Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 mar 2016 - Anul XXI, nr. 58 (6171)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Parlament de doi lei

Refugiaţii din Bucovina de Nord şi Basarabia şi supravieţuitorii ”trenurilor morţii”, eliminaţi de la scutirea de impozite, pe noul Cod Fiscal

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Românii din Bucovina de Nord şi Basarabia care au reuşit să se refugieze în România după 28 iunie 1940, când aceste teritorii au fost cedate Uniunii Sovietice, evreii şi romii supravieţuitori ai deportărilor în ghetouri şi lagăre de concentrare, ai ”trenurilor morţii”, precum şi toate persoanele persecutate din motive etnice de regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 nu mai beneficiază, din acest an, de scutiri la plata impozitelor locale. Noul Cod Fiscal adoptat de Camera Deputaţilor cu 279 de voturi ”pentru” şi 8 ”împotrivă” şi de Senat cu 130 de voturi "pentru", 4 voturi "împotrivă" şi o abţinere prevede că de scutiri  beneficiază doar românii care au fost persecutaţi din motive politice, de la 6 martie 1945.

Discriminarea făcută de parlamentari prin noul Cod Fiscal valabil de la 1 ianuarie 2016 loveşte în aproape 2.700 de suceveni cu vârste cuprinse între 71 şi 76 de ani ale căror drepturi au fost conferite de Legea nr. 189/2000 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.105/1999 pentru modificarea şi completarea Decretului-lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările ulterioare.

La capitolul referitor la scutirile de impozite datorate administraţiilor locale, noul Cod Fiscal face referire doar la categoriile de persoane prevăzute de Decretul-lege nr. 118/1990.

Acest lucru ridică serioase dubii asupra coerenţei legislative a Parlamentului pentru că prima întrebare care se ridică este aceea dacă legiuitorul poate să acorde facilităţi în baza unui act normativ, respectiv Decretul nr. 118/1990, care a fost modificat printr-o ordonanţă a Guvernului - nr. 105/ 1999 şi aprobat printr-o lege - nr. 189/2000.

 

700 de foşti refugiaţi şi deportaţi etnic sunt invitaţi de Primăria Suceava să-şi achite impozitele locale

Din motive de neînţeles, noul Cod Fiscal se duce la prima formă a actului normativ referitor la persoanele persecutate, respectiv Decretul 118/1990, care îi are în vedere doar pe cei persecutaţi politic.

Ordonanţa nr.105/1999 a corectat acest lucru, textul a fost aprobat prin legea nr.189/2000, iar ulterior au mai survenit modificări prin încă 17 ordonanţe de urgenţă şi legi, ultima fiind Legea nr.71/2015.

Primăria Suceava a început deja să informeze prin adrese cei circa 700 de suceveni din categoriile prevăzute în Legea nr.189/2000 că din acest an nu mai beneficiază de scutire la plata impozitelor şi taxelor locale şi îi invită să vină să-şi achite obligaţiile fiscale. Directorul executiv din cadrul primăriei, Elisabeta Văideanu, ne-a declarat, ieri, că deşi Legea nr.189/2000 este de aprobare a ordonanţei care completează Decretul nr.118/1990, cu referire atât la persecuţiile politice, cât şi la deportări, la primul articol se modifică titlul ordonanţei, care rămâne doar cu persecuţiile din motive etnice. ”Prin lege s-a modificat titulatura, care nu mai este <de completare>, ci se referă doar la persoanele persecutate din motive etnice, iar noul Cod Fiscal nu prevede această categorie de persoane ca beneficiare de scutiri. Sunt acordate facilităţi doar celor prevăzuţi în Decretul nr.118/1990 şi aceştia sunt persecutaţii politic”, a precizat directorul Văideanu.

Prin urmare, puţinii români supravieţuitori ai prigoanei sovietice refugiaţi din Bucovina de Nord şi Basarabia, ori evreii şi romii care au scăpat din prizonierat, deportări şi lagăre de concentrare, toţi peste 71 de ani, sunt şterşi cu buretele din rândul celor care merită să beneficieze de scutiri la taxe şi impozite locale. Parlamentarii au apreciat că nu e cazul ca suferinţele lor să fie compensate la fel ca cele ale foştilor deţinuţi politici.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Refugiaţii din Bucovina de Nord şi Basarabia şi supravieţuitorii ”trenurilor morţii”, eliminaţi de la scutirea de impozite, pe noul Cod Fiscal.
 Vizualizări articol: 5970 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Refugiaţii din Bucovina de Nord şi Basarabia şi supravieţuitorii ”trenurilor morţii”, eliminaţi de la scutirea de impozite, pe noul Cod Fiscal5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Lapte fript Seamănă cumva cu delicioșii noștri papanași prăjiți din brânză de vaci, numai că nu include brânză, ci lapte, și rezultatul este mai fin și mai cremos, ceva ce realmente se topește în gură. Este un desert de casă comun în... Citeşte