Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 mar 2016 - Anul XXI, nr. 61 (6174)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Acte incriminatoare

Ofiţerul Florin plus colaboratorul şi informatorul SIPI Ciotău sau cum să fabrici dosare penale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O relaţie extrem de dubioasă între un ofiţer al unei structuri speciale a statului român şi un individ acuzat de comiterea mai multor infracţiuni aruncă într-o lumină nefastă modul în care se nasc o serie de dosare penale. Practic, prin modalităţile pe care le vom descrie în acest material rezultă că orice persoană poate deveni victima unui sistem care uneori nu ţine cont de probe, argumente şi documente, ci preferă să se bazeze doar pe declaraţiile unor persoane direct implicate în problemă.

Comisarul Florin Todiruţ, ofiţer în cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Suceava, apare într-un noian de interceptări telefonice aflate într-un dosar pe rolul Judecătoriei Suceava, dar şi în alte documente pe care şi-a pus semnătura omul său de legătură din zona Gălăneşti-Vicov, Gheorghe Ion Ciotău. Prin tot ceea ce apare în aceste acte se ridică mari semne de întrebare vizavi de profesionalismul ofiţerului SIPI şi asupra modului în care acesta înţelege să lupte pentru stârpirea corupţiei în rândul poliţiştilor. Multe dintre interceptările şi actele în care apare numele lui Florin Todiruţ nu fac altceva decât să arunce în umbră munca unui serviciu specializat în strângerea de informaţii.

 

„Ciotău Gheorghe-Ion, Colaborator şi informator SIPI Suceava (doi şi un sfert)”

La sugestia comisarului Todiruţ, Gheorghe Ion Ciotău nu ezită să compună inclusiv o scrisoare către rectorul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, înregistrată în data de 28 august 2014. În această scrisoare agramată şi plină de greşeli, Ciotău o reclamă pe sora sa vitregă, actualmente angajată în cadrul IPJ Suceava.

Pe lângă faptul că o zugrăveşte în imagini total neplăcute şi neadecvate, mai ales şi datorită gradului de rudenie, Ciotău îi cere rectorului Academiei de Poliţie să ia măsuri împotriva surorii sale. Motivul: fata l-ar fi informat pe prietenul ei, agentul Liviu Capstrâmb de la Poliţia Voitinel, că unii poliţişti de la Secţia 4 Gălăneşti sunt implicaţi în contrabanda cu ţigări. Şi, în loc să păstreze „cofidenţialitatea” (n.a. - aşa scrie Gheorghe Ion Ciotău), agentul Capstrâmb i-a informat chipurile pe cei vizaţi, punându-i astfel în gardă.

„Domnule Rector comandant, aici la noi în mun Rădăuţi secţia 4 Gălăneşti, îmi pare rău să vă spun dar elevii pe carei trimiteţi în practică nu sunt instruiţi să fie cu legia ci contra ei, vă spun asta pentru că sunt născut aici în zonă şi ştiu foarte multe de ei şi conbinaţiile lor cu ţigări şi cu contrabanda lor”, se arată în scrisoarea trimisă la Academia de Poliţie şi care este semnată pompos: „Ciotău Gheorghe-Ion, Colaborator şi informator SIPI Suceava (doi şiun sfert)”.

Numai şi prin această deconspirare, potrivit uzanţelor serviciilor secrete, în secunda doi Gheorghe Ion Ciotău trebuia scos din lista de oameni de încredere şi cu care trebuia continuată colaborarea, lucru care se pare că nu s-a întâmplat.

 

O întâlnire „prietenească” între comisarul Todiruţ şi agentul Capstrâmb

De la ce a plecat însă această scrisoare către rectorul Academiei de Poliţie? De la un raport întocmit cu câteva săptămâni mai devreme de agentul  Liviu Capstrâmb de la Poliţia Voitinel. Este un raport în care Gheorghe Ion Ciotău, individ pe care-l cunoştea pentru activităţile sale care nu erau compatibile cu legislaţia românească, a început să-l instruiască pe poliţist pentru a-l atrage într-o capcană. Da, da, aţi citit bine. Un poliţist era luat la întrebări şi i se cereau anumite lucruri de către un individ trimis în judecată şi suspect principal în comiterea mai multor fapte penale.

