sursă de finanţare ar rămâne proporţia de 60% din pensia bătrânilor cazaţi aici, sumă care lunar înseamnă 30.000 de lei. Este mai puţin de o treime faţă de necesar, care este de 98.970 de lei/lunar.

În luna decembrie a anului trecut, Guvernul a alocat 194.000 de lei din Fondul de rezervă, iar Consiliul Local Solca a dat şi el 100.000 de lei. Banii însă s-au terminat şi oamenii bătrâni şi bolnavi au rămas la mila publică.

Memoriile către Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor Publice şi Consiliul Judeţean Suceava s-au finalizat cu promovarea unui proiect de hotărâre de guvern, prin care să fie alocată suma de 991 de lei/bolnav lunar, dar pe agenda Guvernului încă nu a apărut. ”Aşteptăm de o lună şi jumătate ca acest proiect să intre în şedinţă de guvern şi să fie aprobat. Nici astăzi nu a intrat”, ne-a declarat, ieri, Elena Repciuc.

Problemele de la Solca au fost din nou aduse la cunoştinţa administraţiei judeţene şi a subprefectului de Suceava, Atanasă Nistor, în speranţa găsirii unei soluţii de urgenţă, până când Guvernul va decide ce face cu cei 70 de bătrâni şi 32 de angajaţi de la cămin. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 70 de bătrâni singuri din căminul de la Solca riscă să ajungă în stradă.
 Vizualizări articol: 6598 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
70 de bătrâni singuri din căminul de la Solca riscă să ajungă în stradă4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei