Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 feb 2016 - Anul XXI, nr. 48 (6161)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Simbol în paragină

„Undă verde” pentru reabilitarea clădirii/monument a Gării Iţcani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După ce ani de zile reabilitarea frumoasei clădiri a Gării Iţcani a fost doar la nivel de intenţie, degradarea acesteia devenind tot mai vizibilă, în această primăvară va fi dat startul lucrărilor de refacere şi punere în valoare a monumentului istoric, considerat emblematic pentru municipiul Suceava.

Autorizaţia de construire necesară pentru demararea lucrărilor a fost semnată joi de primarul Sucevei, Ion Lungu, care şi-a anunţat disponibilitatea de a aloca fonduri de la bugetul local, pentru refacerea clădirii, dacă CFR va fi dispus să încheie un parteneriat în acest sens.

„Deşi se discută de ani de zile despre necesitatea autorizării lucrărilor de reabilitare a Gării Iţcani, abia joi s-au îndeplinit toate condiţiile legate de documentele necesare. Deşi au mai fost aduse documente în etape, o parte se aflau în arhivele de la Cernăuţi, de unde au şi fost aduse acum.

Acum, autorizaţia de salvare de la degradare a Gării Iţcani a putut fi emisă, fiind îndeplinite toate condiţiile de legalitate. Ea este o clădire de patrimoniu, importantă pentru oraşul nostru, iar dacă este posibil, suntem dispuşi oricând să contribuim financiar la refacerea acesteia”, a spus primarul Ion Lungu.

Inclusă în Lista monumentelor istorice, Gara Suceava Nord a fost construită în anul 1871, valoarea lucrărilor de reabilitare fiind estimată la 2 milioane de euro.

„În urmă cu câţiva ani am avut norocul să fie reabilitată Gara Burdujeni, iar acum este normal şi necesar să fie reabilitată şi cea de la Iţcani. Pentru a obţine fonduri de refacere a clădirii gării, cei de la CFR erau condiţionaţi de obţinerea autorizaţiei de urbanism. Am înţeles că există prevăzuţi bani la Ministerul Transporturilor pentru Gara Iţcani, încât putem relua discuţia privind un eventual parteneriat”, a adăugat edilul sucevean.

Autorizaţia de reabilitare a Gării Suceava Nord a fost eliberată pe 24 de luni, cu posibilitate de prelungire. Demersurile CFR de obţinere a acestei autorizaţii au început din 2014, dar actele necesare la dosar au fost aduse treptat, cel mai mare impediment fiind lipsa actului de proprietate asupra imobilului, obţinut recent de la Cernăuţi.

Gara Suceava Nord a fost construită în anul 1871 în satul Iţcani, astăzi suburbie a Sucevei, şi este inclusă în Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava. Staţia CFR Suceava-Nord deservea traficul de călători şi mărfuri spre Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, precum şi pe cel internaţional înspre Ucraina şi Rusia. În septembrie 2007, Gara Iţcani a fost aleasă pentru turnarea unei secvenţe din filmul „Călătoria lui Gruber”, în regia lui Radu Gabrea, în care actorul Florin Piersic Jr. interpretează rolul unui tânăr neamţ care ajunge în România în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Undă verde” pentru reabilitarea clădirii/monument a Gării Iţcani.
 Vizualizări articol: 3495 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
„Undă verde” pentru reabilitarea clădirii/monument a Gării Iţcani3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sirop de morcov cu mere (Bem-Bem făcut în casă) Cei ce au copilărit înainte de decembrie 1989 își mai amintesc, probabil, despre un fel de sirop pentru copii, care se găsea în sticle de un litru în orice magazin alimenar și era făcut dim morcovi și mere. Acest nectar... Citeşte