O nouă afacere cu terenuri patronată de Primăria Șcheia a ieșit la iveală în urma falsificării grosolane a unui contract de concesiune a 79 de hectare de pășune pentru care s-au încasat ilegal subvenții din bani europeni. Contractul original și cel ”clonat” sunt parafate ”conform cu originalul” și semnate de secretarul comunei Șcheia, Luminița Rîșca. Cazul a fost sesizat de Instituția Prefectului județului Suceava la DNA și de APIA Suceava la poliție.
Povestea a început în anul 2011, când crescătorul de animale Eduard Waclawski a concesionat de la Primăria Șcheia, pe o perioadă de 15 ani, o pășune de 79 de hectare. În baza contractului de concesiune, fermierul a încasat subvenție de la APIA. În 2013, familia Waclawski s-a asociat cu SC Schwanensee SRL, patronată de Ionel și Ligia Cruț, care a preluat animalele și s-a obligat să dezvolte afacerea. În urma unor neînțelegeri financiare, în martie 2015 asocierea dintre Waclawski și familia Cruț s-a încheiat și fiecare a mers pe cont propriu. Anul trecut, când s-a modificat legislația referitoare la concesionarea pășunilor, Primăria Șcheia a scos la licitație și parcela de 79 ha, concesionată în 2011 pentru o perioadă de 15 ani. Tatăl titularului concesiunii, Florin Waclawski, cel care conduce de fapt ferma de vaci, oi și capre, s-a revoltat, arătând inclusiv intabularea la Oficiul de Cadastru Suceava a dreptului de concesiune pentru 15 ani.
Numai că de la primărie i s-a comunicat că singurul contract de concesiune pentru parcela respectivă este pe societatea Schwanensee. Surprinzător, contractul de concesiune a parcelei de 79 ha teren are același număr de înregistrare cu cel deținut de familia Waclawski. În fața acestei situații, în vara anului trecut Florin Waclawski a făcut o plângere la DNA Suceava și s-a adresat primarului de Șcheia, Vasile Andriciuc, și Consiliului Local pentru clarificări.
Primarul Andriciuc recunoaște ”clonarea” contractului, dar susține că nu știe cine e responsabil
În cadrul ședinței Consiliului Local Șcheia, primarul a spus că în ședința precedentă a prezentat ”situația clară la cele 79 de hectare”; ”am spus că cele 79 de hectare nu se scot la licitație prin prisma că sunt concesionate pe o perioadă mai mare de 15 ani”. Întrebat de consilieri cine este concesionarul, răspunsul primarului a fost: ”Eu știam că este Waclawski. (…) În urma verificărilor pe care le-am făcut, am spus nu semnez contractul pentru că sunt nereguli pentru cele 79 ha. Dumneavoastră (n.r. Waclawski) ați avut un contract de concesiune, după care SC Schwanensee a avut un contract de concesiune, fapt care m-a determinat să nu semnez contractul până la clarificarea situației”.
Situația nu este lămurită nici până acum. Primarul declară că el nu are nici o legătură cu asta, secretarul Luminița Rîșca refuză orice discuție pe tema clonării contractului.
Eduard Waclawski a reclamat cele întâmplate și la Prefectura Suceava, care, în urma verificărilor efectuate de Corpul de Control al instituției, a sesizat DNA. ”Totodată a fost sesizată Comisia de disciplină pentru analizarea și propunerea modului de soluționare a sesizărilor privitoare la faptele secretarilor unităților administrative, sesizate ca abateri disciplinare, din cadrul Instituției Prefectului județului Suceava, referitoare la faptele săvârșite de secretarul comunei Șcheia”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Ana Maria Ștejar.
Plata subvențiilor a alternat între ”clonă” și contractul original
În ceea ce privește subvențiile pentru pășune și pentru animale, acestea au fost plătite de APIA Suceava pentru ambele contracte. Directorul APIA, Iacob Caciur, ne-a confirmat, ieri, că așa au stat lucrurile. ”Nu aveam cum să ne dăm seama pentru că plățile au fost făcute în ani diferiți. Într-un an pe un contract, în alt an pe al doilea”, a precizat directorul APIA, care a adăugat că despre acest caz a sesizat Poliția, în ultimul trimestru al anului trecut. Este vorba despre câteva zeci de mii de euro încasați pe un contract ilegal.
Acuzațiile de falsificare a contractului de concesiune sunt îndreptate de Eduard Waclawski împotriva secretarului Luminița Rîșca și a primarului Andriciuc. Waclawski afirmă că, din cauza a ceea ce s-a întâmplat, a pierdut subvenția de circa 40.000 de euro pe pășunea de 79 ha și 16.000-18.000 de euro subvențiile pentru animale, plus alte pagube colaterale. Fermierul mai spune că, la sfatul avocaților săi, va utiliza în continuare pășunea care i-a fost concesionată cu acte în regulă, încă 11 ani de-acum încolo, până la expirarea contractului. ”Nu există nici un temei legal să mă scoată de pe teren. Doar cu hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, ceea ce durează cel puțin până la expirarea contractului”, a mai spus Eduard Waclawski.
Mai menționăm că patru acte administrative adoptate anul trecut de CL Șcheia pentru închirierea/ concesionarea pășunilor fac obiectul unor acțiuni în instanță deschise de Instituția Prefectului.