Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 mar 2016 - Anul XXI, nr. 75 (6188)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Obicei străvechi

Împărţirea cu oul sfinţit, sărbătoarea care-i adună la un loc pe polonezii din Bucovina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tradiţionala împărţire cu oul sfinţit, un obicei vechi de sute de ani, adună comunitatea poloneză la un loc cu ocazia fiecărui Paşte. La fel s-a întâmplat şi anul acesta, când peste 150 de polonezi din Soloneţu Nou s-au întâlnit la Casa Polonă pentru a-și face urări reciproce de sănătate, bucurie și succese.

Ceremonialul împărțirii cu oul sfințit a început cu o rugăciune de sfințire a bucatelor, a oului în special, oficiată de preoții decanatului de Bucovina, în frunte cu preotul Iosif Păuleț, decan de Bucovina.

Deputatul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, a fost şi el prezent alături de conaţionalii săi, prilej cu care le-a transmis urări de sănătate şi prosperitate.

„Mă bucur că şi anul acesta am putut fi împreună cât mai mulţi oameni din comunitatea noastră. E o tradiţie la care eu ţin foarte mult şi pe care am moştenit-o de la părinţii mei încă de când eram copil. E o sărbătoare a bucuriei şi a efervescenţei şi sper să rămână aşa şi peste alte câteva sute de ani”, a spus Ghervazen Longher.

Împărțirea cu oul sfințit este o veche tradiție poloneză care datează în Polonia de secole. Conform tradiției, bucatele se sfințesc în sâmbăta de dinaintea Paștelui, iar nimeni nu mănâncă nimic până la întoarcerea de la slujba de Înviere. Când s-au reunit acasă, capul familiei sau persoana mai în vârstă dă startul servirii mesei, nu înainte ca fiecare să guste din oul sfințit. În coșul pentru sfințit se găsesc ouă frumos decorate simbolizând triumful vieții asupra morții. Ouăle, simbol al vieții și al reînnoirii naturii, sunt un semn al fertilității și al unei noi vieți.

În perioada comunistă, manifestarea nu s-a putut organiza în mod public. În acele vremuri, fiecare polonez marca această sărbătoare cu sfințenie în propria casă. După 1990, a putut fi reluată în cadru lărgit și festiv.

Soloneţu Nou nu a fost singurul loc unde împărţirea cu oul sfinţit s-a făcut în mod lărgit. Evenimente similare au avut loc şi la Suceava, Pleșa, Poiana Micului, Rădăuți, Vicșani, Moara, Păltinoasa și Gura Humorului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Împărţirea cu oul sfinţit, sărbătoarea care-i adună la un loc pe polonezii din Bucovina.
 Vizualizări articol: 1720 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Împărţirea cu oul sfinţit, sărbătoarea care-i adună la un loc pe polonezii din Bucovina1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tarta Tatin cu caise din compot Un desert foarte rapid, rafinat, surprinzător... Putem încerca astfel o adaptare a unei magice rețete clasice franceze la viteza vremurilor actuale. Rețeta originală se pregătește cu mere crude, dar preparatul iese excelent și cu alte fructe,... Citeşte