Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 mar 2016 - Anul XXI, nr. 68 (6181)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

La Spitalul Judeţean

O familie acuză o asistentă medicală de la secţia de Geriatrie că a lovit o bătrână de 92 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Acuzaţii grave aduse unei asistente medicale din secţia de Geriatrie a Spitalului Judeţean Suceava de către membrii familiei unei bătrâne de 92 de ani. Fiica femeii şi nepotul acesteia spun că femeia în vârstă a fost lovită de asistenta de gardă în timpul nopţii, după ce bătrâna devenise agitată şi ieşea des pe coridorul spitalului pentru a merge la toaletă. Acest lucru ar fi deranjat-o pe femeia în halat alb, care în încercarea de a o linişti pe bătrână i-a aplicat o corecţie, lovind-o şi provocând un întreg scandal în salon.

Maria Popescu, în vârstă de 92 de ani, a fost internată în secţia de Geriatrie a spitalului sucevean vineri, 26 februarie, în urma unei discuţii purtate de fiica acesteia, Ileana Popescu, cu şefa secţiei, medicul Nicoleta Boldeanu, şi a unui consult făcut în cabinetul acesteia din Policlinica Suceava. Fiica bătrânei constatase valori mari ale glicemiei mamei sale şi a dorit ca în urma internării în secţia de Geriatrie şi a unui tratament adecvat să o pună pe picioare. Ea spune că a discutat cu medicul responsabil cu saloanele de geriatrie despre faptul că bătrâna avea probleme cauzate de diabet şi că urina de câteva ori pe noapte, având nevoie să meargă des la toaletă şi a fost asigurată că totul va fi în ordine.

După internarea bătrânei în spital, rudele au vorbit cu ea la telefon de câteva ori la începutul săptămânii următoare şi totul părea în regulă, mai puţin faptul că femeia avea o stare de somnolenţă accentuată, pusă de cei din familie pe seama tratamentului pe care îl primea. Rudele bătrânei spun că problemele au început în noaptea de 1 spre 2 martie, când femeia, cazată împreună cu alte patru paciente în cameră, era agitată şi făcea drumuri dese la toaletă. La un moment dat, asistenta de gardă, MariaAndruchovici, asistent medical generalist la secţia Geriatrie, „a fost deranjată de mama mea, care avea o stare de nelinişte, se mişca prin cameră şi se ducea des la toaletă, făcând ture pe culoarul spitalului. Doamna asistentă s-a supărat rău de tot, iar când mama mea i-a spus că trebuie să se ducă des la baie, aceasta i-a propus să-i pună un absorbant de tip pampers. Încercând să-i pună absorbantul, mama a constatat că e prea strâns şi incomod şi o durea, încercând să-l refuze. Asta a enervat-o peste măsură pe asistentă, care a ameninţat-o că o va lega de pat dacă nu se linişteşte şi totul a culminat cu o palmă trasă peste faţă, mama căzând şi lovindu-se la ochi. A început să strige după ajutor, iar o pacientă din salon a sărit în apărarea ei şi a scos-o din mâinile asistentei.”

Una dintre femeile cazate în acelaşi salon cu bătrâna de 92 de ani ne-a povestit: „La bătrână veneau două doamne care aveau grijă de ea şi îi aduceau de mâncare. Nu ştiu ce tratament primea femeia, că dormea toată ziua, iar noaptea devenea agitată şi umbla pe holul spitalului. În noaptea aceea am auzit scandalul, asistenta era foarte nervoasă, iar bătrâna ţipa şi plângea la un moment dat. Când lucrurile s-au mai liniştit, asistenta Maricica(MariaAndruchovici - n.r.) ne-a mutat atunci, în timpul nopţii, pe toate celelalte paciente în alte saloane. Dimineaţă bătrâna era roşie la un ochi şi i-a povestit asistentei venite în tura nouă ce păţise peste noapte.”

 

Numeroase semne de întrebare pentru familie

Primele semne de întrebare au apărut în dimineaţa ce a urmat incidentului, pe 2 martie. Ileana Popescua relatat: „A doua zi dimineaţă am fost sunată de doctoriţa Boldeanu, care mi-a spus că mama plânge, e agitată şi nu mai vrea să stea în spital. Mi s-a spus că din punctul de vedere al diabetului a fost stabilizată şi că, din cauza faptului că eu eram în acel moment la Bucureşti, doamna doctor e dispusă să mă ajute să o externez şi dacă are acordul meu pentru externare, o poate duce chiar ea acasă cu maşina.”

