Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 apr 2016 - Anul XXI, nr. 81 (6194)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cazuri grave

31 de copii proveniţi din familii sărace, cu părinţi plecaţi peste hotare sau alcoolici, luaţi de stat luna trecută

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

31 de copii proveniţi din familii aflate în situaţie de risc, familii sărace, copii ai căror părinţi sunt plecaţi peste hotare sau sunt alcoolici, iresponsabili, au ajuns luna trecută în grija statului. Alţi doi minori au intrat în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava în prima săptămână a acestei luni. La Protecţia Copilului Suceava au ajuns, în luna martie, 51 de sesizări cu privire la copii abuzaţi, dar 18 cazuri nu au fost confirmate. Din cele 33 de cazuri confirmate, în perioada 1 martie – 5 aprilie, 16 sunt cazuri de copii luaţi în plasament în regim de urgenţă prin hotărâre a instanţei judecătoreşti, un caz prin hotărâre a Comisiei pentru Protecţia Copilului, un caz prin Ordonanţă Preşedinţială şi 15 cazuri au fost înregistrate la Centrul de Violenţă Domestică Gura Humorului.

Unii dintre minorii ajunşi în grija statului provin din familii nevoiaşe, în care copiii au fost trimişi deseori la cerşit, copii care nu aveau ce mânca, stăteau în frig sau care au fost jigniţi, loviţi de cei care le-au dat viaţă. Pentru toţi aceşti copii traumatizaţi, de multe ori debusolaţi, interiorizaţi, lipsiţi de perspectivă, un centru social unde să beneficieze pe lângă cazare şi masă şi de consiliere psihologică este cea mai bună soluţie.

 

Doi fraţi părăsiţi de mamă, crescuţi de un tată alcoolic şi cu probleme psihice

Sesizările care au ajuns la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava au fost făcute telefonic, dar şi în scris. O sesizare scrisă a venit din partea Primărie Hârtop, care a semnalat situaţia a doi fraţi în vârstă de 9 şi 10 ani, care se aflau în situaţie de risc, mama fiind plecată de mai mulţi ani de la domiciliu, iar tatăl fiind consumator de alcool. În aceste condiţii, cei doi fraţi erau neglijaţi şi trăiau în lipsuri. Din luna octombrie a anului 2011, mama, femeia care le-a dat viaţă, i-a părăsit şi nu s-a mai întors, lăsându-i pe cei doi minori în grija tatălui alcoolic. Conform anchetei sociale întocmite de Primăria Hârtop, bărbatul este cunoscut ca fiind cu probleme psihice, fiind internat de mai multe ori în Secţia de psihiatrie a Spitalului Judeţean Suceava. În plus, tatăl copiilor este şi un consumator zilnic de băuturi alcoolice, având un comportament violent în familie şi în societate.

Minorii locuiau împreună cu tatăl lor într-un imobil proprietate personală, format din trei camere de locuit şi hol. Condiţiile igienico-sanitare din locuinţă erau  necorespunzătoare. Din discuţiile purtate de reprezentanţii Primăriei Hârtop cu cei doi minori a reieşit faptul că aceştia îşi doresc să plece de la tatăl lor, sătui de comportamentul lui violent şi de lipsurile în care îşi duceau viaţa. Pentru că nu există rude până la gradul patru care să dorească să se ocupe de creşterea şi educarea minorilor, pentru cei doi fraţi s-a propus, prin instanţă judecătorească, începând cu data de 25 martie, instituirea măsurii plasamentului în regim de urgenţă la o casă de tip familial.

 

Copilul unei minore, luat de stat şi crescut de un asistent maternal

Un alt caz sesizat autorităţilor de protecţie a copilului Suceava a venit luna trecută din partea Primăriei Baia, sesizare din care reieşea faptul că mătuşa maternă a unui minor solicita instituirea unei măsuri de protecţie specială pentru nepotul ei, întrucât acesta se afla în situaţie de risc. Mama copilului este minoră şi beneficiază la rândul ei de o măsură de protecţie, iar bunicii materni sunt decedaţi. Pentru că mama copilului nu putea să aibă grijă de propriul copil, acesta a fost crescut o perioadă de o mătuşă. Directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Margareta Isăilă, a declarat că „mătuşa copilului nu s-a mai putut ocupa de creşterea nepotului din cauza problemelor ei de sănătate, iar bunicii materni sunt decedaţi. În aceste condiţii, mătuşa a cerut sprijinul instituţiei noastre, şi-a exprimat dorinţa de a se institui o măsură de plasament în regim de urgenţă pentru nepotul său. Copilul este crescut acum de un asistent maternal profesionist”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 31 de copii proveniţi din familii sărace, cu părinţi plecaţi peste hotare sau alcoolici, luaţi de stat luna trecută.
 Vizualizări articol: 1923 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
31 de copii proveniţi din familii sărace, cu părinţi plecaţi peste hotare sau alcoolici, luaţi de stat luna trecută1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Menemen (scrob turcesc cu legume) Dacă vă place scrobul din ouă proaspete sau omletele umplute cu tot felul de bunătăți, probabil vă va cuceri această rețetă foarte simplă, dar care vă garantează un preparat consistent și absolut delicios.Avem nevoie de:3-4 ouă, o roșie, 2 cepe mari... Citeşte