Întâlnirea de grad zero a avut loc pe data de 22 mai 2014, iar agentul de poliţie a fost aşteptat de Gheorghe Ion Ciotău şi de un individ care s-a prezentat ca fiind comisar al Direcţiei Generale Anticorupţie. În realitate era vorba de comisarul Florin Todiruţ, care şi-a declinat competenţa din ofiţer SIPI în ofiţer DGA.

„Mi-a spus faptul că a ajuns aici în zonă şi că aici este un fel de <banditism> şi că există <semnale> cum că lucrători de poliţie ar fi implicaţi în acte de corupţie. Totodată acesta a spus că <o să-mi explice mai târziu>, referindu-se la Ciotău Gheorghe şi a arătat spre el. Am întrebat-o pe acea persoană, prin <implicări> ale poliţiştilor se referă la lucrători din cadrul Secţiei 4 Poliţie Rurală Gălăneşti, iar el după un scurt moment de ezitare mi-a spus că a venit la mine <prieteneşte> lucru la care eu am rămas surprins şi l-am întrebat care este adevăratul motiv pentru care a dorit să purtăm această discuţie. Acesta mi-a spus că <mulţi poliţişti ... implicaţi aici în contrabanda cu ţigări sau ... îi sprijină cu ...>. Imediat a intervenit în discuţie Ciotău Gheorghe, care m-a întrebat dacă nu-l duc acasă pentru că amândoi sunt obosiţi”, se arată în raportul agentului Capstrâmb.

Înainte de plecare, comisarul Florin Todiruţ i-a cerut agentului de la Postul de Poliţie Voitinel să nu mai discute cu nimeni despre acea întâlnire, dar a întărit faptul că „noi îi ştim de mult timp” pe poliţiştii implicaţi în traficul cu ţigări de contrabandă.

 

Suspect în mai multe fapte penale, Ciotău promitea poliţiştilor avansări

În maşina cu care agentul Capstrâmb l-a condus spre casă pe Gheorghe Ion Ciotău au avut loc alte discuţii, unele halucinante prin modul în care poliţistului i se trasau sarcini de serviciu.

„În drumul spre locuinţa sa, Ciotău Gheorghe mi-a spus că <la Suceava se ştie tot, iar filajul a fost cam din februarie>, totodată mi-a spus că şi el ştie tot ceea ce se întâmplă, întrucât a lucrat împreună cu <ei>. Ciotău Gheorghe mi-a spus că sunt mai mulţi lucrători din cadrul Secţiei 4 Gălăneşti implicaţi în contrabanda cu ţigări de provenienţă extracomunitară şi că la <Suceava se ştie tot>. De asemenea, mi-a relatat că eu pot să-mi rezolv problemele (<să ies din căcat>) dacă îi ajut să <dăm totul pe faţă> şi că el nu mă minte în legătură cu aceste lucruri şi că în perioada următoare nu foarte îndelungată am să fiu chemat la Suceava unde o să mi se explice tot. Acesta mi-a spus că mă ajută personal să-mi rezolv problemele, întrucât suntem în familie, referindu-se la faptul că am o relaţie de prietenie cu sora sa, la care eu i-am spus acestuia că nu am nici un fel de implicaţie în acte de corupţie şi că nu am nevoie de ajutor”, se arată în raportul întocmit de agentul Liviu Capstrâmb.

Poliţistului i s-a promis de către Gheorghe Ion Ciotău şi un loc de muncă mai bun, iar pentru a-l şantaja şi a-l atrage în cursă acesta i-a menţionat că ar fi fost înregistrat cu staţia montată pe maşina de poliţie în timp ce vorbea cu o colegă despre acte de contrabandă.

„L-am întrebat pe Ciotău Gheorghe Ion de ce lucrează cu aceste persoane, iar el mi-a spus că face acest lucru din răzbunare, întrucât în cursul anului 2013, cînd acesta a fost arestat preventiv şi trimis în judecată pentru comiterea mai multor furturi acuzaţiile aduse nu erau fondate, iar el nu a comis acele fapte, spunând că lucrătorii de poliţie <i-au fabricat acest dosar>”, a mai arătat Liviu Capstrâmb.

