Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 mar 2016 - Anul XXI, nr. 74 (6187)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Investiţie bună

Centrala de cogenerare din Rădăuţi, model de eficienţă şi rentabilitate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Centrala de cogenerare din Rădăuţi poate constitui un exemplu de eficienţă şi rentabilitate, iar când se uită la acest proiect autorităţile din Vatra Dornei sau Câmpulung Moldovenesc au doar motive de regret. În timp ce la Rădăuţi lucrurile merg cât se poate de bine, iar un oraş cu aproximativ 25.000 de locuitori beneficiază de apă caldă şi căldură non-stop, oamenii din Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc au toate motivele să se plângă. În aceste două localităţi din zona de munte a judeţului Suceava s-au construit centrale de cogenerare care au fost trecute în „conservare”, termenul frumos la ceea ce înseamnă abandonate. Dacă la Câmpulung Moldovenesc centrala de cogenerare nu funcţionează din lipsă de clienţi, la Vatra Dornei situaţia este total diferită: nu există gaz metan. Aşa se face că în loc să utilizeze această centrală, autorităţile din Vatra Dornei apelează în continuare la centrala pe rumeguş, deja depăşită şi uzată fizic şi moral, ceea ce înseamnă mari bătăi de cap în asigurarea agentului termic la parametrii normali în perioadele de iarnă.

 

Nistor Tătar: „Reuşim să realizăm un dublu obiectiv: obţinerea de profit şi asigurarea confortului în casele rădăuţenilor”

Dacă la Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei situaţia este una extrem de neplăcută, la Rădăuţi lucrurile merg cât se poate de bine, şi nu de azi de ieri, ci de aproximativ cinci ani. Faptul că energia electrică produsă de instalaţiile centralei de cogenerare este vândută în sistemul naţional, iar în plus se acordă şi bonusuri, face din investiţia de la Rădăuţi un exemplu de urmat.

Numai la nivelul anului trecut, cei de la SC Servicii Comunale SA Rădăuţi au vândut în sistemul centralizat naţional 25.248 MWh de energie electrică în valoare de 4.349.668 de lei, la care s-a adăugat bonusul de 5.315.347 de lei oferit de Transelectrica. În contrapartidă, s-a consumat gaz metan în valoare de 13.826.708 lei, ceea ce înseamnă că 70% din cheltuielile de producţie au fost acoperite.

„Fireşte, la cheltuieli trebuie adăugate salariile personalului, reparaţiile curente şi alte lucruri neprevăzute, dar din ceea ce încasăm de la populaţie pentru consumul de apă caldă şi pentru căldura livrată putem spune că suntem în profit. Practic, reuşim să realizăm un dublu obiectiv: obţinerea de profit şi asigurarea confortului în casele rădăuţenilor”, a explicat Nistor Tătar, directorul SC Servicii Comunale SA Rădăuţi.

 

Centrala de cogenerare din Rădăuţi funcţionează din februarie 2011

Centrala de cogenerare din Rădăuţi a fost realizată pentru creşterea eficienţei energetice de utilizare a combustibilului şi cu scopul de a deservi cu energie termică populaţia municipiului Rădăuţi racordată la sistemul centralizat al oraşului.

„Creşterea eficienţei a fost realizată cu ajutorul a două grupuri turbogeneratoare ce debitează energie electrică în sistemul electric naţional, iar căldura conţinută în gazele arse evacuate este recuperată în cazanele recuperatoare ce produc apă fierbinte. Dimensionarea echipamentelor de cogenerare ale centralei s-a făcut pentru asigurarea necesarului de încălzire şi de apă caldă menajeră pentru un consum mediu (regim de bază). Vârfurile de consum (regimul de vârf) sunt asigurate prin două cazane de apă fierbinte, iar prin funcţionarea acestora se poate asigura întreaga cantitate de energie termică necesară consumatorilor racordaţi”, a menţionat Ilie Sarcinschi, reprezentantul SC Servicii Comunale SA Rădăuţi.

Centrala de cogenerare din Rădăuţi funcţionează din februarie 2011, iar combustibilul utilizat este gazul natural.

