Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 mar 2016 - Anul XXI, nr. 71 (6184)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Mesajul steagurilor

Doliul naţional, respectat de majoritatea instituţiilor sucevene, cu adaptări

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Declararea zilei de joi, 24 martie, ca zi de doliu naţional, în semn de solidaritate cu victimele atentatelor de la Bruxelles din data de 22 martie, a fost respectată de majoritatea instituţiilor sucevene, care, pe cât posibil, au coborât drapelul României în bernă sau au luat alte măsuri apropiate ca semnificaţie.

Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, în zilele de doliu naţional, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă (coborât pe jumătate) drapelul României. Măsura trebuie aplicată şi la sediile partidelor politice, ale sindicatelor, ba chiar şi la locuinţele persoanelor fizice care arborează drapelul României.

Poate cel mai vizibil exemplu al respectării acestei legi este cel al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, unde toate steagurile – nu doar drapelul, ci şi steagul UE şi cel cu însemnele instituţiei de învăţământ, au fost coborâte în bernă.

La sediul Poliţiei Municipiului, drapelul naţional a fost poziţionat aproape perpendicular cu clădirea, în vreme ce steagurile UE au rămas pe poziţie, ridicate.

Aceeaşi măsură, de coborâre pe cea mai joasă poziţie, a fost aplicată şi de silvicultorii suceveni, la sediul Direcţiei Silvice Suceava fiind coborât în bernă atât drapelul României, cât şi cel al Uniunii Europene.

La Inspectoratul Judeţean de Poliţie coborârea în bernă s-a aplicat strict după lege, doar pentru drapelul naţional, în vreme ce la Agenţia de Protecţie a Mediului s-a mers pe varianta de poziţionare la orizontală a ambelor steaguri de pe clădire, care au fost scoase din suportul lor obişnuit şi aşezate provizoriu de o parte şi de alta a intrării în instituţie.

La APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură), precum şi la OJPDRP (Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit) nu s-a văzut nici o diferenţă faţă de o zi normală, drapelele fluturând în vânt în aceeaşi poziţie ca şi înainte. De altfel, faţada clădirii nici nu este prevăzută cu un sistem de ancorare a steagurilor în mai multe poziţii, încât, fie doliu naţional sau nu, acolo drapelele fâlfâie la fel.

Nici la Spitalul Judeţean Suceava steagurile de pe clădire nu au fost coborâte în bernă, deşi există posibilităţi tehnice pentru respectarea prevederilor legale.

La sediul Primăriei Suceava s-a folosit un sistem dual de „coborâre în bernă” - unul dintre drapelele de pe clădire a fost scos din sistemul de ancorare şi poziţionat la orizontală, în vreme ce drapelul mare, din faţa clădirii, în loc să fie coborât la jumătatea stâlpului pe care este poziţionat, a primit un supliment – un fel de cocardă neagră, de doliu, vizibilă doar în anumite momente, în funcţie de cum bătea vântul.

La Palatul de Justiţie coborârea în bernă s-a făcut în conformitate cu prevederile legale, pentru toate steagurile arborate, fie ele ale României sau ale UE.

La ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) steagurile arătau la fel ca în oricare altă zi, parcă ceva mai „strâns” cel al României, efect pe care putea să-l fi dat şi o pală mai puternică de vânt.

La Palatul Administrativ, care găzduieşte Prefectura şi Consiliul Judeţean Suceava, steagurile au fost poziţionate pe cea mai joasă poziţie a sistemului de prindere pe clădire, iar unele au fost chiar înfăşurate, să nu mai fluture în vânt.

În schimb, în Piaţa Steagurilor, situată în imediata apropiere a sediului administraţiei judeţene, nici unul dintre steaguri, nici măcar drapelul naţional, nu a fost coborât în bernă, în cazul acestora nefiind precizat expres în lege dacă se iau sau nu măsurile impuse în caz de doliu naţional.

 

Doliu naţional, după atentatele teroriste de la Bruxelles

Decizia Guvernului de a declara doliu naţional pe teritoriul României a fost luată după ce metropola belgiană Bruxelles a fost zguduită, marţi dimineaţă, de atentate teroriste comise de jihadiştii Statului Islamic la aeroportul Zaventem şi la staţia de metrou Maelbeek. În urma atacurilor şi-au pierdut viaţa 31 de persoane, iar alte 205 au fost rănite.

Conform legislaţiei, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu sunt amânate. Cu toate acestea, evenimentele artistice programate să aibă loc joi, în Suceava, nu au fost amânate, considerându-se că nu sunt în contradicţie cu ideea de doliu naţional, pentru că nu erau umoristice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doliul naţional, respectat de majoritatea instituţiilor sucevene, cu adaptări.
 Vizualizări articol: 1769 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Doliul naţional, respectat de majoritatea instituţiilor sucevene, cu adaptări0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pasca fără aluat Pentru cei ce sărbătoresc în curând Paștele, dar au prea puțin timp la dispoziție pentru a prepara pasca după rețete mai complicate, varianta fără aluat este o alternativă mai rapidă, dar deosebit de gustoasăAvem nevoie de:800 g... Citeşte