Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 mar 2016 - Anul XXI, nr. 58 (6171)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lupta cu sistemul

Un rădăuţean învinge în instanţă Piraeus Bank

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Reprezentanţii sistemului bancar din România încep să piardă pe bandă rulantă procesele intentate de clienţii nemulţumiţi de condiţiile stipulate în contracte. Unul din ultimele dosare de acest gen îl are în prim-plan pe un rădăuţean care s-a adresat instanţei de judecată nemulţumit de dobânzile şi comisioanele care i-au fost impuse.

„Clientul meu a primit prin poştă mai multe acte adiţionale prin care era înştiinţat de creşterea dobânzilor sau de apariţia unor noi comisioane. Practic, a fost pus în faţa faptului împlinit, iar eu consider, şi instanţele de judecată au confirmat acest lucru, că este vorba de un act unilateral care nu poate fi acceptat”, a spus Mirela Todorese, avocata care l-a reprezentat pe rădăuţean în procesul cu Piraeus Bank.

După ce dosarul a trecut prin trei filtre de judecată, prin decizia definitivă pronunţată recent s-a stabilit că 7 din cele 8 aspecte reclamate de client erau abuzive. Prin urmare, judecătorii au stabilit că acestea trebuie anulate, iar sumele reţinute în mod ilegal să fie returnate clientului.

 

Cele 7 prevederi contractuale anulate de judecătorii

Rădăuţeanul a reclamat că s-au încălcat prevederile OUG nr. 50/2010 ce prevede că marja trebuie să fie fixă pe toată durata derulării creditului. Tot legat de dobândă, în contract era stipulat că începând cu luna a şaptea, aceasta se stabileşte în funcţie de indicele de referinţă şi marja băncii. La acest capitol nu exista o exprimare clară privind dobânda determinată sau determinabilă, ceea ce duce la concluzia că banca poate obţine orice sume nedatorate putând să schimbe în orice moment dobânda, marja, rata lunară de plată.

Rădăuţeanul a reclamat şi că prin perceperea comisioanelor de rambursare anticipată din contract banca face un abuz şi se îmbogăţeşte „fără just temei”.

„Dobânda este stabilită de bancă după bunul ei plac, consumatorul nu are la cunoştinţă valoarea dobânzii pe care o achită la credit, dobânda este variabilă, la fel şi marja, banca o poate modifica oricând fără acordul împrumutatului, graficul de rambursare poate fi modificat oricând de bancă fără acceptul împrumutatului”, este un alt punct reclamat de rădăuţean şi la care instanţa de judecată a dat dreptate.

Un alt aspect abuziv este cel prin care reprezentanţii Piraeus Bank au ridicat marja dobânzii de la 4,9% la o marjă de 6,9%.

Alte comisioane cuprinse într-un alt act adiţional nu elimină comisioanele din contract, ci adaugă altele noi, ceea ce a dus în final la eliminarea lor de instanţa de judecată.

„Prin înlăturarea acestor clauze abuzive din cuprinsul contractului de credit şi prin obligarea băncii să restituie toate sumele încasate cu titlu de comisioane, modificări ale dobânzii, modificări ale marjei dobânzii, sume la care se va adăuga dobânda legală de la data încasării şi până la restituirea efectivă a acestora instanţa de judecată a făcut dreptate şi a dat un semnal că şi alte persoane care au avut parte de un asemenea tratament îşi pot căuta dreptatea în sala de judecată”, a concluzionat avocata Mirela Todorese.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un rădăuţean învinge în instanţă Piraeus Bank.
 Vizualizări articol: 5108 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Un rădăuţean învinge în instanţă Piraeus Bank5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Lapte fript Seamănă cumva cu delicioșii noștri papanași prăjiți din brânză de vaci, numai că nu include brânză, ci lapte, și rezultatul este mai fin și mai cremos, ceva ce realmente se topește în gură. Este un desert de casă comun în... Citeşte