În nota trimisă superiorilor şi care ulterior a ajuns şi pe mâna unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi se menţionează că cea mai mare parte a convorbirii pe care a avut-o cu Ciotău şi cu Todiruţ a fost înregistrată audio-video.

 

Ce s-a întâmplat cu plângerile care-l vizează pe comisarul Todiruţ?

Interesant este că aceste informaţii, dar şi discuţiile telefonice dintre Gheorghe Ion Ciotău şi comisarul Florin Todiruţ au ajuns pe mâna procurorilor suceveni, mai întâi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, iar mai apoi la Direcţia Naţională Anticorupţie.

După câte se pare, împotriva comisarului Florin Todiruţ nu este deschis nici până astăzi un dosar penal. Potrivit atribuţiilor de serviciu, acest dosar trebuia să fie măcar în stadiul urmăririi penale „in rem”, adică faţă de fapte, nu şi faţă de persoane.

Iar o cercetare care trebuia obligatoriu să se deruleze trebuia să se finalizeze fie cu absolvirea ofiţerului SIPI de orice acuzaţie, fie prin trimiterea sa în judecată. Dar, obligatoriu era ca dosarul să fie înregistrat.

Într-o serie de materiale publicate de Monitorul de Suceava în februarie 2012 se face referire la modul în care comisarul Florin Todiruţ s-a implicat în instruirea oamenilor din mediul extern cu care lucra, la faptul că acesta le-a oferit cartele telefonice şi chiar o insignă IPA (Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor), găsite la locuinţa lui Ciotău cu ocazia unor percheziţii. Acelaşi ofiţer SIPI a căutat modalităţi prin care colaboratorul şi informatorul său să se poată răzbuna pe poliţiştii care l-au anchetat şi pe care să-i acuze de hărţuire. Una peste alta, sunt scenarii demne de filmele cu mafioţi şi în care te întrebi cine-i hoţul şi cine-i poliţistul.

 

Ciotău se pare că a fost racolat în timp ce se afla în arest preventiv

Pe 28 octombrie 2013, după percheziţii, Ciotău a fost reţinut pentru 24 de ore, iar a doua zi, arestat preventiv pentru furt calificat (în casă i-au fost găsite mai multe bunuri provenite din furturi), tentativă la infracţiunea de distrugere, instigare la mărturie mincinoasă şi contrabandă.

Potrivit unui document al celor de la DNA, Gheorghe Ion Ciotău s-a cunoscut cu ofiţerul “Florin” de la SIPI la „sfârşitul anului 2013” şi a început o colaborare cu acesta, în sensul furnizării de informaţii privind activităţile de contrabandă cu ţigări, semnând chiar şi un înscris privind această colaborare. Mai mult, se arată în acelaşi document al DNA, „începând cu anul 2014”, Ciotău l-a pus în legătură cu ofiţerul SIPI şi pe Romică Ungurean (inculpat într-un alt dosar al Parchetului de la Rădăuţi), acesta furnizând şi el informaţii despre activităţile de contrabandă din zona de domiciliu (Frătăuţii Noi).

Ciotău a fost în arest preventiv în perioada 29 octombrie 2013 - 31 ianuarie 2014, ipoteza fiind că a fost racolat de ofiţerul SIPI chiar din beciurile de la subsolurile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, lucru care cu siguranţă este cel puţin în afara regulamentelor, dacă nu şi a legii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ofiţerul Florin plus colaboratorul şi informatorul SIPI Ciotău sau cum să fabrici dosare penale.
 Vizualizări articol: 9133 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 5 voturi
Ofiţerul Florin plus colaboratorul şi informatorul SIPI Ciotău sau cum să fabrici dosare penale2.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjitura cu vișine congelate Vișine acrișoare, pitite în pandișpan pufos și ușor aromat... Prăjitura aceasta se face în mai puțin de o oră și ne garantează un răsfăț ca în miez de vară!Avem nevoie de:O pungă cu vișine congelate ( de 400 g), 6 ouă mari, o cană... Citeşte