Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 apr 2016 - Anul XXI, nr. 77 (6190)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Situaţie absurdă

Bloc fără acoperiş, pentru că vecinii şi asociaţia refuză să se implice în repararea sa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Locuitorii unui bloc turn din municipiul Suceava stau de aproape două luni de zile fără acoperiş pe o porţiune mare din clădire, expuşi tuturor intemperiilor, din cauza unei situaţii absurde, în care fiecare dintre părţile implicate fuge de responsabilitate.

La începutul lunii februarie, un echipaj al Detaşamentului de Pompieri Suceava a intervenit, două zile la rând, pentru a îndepărta pericolul accidentării unor oameni, din cauza unor bucăţi de ţiglă desprinse de pe acoperişul unui bloc turn din cartierul Burdujeni, în zona magazinului Torino,  de pe Calea Burdujeni.

Atunci au fost îndepărtaţi 8 metri liniari din ţigla acoperişului, intervenţia pompierilor  fiind făcută la solicitarea proprietarilor, care au sesizat că de pe bloc au căzut bucăţi din acoperiş, direct pe trotuarul de lângă bloc, într-o zonă intens circulată.

Problema este că proprietarii imobilului şi asociaţia de proprietari care administrează locuinţele din acea zonă nu au făcut nimic pentru a repara acoperişul, de care se ştia că este afectat de uzură, ci l-au lăsat de izbelişte până când au venit pompierii să le facă treaba, gratuit. Mai mult, probabil că au considerat că este obligaţia acestora sau a altor instituţii să vină să le pună alte ţigle pe clădirea care le aparţine, pentru că de atunci şi până acum au lăsat blocul fără nici un sistem de protecţie împotriva ploilor şi zăpezilor, ceea ce duce la infiltraţii de apă care, în timp, pot afecta imobilul nu doar prin apariţia igrasiei şi căderea tencuielilor interioare şi exterioare, ci şi prin afectarea structurii de rezistenţă a clădirii.

Deocamdată, cei mai afectaţi de această situaţie absurdă sunt locuitorii de la ultimul etaj al clădirii, care spun că solicitările lor, făcute către conducerea asociaţiei şi către vecinii de la etajele inferioare, de a se implica în refacerea acoperişului, s-au lovit de un refuz categoric.

„Până în 2015 am atenţionat de numeroase ori conducerea asociaţiei despre situaţia periculoasă a ţiglelor de pe acoperişul blocului, despre riscul de cădere a acestora peste trecătorii care circulă pe trotuare, ceea ce s-a şi întâmplat. De fiecare dată răspunsul a fost că nu există fond de reparaţii şi că trebuie să vin cu acceptul majorităţii proprietarilor, adică să umblu eu să strâng semnăturile”, a declarat Mariana Popovici, unul dintre proprietarii apartamentelor de la etajul opt, în care infiltraţiile de apă sunt deja vizibile, după două luni în care partea lor de bloc stă fără acoperiş.

 

Renunţarea la fondul de rulment, ilegală

Conform Legii 230/2007, „Administrarea, întreţinerea, investiţiile şi reparaţiile asupra proprietăţii comune sunt în sarcina asociaţiei de proprietari, […] care încheie contracte cu persoane juridice specializate şi autorizate pentru realizarea, respectiv furnizarea serviciilor necesare administrării, întreţinerii, investiţiilor şi reparaţiilor asupra proprietăţi comune”.

Aceeaşi lege precizează clar că „Proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au obligaţia să aprobe şi un fond de reparaţii anual, necesar pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune”, fond care se achită în avans, în tranşe lunare egale, prinse pe lista de plată a cheltuielilor comune din cadrul asociaţiei.

Astfel, renunţarea la fondul de rulment, în cadrul şedinţelor adunării generale a asociaţiei de proprietari, este ilegală.

Mai mult, „asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona în justiție pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit”, aici fiind incluse şi cheltuielile comune de întreţinere şi reparare a imobilelor.

 

Amenzi de până la 3.000 de lei pentru neluarea măsurilor necesare de siguranţă a clădirii

Neimplicarea asociaţiei de proprietari în rezolvarea unor astfel de probleme poate fi sancţionată cu amenzi usturătoare, date persoanelor fizice găsite responsabile de situaţia respectivă, conform legii care reglementează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari: „Neluarea de către proprietari, de către asociaţia de proprietari sau de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari a tuturor măsurilor necesare pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţă a clădirii se sancţionează cu amenzi de la 500 la 3.000 de lei”.

Mai mult, pentru lucrări majore cu privire la exploatarea, întreţinerea, repararea, consolidarea, reabilitarea şi modernizarea proprietăţii comune, asociaţia de proprietari poate angaja, în numele proprietarilor şi cu semnătura lor individuală, credite bancare sau orice alte forme de creditare, conform prevederilor legale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bloc fără acoperiş, pentru că vecinii şi asociaţia refuză să se implice în repararea sa.
 Vizualizări articol: 4166 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Bloc fără acoperiş, pentru că vecinii şi asociaţia refuză să se implice în repararea sa5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Locatarii trimis de
( 1 apr 2016, 19:07:02
Nu ai de ce sa actionezi in instanta primaria...locatarii, de fapt proprietarii ,sunt problema, ei trebuie actionati in instanta. Asa-i in Romania, suntem mai catolici decat papa si mai democrati decat nemtii. Aici fiecare e intrebat si rugat de nenumarate ori daca e de acord sa se faca niste reparatii absolut necesare.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Kașa cu miere și scorțișoară (hrișcă cu lapte) Este un mic-dejun rusesc, foarte simplu, sănătos și hrănitor, preparat cu hrișcă și lapte. Este deosebit de sățios și conferă energie și bună dispoziție. Poate fi consumat și de diabetici, dacă medicul le permite (eventual neîndulcit, pentru... Citeşte