Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 mar 2016 - Anul XXI, nr. 59 (6172)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nemulţumiri mocnite

„Butoiul cu pulbere” de la societatea de transport public local a Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Una dintre cele mai importante societăţi ale Consiliului Local Suceava, TPL, care se ocupă zilnic de transportul a zeci de mii de suceveni, care trebuie să ajungă în siguranţă la şcoală, la serviciu ori la instituţiile publice unde au de rezolvat diverse probleme, stă pe „un butoi cu pulbere”. Asta deoarece, după mai bine de zece ani de la înfiinţare, TPL are o situaţie incertă, riscând fie scoasă în stradă în orice zi, conturile societăţii sunt blocate de ani de zile din cauza datoriilor la Finanţe, parcul auto este uzat, multe dintre autobuze fiind aproape de dat la casare, iar salariaţii cer să li se ofere venituri decente, în raport cu responsabilitatea muncii lor.

Chiar de la înfiinţare, TPL a pornit cu un handicap major – întreaga bază unde îşi desfăşoară activitatea este în litigiu cu una dintre firmele miliardarului Ilie Carabulea, încât nu se pot folosi clădirile de acolo. Cele mai mari probleme cauzate de acest aspect sunt în iarnă, când maşinile „înţepenesc” de frig în curte, nu pot fi spălate pentru că îngheaţă apa pe ele şi în ele, iar reparaţiile se fac greu, în condiţii dificile.

Nemulţumirile celor aproape 220 de salariaţi ai societăţii de transport public local, acumulate în timp, din cauze multiple, stau să răbufnească, dacă nu se vor găsi soluţii pentru ca măcar o parte din problemele ridicate de ei să fie rezolvate.

 

Salariile din Suceava, la jumătate faţă de cele din alte oraşe din ţară

Salariul mediu al unui şofer de autobuz la TPL, care are în grijă vieţile a cel puţin câteva sute de oameni la fiecare cursă, este de 1.350 de lei lunar, la o normă de 160 de ore de muncă, adică primeşte cu puţin peste 8 lei pentru o oră de muncă, în care trebuie să stea ţeapăn pe scaun, cu ochii în patru, atent la tot ce mişcă în traficul infernal din Suceava – cel puţin la orele de vârf, cu gândul că orice mişcare greşită poate pune în pericol zecile de oameni din maşină.

Comparativ, în Bucureşti, Braşov sau Cluj, salariile acestora sunt undeva la 3.000 de lei lunar.

Ultima mărire de salariu a avut loc cu mai bine de un an în urmă, cu valoarea indicelui inflaţiei, adică circa 20 de lei, insuficienţi să cumpere un manual pentru copiii pe care îi au de ţinut la şcoală.

„Din cauza salariilor mici nu vin oameni noi să se angajeze la TPL, să fie formaţi şi să rămână acolo, pe măsură ce angajaţii mai în vârstă ies la pensie. Sperăm să se reînfiinţeze şcolile profesionale, să fie tineri care să se înscrie la cursurile de mecanici auto care să vină să îşi facă practica la noi, iar la final să aibă un loc de muncă asigurat aici. Suntem interesaţi oricând să încheiem astfel de parteneriate, să aducem tineri care să înveţe meserie cot la cot cu noi, iar apoi să ştie că au asigurat un loc de muncă”, a spus Ovidiu Ungureanu, liderul sindical la TPL.

Nici pentru cei care lucrează ca taxatori – o muncă dificilă, în care toată ziua te învârţi pe rutele din oraş, în picioare, în majoritatea timpului, strecurându-te printre călători, în aglomeraţie, în căldură, în fel de fel de mirosuri, având de-a face cu fel de fel de oameni, unii mai dificili decât alţii sau în stare de ebrietate, având grija banilor pe care îi încasezi pe bilete şi fiind penalizat pentru călătorii frauduloşi, veniturile nu sunt mai mari de 1.100 de lei.

Nu în ultimul rând, trebuie menţionat faptul că transportul public local se efectuează zilnic, indiferent dacă este sâmbătă sau duminică, dacă este Paşte sau Crăciun, dacă este sărbătoare sau zi liberă naţională.

 

Parcul auto al TPL, gata de casare

În prezent, parcul auto al TPL este format din 32 de autobuze Irisbus-Iveco, achiziţionate de Primăria Suceava în trei etape – octombrie 2005, aprilie 2006 şi noiembrie 2006.

Au fost 33 de autobuze, dar, din cauza uzurii, unul dintre acestea a şi fost casat.

De altfel, autobuzele cu care primăria a dotat TPL s-au dovedit a fi de anduranţă, aproape fiecare dintre acestea având parcurşi 800.000 de km pe rutele din oraş, în condiţiile în care la majoritatea societăţilor de transport public din ţările europene, la 500.000 de km parcurşi, vehiculele sunt casate.

Chiar dacă îşi mai fac treaba, cu chiu cu vai, piesele care cedează fiind înlocuite, pentru rezolvarea problemei se impune înlocuirea parcului auto.

Microbuzele achiziţionate de municipalitate anul trecut, la care se vor mai adăuga încă cinci anul acesta, rezolvă problema doar într-o mică măsură, speranţele tuturor îndreptându-se spre concretizarea proiectului de dotare a TPL cu 40 de autobuze electrice sau hibride, anunţat cu ceva vreme în urmă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Butoiul cu pulbere” de la societatea de transport public local a Sucevei.
 Vizualizări articol: 6302 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 10 voturi
„Butoiul cu pulbere” de la societatea de transport public local a Sucevei3.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Chiroști cu barabule și jumări (colțunași cu cartofi) Din bucătăria economică a bunicilor, colțunașii cu cartofi, ziși și chiroști pe la noi sau piroști după moftul urban, sunt printre cele mai simple și gustoase feluri de mâncare.Avem nevoie de:Pentru aluat – 500 g făină albă, 2-3 linguri... Citeşte