Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 mar 2016 - Anul XXI, nr. 53 (6166)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Raport

Rectorul Universităţii din Suceava a făcut bilanţul primului său mandat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La finalul primului mandat în fruntea Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), rectorul Valentin Popa a prezentat raportul activităţii sale din perioada 2012-2016, trasând totodată câteva posibile direcţii de dezvoltare a universităţii pentru următorii patru ani. În bilanţul întocmit, Popa a sintetizat câteva dintre principalele obiective bifate în decursul celor patru ani, a amintit principalele provocări şi greutăţi de la preluarea mandatului, nominalizând şi câteva nereuşite. 

Potrivit acestuia, stabilizarea financiară a instituţiei şi refacerea imaginii acesteia după nedreapta clasificare realizată de ministrul Daniel Funeriu, care a trimis USV în categoria universităţilor centrate doar pe educaţie, au fost principalele deziderate la preluarea mandatului, în 2012.

Pentru echilibrarea financiară, o miză extrem de importantă, dar care presupunea măsuri drastice, s-a urmărit creșterea veniturilor și reducerea cheltuielilor. În acest sens, în intervalul 2012-2013 s-a decis reducerea numărului de programe de studiu, scăderea tarifului pentru plata cu ora, eliminarea gradațiilor de merit, începând cu 1 ianuarie 2013, pentru întregul personal nedidactic, încetarea pentru toţi angajaţii, de pe 1 decembrie 2012, a acordării tichetelor de masă, creșterea taxelor de studii, amânarea scoaterii la concurs a gradațiilor de merit.

„Aceste măsuri au echilibrat bugetul USV, dar nu imediat, ci abia în 2014 am putut uşor, timid, să revenim asupra acestor decizii. Sunt mulţumit că toţi colegii au înţeles necesitatea unor eforturi de acest gen, a acestor măsuri pentru echilibrarea financiară şi, în final, mi-au acordat încredere pentru încă patru ani, deşi astfel de măsuri atât de drastice ar putea duce şi la altfel de concluzii”, a declarat rectorul Popa.

Cât priveşte principalul obiectiv stabilit pentru mandatul 2016-2020, Valentin Popa a menţionat că acesta vizează motivarea şi valorizarea resursei umane.

 

Bilanţul celor patru ani

În discursul său, Popa a nominalizat câteva dintre cele mai semnificative reuşite. Dintre acestea, rectorul a amintit creşterea numărului de locuri bugetate alocate, în 2015 ajungându-se la cel mai mare număr din istoria instituţiei, funcţionarea unui domeniu nou de doctorat (Ingineria produselor alimentare, în 2015), înfiinţarea lectoratului de la Universitatea din Cernăuţi.

Un alt obiectiv bifat este reprezentat de atragerea de fonduri pentru investiții, suma  crescând constant de la aproximativ 2,4 milioane de lei în 2012 la 4 milioane în 2015, însă la mare diferenţă de sumele alocate în urmă cu aproape 10 ani, când Universităţii îi erau direcţionaţi chiar şi 20 de milioane de lei.

Bilanţul a avut în vedere şi înființarea Casei de Cultură a Studenților din Suceava, singura casă de cultură a studenților din România aflată în coordonarea unei universități și în subordinea Ministerului Educaţiei.

Cât priveşte cercetarea, conducerea USV a menţionat că, în ultimii patru ani, infrastructura de cercetare a instituţiei s-a dezvoltat semnificativ (15 laboratoare de cercetare noi sau modernizate), iar în perioada 2012-2015 au fost obținute de două ori mai multe citări ISI decât în întreaga perioadă 2000-2011. Totodată, au fost demarate numeroase proiecte de dezvoltare și cercetare cu finanțare nerambursabilă (ponderea acestora în total buget USV a crescut de la 27,5% la 49,6%). Anul 2015 a adus implementarea celui mai mare proiect dedicat cercetării din istoria instituției – MANSiD. Valoarea totală a proiectului este de aproape 32 de milioane de lei, însumând 11 laboratoare de cercetare (cinci laboratoare modernizate, şase laboratoare nou create), dotate cu 155 de noi echipamente, din care 21 de echipamente au avut valori de peste 100.000 de euro.

Tot în ultimii patru ani, USV a obţinut locul I între universitățile din România în clasamentul OSIM privind cererile/brevetele de invenție.

 

Imaginea USV

Referitor la restabilirea poziției corecte a USV în cadrul sistemului de învățământ superior, în condițiile lipsei unei noi clasificări a universităților, conducerea USV a urmărit îmbunătățirea imaginii USV atât pe plan național, cât și internațional.

Obținerea gradului de încredere ridicat acordat de ARACIS la cinci ani de la prima certificare de acest fel a fost un pas important în acest sens.

Totodată, Universitatea din Suceava a găzduit prima întâlnire oficială a doi șefi de stat într-o universitate românească: Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova, și Klaus Iohannis, președintele României.

De asemenea, o serie de evenimente organizate de USV au adus instituţia în atenţia opiniei publice - Conferința internațională a Curților Constituționale ale României, Republicii Moldova și Lituaniei, Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, festivităţi de decernare a titlului DHC etc. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rectorul Universităţii din Suceava a făcut bilanţul primului său mandat.
 Vizualizări articol: 2221 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Rectorul Universităţii din Suceava a făcut bilanţul primului său mandat4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pizza la tigaie Nu este chiar o pizza adevărată, ci mai mult o omletă cu de toate, dar gustul este asemănător și se face foarte ușor.Avem nevoie de:4 ouă, 4 linguri făină, un plic praf de copt, 200 g amestec de mezeluri și legume tăiate cubulețe ( salam, șuncă,... Citeşte