Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 apr 2016 - Anul XXI, nr. 88 (6201)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dimensiunile unei înşelăciuni

Prejudiciu de 330.000 de lei şi peste 100 de infracţiuni constatate, în cazul casierei CAR care a jonglat ani de zile cu banii pensionarilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ancheta penală în cazul fostei casiere a Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Suceava, care a delapidat sume imense din banii pensionarilor, se apropie de final, poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice stabilind un prejudiciu imens, de 331.000 de lei.

Din anchetă rezultă că, în perioada 2011-2015, Elena Ladaniuc, în vârstă de 64 de ani, din comuna Dărmăneşti, în calitate de casier al CARP Suceava - punct de lucru Dărmăneşti, a întocmit în fals contracte de împrumut în numele unor membri sau nu a depus la fondul social cotizaţiile achitate de membri, însuşindu-şi imensa sumă amintită mai sus.

Anchetatorii au dispus începerea urmăririi penale pentru infracţiunea de delapidare în formă continuată, poliţiştii documentând comiterea a 86 de infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată sub formă continuată şi 23 infracţiuni de delapidare, toate imputate Elenei Ladaniuc.

Foarte probabil, nu peste mult timp dosarul va ajunge în instanţă.

 

Cum acţiona casiera

Ca mod de operare, femeia, care se bucura de încrederea membrilor CARP, ar fi făcut împrumuturi în numele pensionarilor, după ce aceştia i-au pus la dispoziţie carnetele de membru şi cupoanele de pensie, ar fi retras sume depuse de aceştia de-a rândul anilor în contul cotizaţiilor, în timp ce în alte cazuri ar fi ridicat de la păgubiţi ratele pentru împrumuturi reale, fără a mai depune  sumele în casieria CARP. Femeia câştiga încrederea oamenilor în condiţiile în care le emitea chitanţe.

Frauda a ieşit la iveală în vara anului 2015.

 

Cum s-a făcut verificarea casierilor, ani de zile, la CARP Suceava?

Întrebarea firească ce se naşte este cum de a putut comite această casieră o asemenea fraudă, într-un interval de patru ani de zile, fără ca nimeni de la CARP Suceava să sesizeze la timp că ceva nu este în regulă. Fie că a avut complici, fie doar că nu a fost verificată de organele ierarhic superioare la timp, problema este la fel de gravă.

Monitorul de Suceava a relatat într-un material de presă, pe 28 martie, sesizarea venită de la un bărbat care a făcut parte până la finele anului trecut din Comisia de Cenzori a CARP Suceava.

Pe lângă multe alte probleme, Vasile Mărgineanu a atras atenţia că activitatea casierilor din teren nu a fost monitorizată strict ani de zile. El a subliniat că frauda de la Dărmăneşti este doar vârful problemei, iar lipsuri în gestiune s-au înregistrat şi la alte casierii. În opinia sa, problema pleacă de la faptul că verificarea casierilor nu s-a făcut suficient de des şi de atent.

„La Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Suceava se stă pe un butoi de pulbere. Sistemul se poate prăbuşi”, a declarat Vasile Mărgineanu, care a explicat că a găsit un grad de împrumuturi nerecuperate foarte ridicat.

Într-un raport pe care l-a înaintat Consiliului Director al CARP, acesta a atras atenţia că frauda de la Dărmăneşti nu putea ajunge la asemenea dimensiuni fără carenţele din organizarea controlului finaciar preventiv, care au fost semnalate dar nu au fost luate în considerare.

„Una din deciziile neispirate a fost cea de delegare a tuturor competenţelor de aprobare la toţi casierii, neţinându-se cont că unii dintre ei erau semnalaţi cu abateri lună de lună. Doamna Ladaniuc era pe primul loc la aceste abateri, iar asta încă din 2005”, a atras atenţia Vasile Mărgineanu. 

Devenit incomod pentru şefii CARP Suceava, cărora le-a reproşat inclusiv că au indemnizaţii prea mari, Vasile Mărgineanu a ales să plece din Comisia de Cenzori a CARP Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prejudiciu de 330.000 de lei şi peste 100 de infracţiuni constatate, în cazul casierei CAR care a jonglat ani de zile cu banii pensionarilor.
 Vizualizări articol: 5925 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Prejudiciu de 330.000 de lei şi peste 100 de infracţiuni constatate, în cazul casierei CAR care a jonglat ani de zile cu banii pensionarilor4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei