Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 apr 2016 - Anul XXI, nr. 87 (6200)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Infecţie de spital

Copil de 2 luni, contaminat cu Rotavirus în Spitalul Municipal Rădăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un bebeluş în vârstă de 2 luni s-a contaminat, săptămâna trecută, cu un virus care produce gastroenterită la copiii sub 5 ani, în Spitalul Municipal Rădăuţi. Familia acuză infectarea în spital, instituţia recunoaşte infecţia nosocomială, dar spune că bebeluşul a fost suspect de infecţie cu Rotavirus încă de la internare.

Unchiul copilului, Constantin Pîslaru, ne-a declarat că sora lui s-a prezentat cu bebeluşul, în stare febrilă şi cu simptome respiratorii, la spitalul rădăuţean în seara zilei de 4 aprilie a.c.. ”Diagnosticul la internare a fost de traheobronşită. I s-a administrat tratament injectabil cu ampicilină la 6 ore şi până joi, 7 aprilie, a fost bine. I s-au făcut analize, totul părea în regulă. Joi seara a făcut febră şi a fost mutat în alt salon, cu copii cu diaree. Vineri starea copilului s-a înrăutăţit, avea diaree şi febră. Sora mea şi copilul au fost mutaţi într-o rezervă, dar starea micuţului continua să se agraveze”, ne-a spus Constantin Pîslaru.

Potrivit acestuia, duminică medicii i-au făcut din nou analize copilului şi a fost depistat pozitiv cu Rotavirus. Mama a intrat în panică şi a solicitat imediat transferul la un alt spital, la Suceava sau Iaşi. ”Doctoriţa şi asistenta au insistat să rămână la Rădăuţi, motivând că au telefonat la Suceava şi li s-a comunicat că nu sunt locuri decât un loc la infecţioase şi unul la meningită. Sora mea a insistat să fie transferată şi până la urmă au acceptat. Pentru hidratare doctoriţa i-a spus surorii mele că este suficient să-i dea ceai copilului, deşi avea diaree. A ajuns deshidratat la Suceava, dar în fişă au scris că la Rădăuţi a fost hidratat cu perfuzie”, acuză unchiul bebeluşului.

De cealaltă parte, conducerea spitalului din Rădăuţi ne-a comunicat că ”sugarul a fost internat în secţia Pediatrie în seara zilei de 04.04.2016 cu suspiciune de diaree cu Rotavirus, fiind izolat în salonul pentru boli diareice. Din punct de vedere medical a primit tratament conform cu protocoalele în vigoare, având o evoluţie clinică bună, fiind internat în continuare în sectorul boli diareice”.

 

La internare, analizele pentru Rotavirus au fost negative

Comunicatul transmis de managerul general al Spitalului Rădăuţi, Dorin Ţibeică, subliniază că ”rezultatele la coprocultură, coprocitogramă şi antigen pentru Rotavirus au fost negative la internare, dar trebuie precizat că perioada de incubaţie pentru Rotavirus este de 2-4 zile”.

”În evoluţie pacientul a mai prezentat în ziua a patra şi a şasea scaune diareice, motiv pentru care a fost repetată determinarea antigenului pentru Rotavirus, care a ieşit pozitiv. La data de 08.04.2016 pacienta a solicitat mutarea într-o rezervă care a devenit disponibilă în momentul respectiv. La data de 10.04.2016, când a aflat rezultatul testului pentru Rotavirus, mama a solicitat externarea”, se mai arată în comunicatul de la spital.

Managerul Ţibeică ne-a mai declarat că pentru acest caz spitalul face fişă de infecţie nosocomială şi îl raportează, conform protocolului, la Direcţia de Sănătate Publică.

De la începutul anului 2016, este primul caz de infecţie cu Rotavirus înregistrat la Spitalul Municipal Rădăuţi. Potrivit managerului, virusul nu a mai fost depistat la nici unul dintre cei aproximativ 30 de copii internaţi la Pediatrie, dintre care circa 10 sunt în sectorul de boli diareice. ”Poate acest copil a contractat virusul accidental de la un adult, poate a venit cu el, nu ştim. În mod cert, însă, alte cazuri nu s-au înregistrat. Protocolul pentru infecţii nosocomiale este foarte strict, facem tot ceea ce trebuie”, a afirmat managerul spitalului, care a mai spus că, dacă mama copilului are nemulţumiri legate de managementul clinic acordat, să meargă la secretariatul spitalului cu o sesizare scrisă.

Din fericire, evoluţia stării de sănătate a bebeluşului a fost bună şi el se află în afară de orice pericol.

 

Unul din cinci copii spitalizaţi dezvoltă gastroenterita cu Rotavirus

Precizăm că Rotavirusul este responsabil pentru cele mai multe dintre episoadele de vărsături şi diaree la sugari şi la copiii sub 3 ani. Practic 95% dintre copii sunt infectaţi cu Rotavirus până la vârsta de 3-5 ani, cu un vârf de incidenţă între 6 - 24 luni. Până la vârsta de 5 ani, aproape orice copil a fost infectat cu acest virus cel puţin o dată. După prima infecţie, în organism se dezvoltă imunitatea şi următoarele sunt mai puţin severe.

Anual, în toată lumea, se înregistrează circa două milioane de cazuri/an de gastroenterită severă, determinată de acest virus. De asemenea, gastroenterita cu Rotavirus reprezintă şi cea mai frecventă cauză de diaree nosocomială, 1 din 5 copii spitalizaţi dezvoltând acest tip de gastroenterită.

Majoritatea cazurilor se vindecă de la sine, însă există şi forme severe ale bolii, când copilul are febră ridicată, se deshidratează rapid, iar viaţa sa este pusă în pericol. În cazurile grave, este absolut necesară spitalizarea.

Gastroenterita cu Rotavirus este foarte contagioasă, iar virusul este rezistent la produsele de igienă casnică, astfel încât toţi membrii familiei unui copil bolnav se pot molipsi. În plus, răspândirea virusului în comunităţile de copii (creşe, grădiniţe etc.) este foarte rapidă.

Rotavirusul este transmis pe cale orală şi infectează celulele din interiorul intestinului subţire, producând o enterotoxină ce determina apariţia gastroenterocolitei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copil de 2 luni, contaminat cu Rotavirus în Spitalul Municipal Rădăuţi.
 Vizualizări articol: 3269 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Copil de 2 luni, contaminat cu Rotavirus în Spitalul Municipal Rădăuţi3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei