Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 mar 2016 - Anul XXI, nr. 62 (6175)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Verificări

Aproape 500 de amenzi şi avertismente aplicate de Protecţia Consumatorilor în primele două luni ale anului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

239 de amenzi în valoare de peste 365.000 de lei şi 121 de avertismente au fost aplicate de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Suceava în primele două luni ale acestui an.

Vasile Latiş, comisarul-şef adjunct al instituţiei, a precizat că verificările au vizat vânzările cu preţ redus, comercializarea produselor cosmetice, serviciile de schimb valutar şi cele de amanet.

În ceea ce priveşte controalele în cazul comercianţilor care demarau promoţii, în urma celor 42 de verificări au fost aplicate 18 sancţiuni, respectiv patru avertismente şi 14 amenzi în valoare de 32.000 de lei, oprindu-se totodată de la comercializare 324 de produse în cuantum de 13.746 de lei.

„Dintre abaterile constatate, enumerăm lipsa precizării perioadei de promoţie, lipsa traducerii etichetelor, indicarea necorespunzătoare a preţului”, a explicat Vasile Latiş.

Referitor la controalele privind respectarea prevederilor legale la comercializarea produselor cosmetice, au fost efectuate 26 acţiuni de control, fiind aplicate 14 amenzi în valoare de 23.000 de lei şi patru avertismente, oprindu-se de la comercializare produse în valoare de 579 de lei. „Ca abateri s-au constatat etichete ilizibile, lipsa traducerii în limba română, produse la promoţie comercializate în pachete de două sau mai multe bucăţi, fără a exista o bucată singulară la care să se poată raporta preţul promoţional, lipsa menţionării producătorului sau distribuitorului”, a mai precizat Latiş.

Serviciile de schimb valutar au primit „vizita” a 27 de echipe de control din partea CJPC Suceava, 33.400 de lei fiind valoarea amenzilor aplicate de comisarii suceveni.

Sancţiuni multe au fost date şi serviciilor de amanet, ca deficienţe principale constatându-se lipsa informării complete asupra condiţiilor de amanetare şi asupra modului de stabilire a valorii produsului.

 

15 martie - Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor

Începând cu anul 1983, ziua de 15 martie marchează Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor. În întreaga lume au loc manifestări care aduc la cunoştinţa publicului importanţa cunoaşterii şi protejării drepturilor oamenilor în calitatea lor de consumatori.

Conform lui Vasile Latiş, ziua de 15 martie 1962 reprezintă momentul istoric al naşterii mişcării mondiale privind protecţia consumatorilor, mişcare care a luat naştere în Statele Unite, în timpul preşedintelui J.F. Kennedy. Acesta s-a adresat Congresului American susţinând existenţa a patru drepturi fundamentale, şi anume: dreptul la securitate, informare, de a fi ascultat şi dreptul de a alege produse şi servicii.

În România acte normative care să reglementeze acest domeniu au apărut după 1990, actul de naştere al instituţiei Protecţiei Consumatorilor fiind din anul 1992. În fiecare an Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor propune o temă legată de ziua mondială a drepturilor consumatorilor, temă în baza căreia se desfăşoară un concurs anual în şcoli, în colaborare cu Ministerul Educaţiei. În acest an tema aleasa este „Comerţul online”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 500 de amenzi şi avertismente aplicate de Protecţia Consumatorilor în primele două luni ale anului.
 Vizualizări articol: 2065 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 500 de amenzi şi avertismente aplicate de Protecţia Consumatorilor în primele două luni ale anului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Păstăi făcăluite (de post) Să nu confundăm acest preparat cu clasica fasole bătută, căreia i se mai zice și ”făcăluită”. Păstăile de fasole verde făcăluite seamănă mai mult cu salata de vinete ca aspect iar la gust sunt mult diferite de pasta din fasole uscate... Citeşte