Muzeul Bucovinei propune instituției tutelare, Consiliul Județean Suceava, să promoveze un nou proiect cu finanțare europeană, pentru o serie de lucrări și dotări la Cetatea de Scaun. Astfel, directorul general al muzeului, Emil Ursu, consideră ca necesare o serie de lucrări de rostuire, injectări și plombări la contraescarpă și la ziduri interioare și exterioare care nu au intrat în proiectul de reabilitare a Cetății de Scaun, precum și restaurarea parțială a ”Pulberăriei” și efectuarea unui sistem de izolație. De asemenea, pentru ca oaspeții cetății să poată vizita din exterior și latura de nord, Ursu propune construirea unei pasarele transparente, care ar fi în același timp și punct de belvedere. Aceasta ar continua șanțul de apărare care înconjoară cetatea pe laturile de sud, est și vest.
Muzeul mai dorește pentru acest obiectiv-emblemă al Sucevei un sistem de supraveghere video cu atenționare audio, de la Casa custodelui, pentru curtea exterioară, cea interioară, cele 17 camere și șanțul de apărare, un generator pentru protecția la șocuri electrice a sistemelor deja montate; grup sanitar pe latura sud-vestică, în șanțul de apărare, cu 10 toalete pentru bărbați și 10 pentru femei și unul pe latura nordică (după pod), cu două toalete pentru bărbați și două pentru femei, apă, uscătoare de mâini, antivandal.
O evaluare de costuri aproximativă făcută de directorul Emil Ursu se ridică la 3 milioane de euro. Pentru reabilitarea obiectivelor de patrimoniu prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 pot fi finanțate proiecte de maximum 5 milioane de euro. Suma alocată Regiunii Nord-Est este de 45 de milioane de euro, prin urmare există foarte bune șanse ca administrația județeană să poată obține finanțare pentru un astfel de proiect.
Cetatea de Scaun a Sucevei a fost restaurată printr-un proiect cu finanțare europeană, în valoare de 46,9 milioane de lei, care a presupus, în principal, stabilizarea versantului de nord și închiderea cetății pe această latură, refacerea unor părți din cetate, construcția fiind ridicată cu aproximativ 20 la sută, introducerea de instalații electrice, rețea de alimentare cu apă, hidranți și stație de epurare, dar și reabilitarea zonei de protecție.