Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 mar 2016 - Anul XXI, nr. 51 (6164)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sprijin

CCI Suceava explică modul în care pot fi accesate finanţările în mediul rural

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Camera de Comerţ şi Industrie Suceava oferă toate informaţiile necesare şi consultanţă de specialitate cu privire la modul în care pot fi accesate finanţările în mediul rural. Preşedintele executiv al CCI Suceava, Lucian Gheorghiu, a anunţat că micro-întreprinderile şi întreprinderile mici, întreprinderile neagricole mici existente şi nou înfiinţate, persoanele fizice autorizate şi alte forme de organizare autorizate pot obţine, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, fonduri de maximum 70.000 de euro, respectiv 200.000 de euro pentru dezvoltarea unor afaceri neagricole în mediul rural.

El a explicat că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a lansat Ghidurile Solicitantului pentru măsurile 6.2. – Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole şi 6.4. – Sprijin pentru investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole, iar acestea vor rămâne în faza de consultare publică până la data de 7 martie 2016.

Prin cele două sub-măsuri se vor  acorda fonduri nerambursabile pentru fermieri sau membrii unei gospodării agricole, micro-întreprinderi şi întreprinderi mici existente din spaţiul rural, micro-întreprinderi şi întreprinderi mici nou înfiinţate sau cu o vechime de maximum trei ani fiscali consecutivi pentru activităţi care nu vizează domeniul agriculturii şi care conduc la dezvoltarea economică a zonelor rurale prin crearea de locuri de muncă, obţinerea de venituri alternative şi scăderea gradului de dependenţă faţă de sectorul agricol.

Lucian Gheorghiu a spus că ambele măsuri sprijină dezvoltarea unor activităţi neagricole în mediul rural, precum: activităţi de producţie – fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, marochinărie, articole din hârtie şi carton, produse chimice, farmaceutice, activităţi de prelucrare a produselor lemnoase, activităţi meşteşugăreşti, activităţi turistice – servicii agroturistice de cazare, agrement şi alimentaţie publică, servicii medicale, sanitar-veterinare, reparaţii maşini, consultanţă în domeniile contabil, juridic, audit, servicii în tehnologia informaţiei, furnizarea de servicii, inclusiv construcţii, reconstrucţii şi/sau modernizarea spaţiilor şi zonelor aferente desfăşurării activităţilor, fabricarea de peleţi şi brichete din biomasă etc.

Valoarea sprijinul financiar, pentru sub-măsura 6.2., este de 50.000 de euro/proiect, cu excepţia  activităţilor de producţie, servicii medicale, sanitar-veterinare şi de agroturism pentru care valoarea sprijinului este de 70.000 euro/proiect, în baza unui Plan de afaceri, iar pe sub-măsura 6.4. se acordă maximum 200.000 euro/beneficiar pe durata a trei exerciţii financiare consecutive, cu excepţia  întreprinderilor unice care efectuează transport de mărfuri în contul terţilor sau contra cost, pentru care sprijinul nu depăşeşte suma de 100.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare consecutive.

Spre deosebire de sub-măsura 6.2., linia de finanţare 6.4. oferă fonduri şi pentru activităţile non-agricole existente deja, nu doar pentru iniţierea unor noi afaceri.

 

Specialiştii CCI Suceava au identificat o serie de criterii de selecţie care descurajează înfiinţarea de start-upuri în mediul rural

Lucian Gheorghiu a subliniat că după ce au analizat ghidurile lansate, specialiştii Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava au identificat o serie de criterii de selecţie care descurajează înfiinţarea de start-upuri în mediul rural şi care, în acelaşi timp, dezavantajează antreprenorii care vor să-şi deschidă o afacere în sfera serviciilor.

Astfel, preşedintele CCI Suceava a precizat că prin efectuarea autoevaluării (prescoringului), rezultă că în cadrul sub-măsurii 6.2. - Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole sunt încurajate investiţiile în agroturism – pensiuni agroturistice şi/sau servicii de agrement desfăşurate în zone cu destinaţii ecoturistice şi zone cu arii naturale protejate dacă investiţia este realizată de o întreprindere existentă, proiect care ar putea primi maximum 95 de puncte. Acelaşi tip de proiect realizat de o întreprindere nouă va fi punctat cu maximum 80 de puncte. El a mai spus că întreprinderile existente care vor aplica pentru finanţarea unui proiect neagricol având drept activitate de bază producţia vor putea fi punctate cu maximum 80 de puncte, iar cele care vor livra servicii cu maximum 75 de puncte. Gheorghiu a arătat că un dezavantaj îl vor avea start-upurile, care vor putea obţine, funcţie de tipul de activitate, un maximum de 65 de puncte, respectiv 60.

Preşedintele CCI Suceava a mai explicat că sub-măsura 6.4. – Sprijin pentru investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole permite, la fel ca şi în cazul precedent, realizarea aceluiaşi tip de investiţie în agroturism – pensiuni agroturistice şi/sau servicii de agrement desfăşurate în zone cu destinaţii ecoturistice şi zone cu arii naturale protejate. „La fel, funcţie de tipul de activitate – producţie sau servicii şi de faptul că întreprinderea are cel puţin trei ani cu profit operaţional sau este nou înfiinţată, punctajul maxim se încadrează între 70 şi 80 de puncte pentru întreprinderile vechi, respectiv 45 şi 35 de puncte pentru întreprinderile nou înfiinţate care nu stimulează activităţile turistice”, a declarat Lucian Gheorghiu.

El a mai adăugat că pe site-ul www.ccisv.ro, la secţiunea „Știri” pot fi consultate cele două ghiduri lansate, precum şi o simulare cu punctajele care se pot obţine în funcţie de criteriile de selecţie. Gheorghiu a precizat că eventualele observaţii pot fi transmise până pe data de 7 martie la adresa consultare@afir.info.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CCI Suceava explică modul în care pot fi accesate finanţările în mediul rural.
 Vizualizări articol: 2648 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CCI Suceava explică modul în care pot fi accesate finanţările în mediul rural0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salată de icre cu griș Este unul dintre aperitivele care pot fi făcute ”la urgență” acasă, dacă avem oaspeți care se anunță în scurt timp. Este posibil ca uneori preparatul să iasă un pic prea sărat, dacă icrele folosite au un conținut mare de sare, așa... Citeşte