Femeii i s-a părut suspectă graba cu care se dorea plecarea mamei ei din spital şi nu şi-a dat acordul de externare, din acel moment lucrurile precipitându-se. ”Trei din cele patru paciente care asistaseră la incidentul petrecut cu o noapte înainte au fost brusc externate, o a patra pacientă a fost mutată într-o rezervă, iar mama a rămas singură în salon. Din acel moment mama nu a mai putut fi contactată telefonic, deşi am sunat-o de nenumărate ori. După un timp a răspuns cineva şi a spus că e greşeală, apoi o asistentă de zi mi-a spus că doarme, aşa încât am rugat o rudă să vadă ce-i cu ea. A găsit-o într-un târziu pe mama cu ochiul vânăt şi umflat şi atunci am înţeles că ceva se întâmplase cu ea”, a povestit Ileana Popescu.

Când a ajuns vineri la spital, femeia a aflat de la mama ei ce se întâmplase, chiar dacă nimeni din personalul secţiei nu vorbea despre incident. „Mâna dreaptă era legată la încheietură, unde avea o urmă roşie, ca şi cum ar fi fost legată de pat, avea vânătăi în partea de sus a mâinii şi ochiul roşiatic şi învineţit. După externare, vineri după-amiază, am luat legătura cu un medic legist, care mi-a spus că programul de lucru se terminase, iar semnele pe care le avea mama erau prea mici pentru a fi consemnate într-un certificat medico-legal. Era într-o stare ca drogată, nu ştia pe ce lume se află, uita tot, apoi îşi revenea şi nu se putea mişca decât cu cadrul metalic.”

Cristian Marianciuc, nepotul bătrânei de 92 de ani, a venit la Suceava în încercarea de a afla ce i se întâmplase bunicii sale. Aşa a aflat, după cum ne-a relatat, că ”asistenta medicală Maria Andruchovici nu mai apăruse din data de 2 martie la spital, iar când mama mea a căutat-o, colegele i-au spus că ar fi în concediu. În încercarea de a o găsi pe asistenta medicală am luat legătura atunci cu doctoriţa Boldeanu, care mi-a spus să o lăsăm în pace pe asistentă, care şi aşa e mutată disciplinar şi i-am face probleme şi mai mari. Am intrat atunci pe site-ul spitalului şi am sesizat la Consiliul de Etică ce i s-a întâmplat bunicii mele.”

 

Reprezentanţii secţiei exclud ca un asemenea incident să fi avut loc în saloanele de Geriatrie ale spitalului

În urma unei discuţii purtate cu medicul Nicoleta Boldeanu, aceasta a negat producerea vreunui incident în secţia pe care o conduce: ”Bătrâna a venit cu o glicemie aproape de 500 şi noi ne-am străduit să-i dăm un tratament adecvat pentru a o scoate din criză. Vârsta înaintată şi problemele de sănătate ale bătrânei îşi spun însă cuvântul. Eu nu cred că asistenta ar fi lovit-o, noi avem mare grijă aici de bătrânii noştri şi nimeni nu ar îndrăzni să le facă ceva. Celelalte paciente au fost mutate în acea noapte din salon pentru liniştea lor şi a bătrânei, nicidecum din alte motive, iar urmele pe care le avea bătrâna pe mâini proveneau de la legarea perfuziilor şi nicidecum de la alte lucruri acuzate de familie.”

Familia rămâne însă convinsă că bătrâna a fost agresată în acea noapte în secţia de Geriatrie a spitalului, chiar dacă lucrurile sunt greu de demonstrat acum, aşa cum ne-a declarat în final nepotul bătrânei, Cristian Marianciuc: ”Eu am făcut acea plângere pentru ca cei din conducerea spitalului să ştie că acolo se petrec lucruri care nu sunt în regulă. Poate că bunica a avut noroc că a scăpat doar cu o singură bătaie, pentru că alţii au păţit mai mult de atât, dar vreau să se ştie că există probleme cu adevărat în acea secţie şi cineva trebuie să ia măsuri pentru îndreptarea lor.”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O familie acuză o asistentă medicală de la secţia de Geriatrie că a lovit o bătrână de 92 de ani.
 Vizualizări articol: 3037 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O familie acuză o asistentă medicală de la secţia de Geriatrie că a lovit o bătrână de 92 de ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Chec de post cu morcovi și fructe Este pufos și savuros, atât de bun încât nici nu veți crede că este un preparat de post.Avem nevoie de:O cană cu zahăr tos, o cană cu ulei, o cană cu morcov ras, o cană cu măr ras, o portocală, un pumn de stafide, o lingură rom sau... Citeşte