Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 mar 2016 - Anul XXI, nr. 51 (6164)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Șcheia, izvor nesecat de ilegalităţi

Prefectura Suceava a sesizat DNA într-o nouă afacere cu terenuri şi subvenţii încasate ilegal la Șcheia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O nouă afacere cu terenuri patronată de Primăria Șcheia a ieşit la iveală în urma falsificării grosolane a unui contract de concesiune a 79 de hectare de păşune pentru care s-au încasat ilegal subvenţii din bani europeni. Contractul original şi cel ”clonat” sunt parafate ”conform cu originalul” şi semnate de secretarul comunei Șcheia, Luminiţa Rîşca. Cazul a fost sesizat de Instituţia Prefectului judeţului Suceava la DNA şi de APIA Suceava la poliţie.

Povestea a început în anul 2011, când crescătorul de animale Eduard Waclawski a concesionat de la Primăria Șcheia, pe o perioadă de 15 ani, o păşune de 79 de hectare. În baza contractului de concesiune, fermierul a încasat subvenţie de la APIA.  În 2013, familia Waclawski s-a asociat cu  SC Schwanensee SRL, patronată de Ionel şi Ligia Cruţ, care a preluat animalele şi s-a obligat să dezvolte afacerea. În urma unor neînţelegeri financiare, în martie 2015 asocierea dintre Waclawski şi familia Cruţ s-a încheiat şi fiecare a mers pe cont propriu. Anul trecut, când s-a modificat legislaţia referitoare la concesionarea păşunilor, Primăria Șcheia a scos la licitaţie şi parcela  de 79 ha, concesionată în 2011 pentru o perioadă de 15 ani. Tatăl titularului concesiunii, Florin Waclawski, cel care conduce de fapt ferma de vaci, oi şi capre, s-a revoltat, arătând inclusiv intabularea la Oficiul de Cadastru Suceava a dreptului de concesiune pentru 15 ani.

Numai că de la primărie i s-a comunicat că singurul contract de concesiune pentru parcela respectivă este pe societatea Schwanensee. Surprinzător, contractul de concesiune a parcelei de 79 ha teren are acelaşi număr de înregistrare cu cel deţinut de familia Waclawski. În faţa acestei situaţii, în vara anului trecut Florin Waclawski a făcut o plângere la DNA Suceava şi s-a adresat primarului de Șcheia, Vasile Andriciuc, şi Consiliului Local pentru clarificări.

 

Primarul Andriciuc recunoaşte ”clonarea” contractului, dar susţine că nu ştie cine e responsabil

În cadrul şedinţei  Consiliului Local Șcheia, primarul a spus că în şedinţa precedentă a prezentat ”situaţia clară la cele 79 de hectare”; ”am spus că cele 79 de hectare nu se scot la licitaţie prin prisma că sunt concesionate pe o perioadă mai mare de 15 ani”. Întrebat de consilieri cine este concesionarul, răspunsul primarului a fost: ”Eu ştiam că este Waclawski. (...) În urma verificărilor pe care le-am făcut, am spus nu semnez contractul pentru că sunt nereguli pentru cele 79 ha. Dumneavoastră (n.r. Waclawski) aţi avut un contract de concesiune, după care SC Schwanensee a avut un contract de concesiune, fapt care m-a determinat să nu semnez contractul până la clarificarea situaţiei”.

Situaţia nu este lămurită nici până acum. Primarul declară că el nu are nici o legătură cu asta, secretarul Luminiţa Rîşca refuză orice discuţie pe tema clonării contractului.

Eduard Waclawski a reclamat cele întâmplate şi la Prefectura Suceava, care, în urma verificărilor efectuate de Corpul de Control al instituţiei, a sesizat DNA. ”Totodată a fost sesizată Comisia de disciplină pentru analizarea şi propunerea modului de soluţionare a sesizărilor privitoare la faptele secretarilor unităţilor administrative, sesizate ca abateri disciplinare, din cadrul Instituţiei Prefectului  judeţului Suceava, referitoare la faptele săvârşite de secretarul comunei Şcheia”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Ana Maria Ștejar.

 

Plata subvenţiilor a alternat între ”clonă” şi contractul original 

În ceea ce priveşte subvenţiile pentru păşune şi pentru animale, acestea au fost plătite de APIA Suceava pentru ambele contracte. Directorul APIA, Iacob Caciur, ne-a confirmat, ieri, că aşa au stat lucrurile. ”Nu aveam cum să ne dăm seama pentru că plăţile au fost făcute în ani diferiţi. Într-un an pe un contract, în alt an pe al doilea”, a precizat directorul APIA, care a adăugat că despre acest caz a sesizat Poliţia, în ultimul trimestru al anului trecut. Este vorba despre câteva zeci de mii de euro încasaţi pe un contract ilegal.

Acuzaţiile de falsificare a contractului de concesiune sunt îndreptate de Eduard Waclawski împotriva secretarului Luminiţa Rîşca şi a primarului Andriciuc. Waclawski afirmă că, din cauza a ceea ce s-a întâmplat, a pierdut subvenţia de circa 40.000 de euro pe păşunea de 79 ha şi 16.000-18.000 de euro subvenţiile pentru animale, plus alte pagube colaterale. Fermierul mai spune că, la sfatul avocaţilor săi, va utiliza în continuare păşunea care i-a fost concesionată cu acte în regulă, încă 11 ani de-acum încolo, până la expirarea contractului. ”Nu există nici un temei legal să mă scoată de pe teren. Doar cu hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, ceea ce durează cel puţin până la expirarea contractului”, a mai spus Eduard Waclawski.

Mai menţionăm că patru acte administrative adoptate anul trecut de CL Șcheia pentru închirierea/ concesionarea păşunilor fac obiectul unor acţiuni în instanţă deschise de Instituţia Prefectului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prefectura Suceava a sesizat DNA într-o nouă afacere cu terenuri şi subvenţii încasate ilegal la Șcheia.
 Vizualizări articol: 5990 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Prefectura Suceava a sesizat DNA într-o nouă afacere cu terenuri şi subvenţii încasate ilegal la Șcheia5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Scuze pt.relatare trimis de
( 3 mar 2016, 08:47:22
Opinia publică ar cunoaşte faptul că unele primării şi parohii s-au înfruptat din banii ce s-au dat pentru unele "pârloage"transformate scriptic în păşuni,însă cazurile ar fi izolate,neimportante şi pardonabile.
Aşa că nu este pisică ce stă lângă peşte şi nu se îmfruptă.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salată de icre cu griș Este unul dintre aperitivele care pot fi făcute ”la urgență” acasă, dacă avem oaspeți care se anunță în scurt timp. Este posibil ca uneori preparatul să iasă un pic prea sărat, dacă icrele folosite au un conținut mare de sare, așa... Citeşte