Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 apr 2016 - Anul XXI, nr. 80 (6193)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

La Bratislava

O elevă a Colegiului „Petru Rareş” este câştigătoarea unui concurs internaţional de dezbateri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mara Croitoru, elevă în cadrul Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava, şi-a adjudecat prima poziţie a podiumului Concursului Internaţional de dezbateri între licee, de la Bratislava, Slovacia. Cea de-a VI-a ediţie a competiţiei a avut loc în perioada 31 martie – 4 aprilie, reunind tineri competitori din aproximativ 30 de state ale lumii.

Suceveanca Mara Croitoru a făcut parte din echipa naţională de dezbateri academice care a reprezentat România la acest concurs, echipă care a reuşit, pentru al treilea an consecutiv, să aducă trofeul competiţiei în ţară.

Din lotul câştigător de la Bratislava mai fac parte trei elevi din Bucureşti, unul din Ploieşti şi unul din Caracal, aceştia fiind îndrumaţi de Şerban Pitic.

Mara Croitoru este elevă în clasa a XI-a, fiind îndrumată şi pregătită în domeniul dezbaterilor, încă din clasa a IX-a, de prof. Ileana Boteanu, de la Colegiul „Petru Rareş.

„Mara este o adolescentă extrem de ambiţioasă. Deşi a intrat într-o clasă de elită, de matematică – informatică intensiv, de unde se recrutează cei mai buni olimpici la matematică, informatică sau fizică, Mara şi-a canalizat atenţia spre dezbaterile academice. În clasa a IX-a am cooptat-o în clubul de dezbateri al liceului, a prins gust de logică şi argumentare, şi de atunci a făcut o figură extraordinară în multe competiţii”, a mărturisit prof. Elena Boteanu.

Cât despre selecţia în lotul naţional, Ileana Boteanu a povestit că iniţial, în urma analizării CV-ului Marei, a unei scrisori de intenţie şi a unui discurs filmat, Comunitatea de Dezbateri Academice din România a selectat-o pe elevă în lotul naţional lărgit, şi ulterior, după încă un baraj, în lotul restrâns.

Referitor la competiţiile de acest gen, Ileana Boteanu a menţionat că acestea vizează promovarea cetăţeniei active şi formarea tinerilor cu spirit critic dezvoltat, comunicare eficientă, mentalitate integrată.

Conceptul de „debate” sau dezbaterea academică presupune otemă de discuţie, echipe, pro şi contra, şi un arbitru care decide care parte a fost mai convingătoare. Membrii echipelor trebuie să pună în valoare argumente diferite, pro și contra, pentru ambele fațete ale unor chestiuni asupra cărora oamenii, deși bine intenționați, pot fi în dezacord. Prin urmare, ei trebuie să aducă argumente prin care să-și demonstreze punctul de vedere. Dar asta nu se întâmplă oricum, ci după anumite reguli, în funcție de care se pot distinge mai multe formate de dezbatere.

 

Moţiuni provocatoare şi de actualitate

La concursul de la Bratislava, temele („moțiuni” în limbajul dezbaterilor) au fost provocatoare și de actualitate. Competitorii au avut cinci sesiuni de dezbateri, dintre care una pregătită de acasă.

„Moţiunea pe care am pregătit-o înainte de concurs s-a referit la condiţiile în care cei din Vest ar trebui sau nu să impună anumite sancţiuni Arabiei Saudite în contextul evenimentelor recente. În concurs am primit alte patru moţiuni, pentru pregătirea cărora am avut o oră la dispoziţie”, povesteşte Mara Croitoru.

Dezbaterile au fost în limba engleză. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O elevă a Colegiului „Petru Rareş” este câştigătoarea unui concurs internaţional de dezbateri.
 Vizualizări articol: 3555 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
O elevă a Colegiului „Petru Rareş” este câştigătoarea unui concurs internaţional de dezbateri5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tocinei cu ceapă Sunt o versiune a tocineilor bucovineni obișnuiți, dar pentru unele persoane, care nu suportă gustul pur de cartof, sunt preferați.Avem nevoie de:4-5 cartofi mari, o ceapă mică tocată, 1-2 ouă, o lingură bună de smântână grasă, o... Citeşte