Intenția municipalității sucevene de a schimba din temelii modalitatea de colectare a gunoiului menajer prin amenajarea a aproximativ 150 de locații subterane de amplasare a pubelelor, pentru a scăpa de problemele cauzate de actualele buncăre – mizerie pe străzi și mirosuri pestilențiale, a fost „îngropată” de războiul contestațiilor, purtat prin instanțe, de un an de zile.
În martie 2015, Primăria Suceava a demarat licitația de încredințare a salubrizării menajere pentru 12 ani, cu posibilitate de prelungire. Aceasta este una dintre cele mai mari licitații organizate de Primăria Suceava din fonduri proprii, valoarea contractului fiind de aproape 20 de milioane de euro.
Licitația a fost câștigată de o asociere de firme, Florconstruct – Diasil, a cărei ofertă a obținut cel mai mare punctaj, din cele patru oferte analizate de comisia de licitație.
Acum, după un an de zile, din cauza caruselului contestațiilor, care au purtat acest contract prin toate instanțele posibile, municipalitatea suceveană a ajuns de unde a plecat.
Adică trebuie să reia licitația de la momentul depunerii ofertelor și să facă o reanalizare a acestora, în vederea desemnării câștigătorului.
Practic, după un an pierdut din cauza termenelor de judecată și a plimbării cazului între instanțe, desemnarea unui câștigător al licitației, același sau altul, deschide calea spre o nouă sarabandă a contestațiilor, care mai poate dura un an de zile.
Buncărele de gunoi îngropate, soluția multor probleme
Din acest război absurd cel mai mult au de pierdut sucevenii, care aveau șansa de a vedea cum cel puțin o problemă cu care se confruntă zilnic ar fi putut fi rezolvată prin modernizarea sistemului de colectare a deșeurilor.
Noul contract de salubrizare menajeră, aprobat de Consiliul Local Suceava, ar trebui să aducă nu doar tarife mai bune, ci și facilități suplimentare pentru suceveni, care să îmbunătățească imaginea orașului – 145 de puncte subterane de colectare a deșeurilor, peste 10.000 de pubele de gunoi gratuite pentru sucevenii care locuiesc la casă, care să fie înlocuite gratuit după șase ani de utilizare, precum și obligativitatea amenajării în fiecare an de contract a unui loc de joacă pentru copii, de minim 500 de mp.
Buncărele de gunoi îngropate ar fi rezolvat și problema gunoiului vărsat pe jos de cei care răscolesc prin buncăre, a căruțelor cu care vin scormonitorii în gunoaie, a câinilor vagabonzi care se aciuează în preajma acestora, precum și a mirosurilor neplăcute, mai ales pe timp de vară.
Prin decizia Curții de Apel, dată pe 9 martie 2016, Primăria Suceava trebuie să reanalizeze cele patru oferte depuse pentru licitația de salubrizare menajeră din partea SC Urbana Sa Bistrița, Rosal Grup SA București, SC Rossal SRL Roman, precum și asocierea Florconstruct SRL – Diasil Service SRL, căreia i-a fost încredințată prestarea temporară a acestui serviciu extrem de necesar pentru suceveni, până la finalizarea licitației „încâlcite” de ițele justiției din România.
Un an pierdut
Proiectul de amenajare a 150 de locații subterane de colectare a gunoiului, „îngropat” de chichițe avocățești