„Prin funcţionarea acestei centrale de cogenerare reuşim să asigurăm confortul rădăuţenilor la preţuri dintre cele mai suportabile. De asemenea, apa caldă şi căldura sunt furnizate în tot intervalul cu temperaturi scăzute, ceea ce nu se putea realiza când în funcţiune se afla vechea centrală a oraşului”, a completat Nistor Tătar. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Centrala de cogenerare din Rădăuţi, model de eficienţă şi rentabilitate.
 Vizualizări articol: 3774 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Centrala de cogenerare din Rădăuţi, model de eficienţă şi rentabilitate3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Despre confort si clasamente trimis de
(29 mar 2016, 12:06:45
Ne bucura modelul de rentabilitate si eficienta al acestui obiectiv al municipiului.
Doua observatii trebuie facute insa:
1)Obiectivul a fost realizat cu bani imprumutati de Primaria Radauti si profitul pe care se lauda ca-l realizeaza este la discretia conducerii SC Servicii Comunale
2)Daca facem un clasament avand ca reper confortul termic pentru aceeasi suprafata locuita si facem un calcul pt un ap cu doua camere de aproximativ 50-55 mp pentru o luna calendaristica ,situatia ar fi cam asa:100 lei varianta cu centrala proprie,200 lei varianta cu repartitoare si 500-600 lei varianta fara repartitoare.
Unde este confortul costurilor pentru radauteni musiu Tatar?
1.1  RE: Despre confort si clasamente trimis de
(29 mar 2016, 14:09:43
Ai perfecta dreptate. Eu mai am una tare...tot din fondurile primariei, candva, a fost odata si odata, o zi in care primaria a achizitionat o masina de gunoi sau maturat strazile, destinatia exacta imi scapa. Aceasta masina a costat undeva la 200.000 de euro, iar asa cum bine banuiti, masina respectiva a fost facuta cadou celor de la S.C. Servicii Comunale. Asa cum bine banuiti din nou, incepand cu prima zi in care masina si-a facut aparitia pe strazile municipiului, domnul Tatar ca un manager priceput ce nu poate lucra in pierdere, a inceput sa factureze orele in care masinuta isi facea treaba. Pe cine factura? Ati ghicit...Primaria Radauti. Deci e ca si cum eu as cumpara un taxiu si l-as dona unui taximetrist, iar cand am nevoie de o cursa, taximetristul ma taxeaza din prima zi. Nu are bunul simt sa-mi ofere macar o cursa gratis,(in cazul de fata, se putea incheia un fel de contract barter, adica mi-ai luat masina, eu iti fac curat 3 luni,6 luni in oras, dupa aia facturam. etc ).
2.   Si inca ceva... trimis de
(29 mar 2016, 13:39:45
in zilele cu temperaturi pozitive de peste 15 grade caloriferele sunt fierbinti de te arzi iar in noptile cu temperaturi de -20 de grade se opreste caldura pe motiv ce s au infundat pompele (patită în doua ierni consecutive) ..halal management!
3.   Bine punctat ! trimis de
(29 mar 2016, 13:50:11
Felicitari VOLOVAT ! Bine punctat si bine argumentat ! Eu incerc de foarte mult timp sa "deschid ochii" sucevenilor in privinta avantajului centralei proprii de apartament(casa).Ori nu inteleg,ori se lasa manipulati de cei care tin cu dintii de centralele astea comune.Sistemul centralizat NU mai este folosit nicaieri in lume.Peste tot s-a trecut la variantebig grine cartier,de bloc sau individuale! In loc ca banii sa fie investiti in aceste centrale fara viitor,mai bine s-ar fi investit in achizitionarea si montarea de centrale pe sistemele amintite mai sus. Nu va trece mult si se va convinge toata lumea ca asta-i singura solutie.
3.1  RE: Bine punctat ! trimis de
(29 mar 2016, 15:06:55
Normal ca tot ce tine de individual e mai bun, sa nu depinzi de nimeni. Insa nu toti isi permit 6000-7000 de lei (atat cat e investitia minima pentru a-si monta centrale). Sunt oameni care au pensii de 400 de lei, aia de unde sa scoata atatia bani? Unde mai pui si faptul ca si sa ai banii respectivi, S.C Servicii Comunale tot te mulge la adapostul unor legi tampite. Ba vor sa-ti montezi o vana de presiune de vreo 3000 de lei, ba oricum te pun la plata pentru teava care iti trece prin apartament...ce mai ..se chinuie rau saracii ca sa te tina cu forta la ei.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Crochete fine de pui Aceste crochete cu miez cremos și crustă delicat crocantă sunt un deliciu spaniol, dar se consumă în prezent cam peste tot în Europa, sub diferite denumiri și forme. Pot fi o alegere tentantă dacă ne dorim o gustare caldă mai simplu de... Citeşte