Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 apr 2016 - Anul XXI, nr. 87 (6200)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nemulţumiri

Sindicaliştii din învăţământ critică dur noul sistem de salarizare pentru bugetari

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS) contestă noua grilă de salarizare propusă de Guvernul Cioloş, menţionând că aceasta generează nedreptăţi şi tensiuni între salariaţi.

„Mult aşteptata lege de salarizare în sistemul bugetar, pe care Guvernul tehnocrat, condus de prim-ministrul Dacian Julien Cioloş, se angajase că o va finaliza până la data de 5 februarie 2016, se dovedeşte a fi o normă inechitabilă”, transmite prof. Giani Leonte, liderul ASIS Suceava.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, structură centrală la care ASIS este afiliată, susţine că după analiza proiectului Ordonanţei de Urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care urmează a fi adoptat în cel mai scurt timp, s-a constatat că acesta nu rezolvă marile discrepanţe în salarizarea personalului bugetar.

Mai mult, susţin sindicaliştii, din grilele de salarizare propuse de Guvernul Cioloş se constată că pentru anumite categorii de cadre didactice şi pentru personalul didactic auxiliar, salariile propuse sunt mai mici decât cele actuale.

Astfel, vor primi mai puţin cu 7%  educatoarele şi învăţătorii debutanţi, categorii care vor fi salarizate la nivelul salariului minim brut pe economie. Cu până la 29% mai puţin vor primi învăţătorii şi educatoarele cu studii medii, iar cu 6% mai puţin vor fi plătiţi profesorii debutanţi, informaticienii şi administratorii financiari gradul I.

„Este adevărat că prin acest proiect de O.U. se propune reducerea numărului tranşelor de vechime, o creştere a salariilor pentru anumite categorii de profesori, dar şi că unele rămân la nivelul actual. Nu putem fi de acord cu salariile propuse pentru învăţătorii şi educatoarele cu studii medii care riscă să rămână la acelaşi nivel pentru o perioadă nedefinit de mare, din cauza modului în care este concepută grila. De asemenea, salariile umilitoare propuse pentru debutanţi sunt <un îndemn> pentru tinerii performanţi să fugă de învăţământ”, a transmis Giani Leonte. Acesta a mai menţionat că sindicaliştii din ţară nu acceptă o astfel de lege de salarizare.

 

Liderii de sindicat din ţară pichetează Guvernul

Pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de grila de salarizare, liderii din ţară vor să recurgă la toate formele de luptă sindicală, prima acţiune urmând a se desfăşura în zilele de 18 şi 19 aprilie, în intervalul orar 15.00-17.00, când vor picheta sediul Guvernului României.

Sindicaliştii spun că încă de la începutul acestui an au adus la cunoştinţa Guvernului României principalele nemulţumiri ale personalului din sistem, una dintre marile probleme ale sistemului şi salariaţilor fiind tocmai cea a salarizării umilitoare a personalului în raport cu alte categorii de bugetari. Aceştia transmit că au informat în mod public că, după majorarea salarială de aproximativ 25% din anul 2015, salariul unui profesor debutant este de circa 1.100 de lei net, iar al unui profesor la final de carieră este de aproximativ 2.400 de lei.

„Un guvern care propune o astfel de grilă pentru salariile cadrelor didactice, care nu a investit fonduri în dezvoltarea sistemului educaţional, pentru modernizarea bazei didactice a unităţilor de învăţământ, mai ales a celor din mediul rural, pentru a oferi şanse egale la un învăţământ de calitate pentru toţi elevii, trebuie să plece”, transmit sindicaliştii.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii din învăţământ critică dur noul sistem de salarizare pentru bugetari.
 Vizualizări articol: 2159 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 4 voturi
Sindicaliştii din învăţământ critică dur noul sistem de salarizare pentru bugetari3.354

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei