Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 mar 2016 - Anul XXI, nr. 56 (6169)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Corupţie

Trei poliţişti, trimişi în judecată pentru 19 infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a anunţat finalizarea anchetei în dosarul privind trei poliţişti din zona Fălticeni acuzaţi de fapte de corupţie şi de abuz în serviciu. Cei trei, Florin Avrămiuc, care era şef al Postului de Poliţie Vadu Moldovei, Daniel Vîrvara, şef al Postului de Poliţie Fântâna Mare, şi Costel Maftei, agent în cadrul Secţiei 1 de Poliţie Rurală Vadu Moldovei, au fost trimişi în judecată pentru 19 infracţiuni. Cele mai multe îl vizează pe Florin Avrămiuc şi sunt legate de şoferi care au scăpat de amenzi sau dosare penale. Într-o parte din cazuri anchetatorii au probat şi luarea de mită pentru „iertare”, în timp ce în altele acuzaţiile sunt doar de abuz în serviciu.

De remarcat şi faptul că dosarul a fost finalizat la mai puţin de o lună de zile de la acţiunea din 9 februarie 2016, când cei trei au fost ridicaţi pentru audieri, reţinuţi şi apoi arestaţi preventiv. Toţi cei trei erau subofiţeri care aveau gradul cel mai înalt, de agent, mai având câţiva ani până la pensie.

 

De la două la 12 capete de acuzare

Inculpatul Florin Avrămiuc a fost trimis în judecată pentru trei infracţiuni de luare de mită şi nouă de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, Daniel Vîrvara pentru două infracţiuni de luare de mită, o infracţiune de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în timp ce Costel Maftei are de răspuns pentru doar două capete de acuzare, respectiv o infracţiune de luare de mită şi una de instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată şi doi mituitori, respectiv Dumitru Baciu şi Gheorghe Holotă. Cei doi, aflaţi sub măsura controlului judiciar, au fost trimişi în judecată pentru „dare de mită”.

 

Tată şi fiu au scăpat de dosare penale cu 200 de lei

Cele mai multe dintre faptele imputate celor doi sunt din 2015, iar câteva din prima parte a anului 2016. Unul dintre inculpaţi are de răspuns şi pentru fapte mai vechi, petiţii depuse încă din 2014 şi nesoluţionate.

Printre altele, şefii de post Avrămiuc şi Vîrvara sunt acuzaţi că, pe 8 noiembrie 2015, au depistat în trafic un autoturism condus de un minor care era însoţit de tatăl său. Deşi trebuiau să întocmească dosar penal pe numele ambilor (primul pentru conducere fără permis, al doilea pentru încredinţarea unui vehicul unei persoane fără permis), agenţii nu au întocmit nici un raport. Din ancheta procurorilor rezultă că Dumitru Baciu, tatăl minorului de la volan, trimis şi el în judecată, i-a dat suma de 200 de lei lui Daniel Vîrvara, care a împărţit banii cu celălalt agent.

Într-un alt caz, pe 30 octombrie 2015, Florin Avrămiuc nu ar fi întocmit  acte de constatare şi sancţionare pe numele unui şofer de camion care nu avea nici documentele sale şi nici ale vehiculului. Totul pentru doar 30 de lei, cât ar fi luată mită agentul de la şofer.

 

Cea mai consistentă mită probată: 4.000 de lei

Anchetatorii au probatoriu legat şi de o luare de mită mult mai consistentă. Pe 18 decembrie 2015, echipajul format din Florin Avrămiuc şi Costel Maftei a oprit pentru control un autotren încărcat cu cherestea al cărui şofer nu deţinea documente de provenienţă. În mod normal, trebuiau anunţate organele silvice, în vederea confiscării materialului lemnos, iar şoferul să fie amendat.

„În schimb, pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, au primit suma de 4.000 lei de la o altă persoană (chemată în ajutor de proprietarul materialului lemnos), care a promis celor doi agenţi de poliţie în primă fază remiterea sumei de 1.000 euro cu titlu de mită, apoi a purtat negocierile şi a remis suma de 4.000 de lei inculpatului Maftei Costel, suma fiind împărţită ulterior în mod egal de cei doi inculpaţi”, au explicat procurorii într-un comunicat de presă.

Un alt episod care a avut în prim plan acelaşi echipaj, Florin Avrămiuc şi Costel Maftei, este din data de 23 decembrie 2015. Un alt şofer care nu avea documentele de identificare asupra sa nu a fost amendat de Avrămiuc, la intervenţia lui Maftei, după ce ultimul ar fi fost rugat să nu ia vreo măsură de fratele conducătorului auto. 

 

Noian de infracţiuni pe numele lui Avrămiuc

Pe lângă faptele amintite mai sus, Florin Avrămiuc mai are de răspuns pentru încă opt infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite. Toate sunt cazuri legate de nereguli constatate în trafic, care trebuiau sancţionate minimum cu amenzi, în unele cazuri şi cu suspendarea permisului de conducere ori prin întocmirea de dosare penale.

Anchetatorii au probatoriu legat de nesancţionarea în temeiul legii a unei tamponări, a unui şofer care conducea un tractor cu remorcă neînmatriculată, a unuia care transporta o bovină fără documente sanitar-veterinare, sau de o conducere a unui vehicul cu număr de înmatriculare expirat. Într-un alt caz agentul este acuzat că nu a testat alcoolemia unui şofer implicat într-un eveniment rutier, deşi existau indicii că acesta este băut, în timp ce în altul că a închis ochii la o depăşire pe linie continuă.  

 

Şeful Postului de Poliţie Fântâna Mare, acuzat că primea pâine şi grâu pentru protecţie în trafic

În ceea ce-l priveşte pe Daniel Vîrvara, şeful Postului de Poliţie Fântâna Mare la data comiterii faptelor, acesta mai este acuzat că nu a soluţionat legal un accident din care au rezultat pagube materiale, cauză din care şoferii au fost în imposibilitatea de a-şi repara autovehiculele conform legii. În alte două cazuri, mai vechi, din 2014, şeful de post nu ar fi soluţionat legal două petiţii, două reclamaţii făcute de localnici. De asemenea, agentul mai este acuzat că a pretins şi primit în mod repetat foloase necuvenite de la un morar (pâine, grâu, făină), oferindu-i în schimb protecţie, în sensul că nu îl oprea în trafic pentru control pe raza comunei Fântâna Mare. 

 

Sechestru pe 1.000 de euro şi două maşini

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au mai anunţat că au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului pe suma de 4.330 de lei, pusă la dispoziţia organelor judiciare în numele inculpatului Florin Avrămiuc, precum şi pe două autoturisme aparţinând celorlalţi doi poliţişti inculpaţi.

Instanţa urmează a se pronunţa şi asupra confiscării altor sume de bani.

La această anchetă coordonată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava au lucratpoliţiştii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava, cu sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Tehnic şi al Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă.

Dosarul se va judeca, în prima sa fază, la Tribunalul Suceava.

Conform Codului de procedură penală, până la o decizie definitivă şi irevocabilă a instanţelor de judecată, cei trei inculpaţi se bucură de prezumţia de nevinovăţie.

 

Alţi trei poliţişti, trimişi luna trecută în judecată pentru fapte asemănătoare

Această acţiune care a vizat trei poliţişti din zona Fălticeni vine la o lună de zile după ce Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a trimis în judecată trei agenţi de la Poliţia municipiului Câmpulung Moldovenesc, cu atribuţii pe linie rutieră, acuzaţi de zeci de infracţiuni, de la luare de mită şi abuz în serviciu la spălare de bani sau evaziune fiscală. Pe lângă faptul că ar fi închis ochii la mai multe nereguli constatate în trafic, doi dintre agenţi mai au de dat socoteală şi pentru că ar fi prestat activităţi ilegale, incompatibile cu statutul de poliţist. Unul este acuzat de afaceri ilegale cu lemn şi evaziune fiscală, iar altul de faptul că nu sancţiona şoferii care nu aveau RCA, cu condiţia ca apoi să le facă el asigurarea obligatorie.

Statisticile Serviciului Judeţean Suceava Anticorupţie arată o creştere a numărului de poliţişti cercetaţi pentru fapte de corupţie. Pe de altă parte, s-a înregistrat şi o creştere importantă a numărului de poliţişti care au denunţat tentative de mituire. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei poliţişti, trimişi în judecată pentru 19 infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu.
 Vizualizări articol: 6196 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 3 voturi
Trei poliţişti, trimişi în judecată pentru 19 infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu4.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mucenici muntenești (de post) Spre deosebire de sfințișorii din aluat dospit din Moldova și Bucovina, mucenicii din sudul țării sunt un fel de paste făinoase, care se fierb în apă ori lapte și se servesc într-un sos delicios, cu nucă și arome. Se găsesc și în... Citeşte