Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 feb 2016 - Anul XXI, nr. 44 (6157)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Licitaţia anului

Peste 500.000 de metri cubi de masă lemnoasă, scoşi la licitaţie de Direcţia Silvică Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea mai aşteptată licitaţie a anului pentru agenţii economici din industria masei lemnoase din judeţ va avea loc la începutul lunii martie, când Direcţia Silvică Suceava scoate la licitaţie peste 500.000 de metri cubi de masă lemnoasă.

Licitaţia, care se va desfăşura pe parcursul a trei zile, pune la dispoziţia agenţilor economici cele mai mari cantităţi de lemn exploatabil anul acesta, iar adjudecarea acestora ar pune capăt crizei de pe piaţa lemnului, declanşată de anul trecut, ca urmare a boicotării licitaţiilor din decembrie şi ianuarie, precum şi a anulării celei din februarie, când au avut loc şi mai multe manifestări de protest ale forestierilor, nemulţumiţi de condiţiile de licitare impuse de o serie de reglementări noi, la nivel naţional, modificate recent ca urmare a presiunilor făcute.

„În perioada 2-4 martie 2016, la licitaţia intermediară de valorificare a masei lemnoase pe picior, Direcţia Silvică Suceava oferă la licitaţie din fondul forestier proprietate publică a statului un volum brut de 505.651 mc, fiind cel mai mare volum oferit la o licitaţie intermediară din ultimii cinci ani”, a anunţat Sorin Ciobanu, şeful Direcţiei Silvice Suceava.

În ziua de 2 martie sunt licitate partizile exploatabile pe raza ocoalelor silvice Broşteni, Crucea, Dorna Candrenilor, Vatra Dornei, Iacobeni şi Cârlibaba.

Pe 3 martie va fi scoasă la vânzare masa lemnoasă pe picior (în pădure) de pe raza ocoalelor silvice Breaza, Pojorâta, Vama, Moldoviţa, Frasin, Marginea, Putna, Falcău, Brodina.

Pe 4 martie vor putea fi licitate partizile exploatabile de pe raza ocoalelor silvice Mălini, Râşca, Fălticeni, Dolhasca, Pătrăuţi şi Adâncata.

Pe specii, cel mai mare volum de masă lemnoasă exploatabilă este cel de răşinoase – peste 373.000 mc, urmat de fag – aproape 105.000 mc, stejar – 1.420 mc, la care se mai adaugă peste 14.000 mc de lemn de esenţă tare, din diverse specii, precum şi 8.800 mc de lemn de esenţă moale, din mai multe specii.

Licitaţiile se vor desfăşura „cu strigare”, nu cu oferte în plic (varianta introdusă la licitaţiile care au fost blocate), conform cerinţelor forestierilor, care considerau că noua variantă de depunere a ofertelor este riscantă, în sensul că unii dintre ei puteau să nu obţină nimic, iar alţii să câştige prea multe partizi, peste puterile lor. Pe de altă parte, varianta „cu strigare” poate duce la o creştere a preţului de adjudecare a unei partizi, ca urmare a concurenţei dintre ofertanţi.

Toată masa lemnoasă oferită spre vânzare „pe picior” provine din fondul forestier al statului, fiind certificată la nivel internaţional, nu doar la calitate, ci şi ca exemplu de bune practici în gestionarea responsabilă şi eficientă a pădurilor, prin sistemul Forest Stewardship Council (FSC), ceea ce reprezintă un avantaj pentru agenţii economici în relaţiile comerciale cu cei cărora le vor vinde produsele obţinute prin exploatarea şi prelucrarea acesteia.

 

Preţul mediu de pornire, acelaşi cu cel mediu la toate licitaţiile adjudecate anul trecut

După trei luni de inactivitate, în care criza de pe piaţa lemnului a devenit acută, concurenţa pentru obţinerea partizilor exploatabile s-ar putea dovedi acerbă.

La licitaţie sunt aşteptaţi să participe aproximativ 300 de agenţi economici, a căror preselecţie va fi făcută pe 25 februarie, în baza dosarelor cu documentaţiile necesare solicitate, care pot fi depuse cel târziu pe 24 februarie, la ora 20.00.

Ca urmare a noilor reglementări făcute la nivel naţional, după protestele de amploare ale forestierilor, preţurile de pornire a licitaţiei au fost modificate pentru toate categoriile de masă lemnoasă.

În unele cazuri au scăzut, la altele s-au menţinut la un nivel apropiat. Interesant este că, în medie, noile preţuri de pornire sunt la nivelul licitaţiilor adjudecate în 2015.

„Preţul mediu de pornire la licitaţia principală pentru anul 2015 a fost de 158 de lei/mc, raportat la volumul brut. Acelaşi preţ mediu a fost calculat şi pentru licitaţia  principală pentru 2016, care a fost boicotată de agenţii economici. Pe de altă parte, preţul de pornire pentru întregul volum de masă lemnoasă adjudecat (preţ mediu pe toate licitaţiile şi negocierile) a fost în 2015 de 151 de lei/mc, raportat la volum brut. În urma modificării HG 924/2015 (Regulamentul de vânzare a masei lemnoase) şi aplicării de către RNP Romsilva a noii metodologii de stabilire a preţurilor, preţul de pornire pentru licitaţia pe care o vom organiza la începutul lunii martie este – matematic – identic cu cel din 2015, respectiv 151 de lei/mc.

Cu siguranţă piaţa va fi cea care va stabili nivelul preţurilor de adjudecare a lemnului şi în 2016, iar experienţa anilor trecuţi arată că nivelul acestor preţuri a fost mereu superior preţurilor de pornire. Spre exemplu, în 2015, în urma licitaţiilor, nivelul preţului mediu de adjudecare a fost de 186 de lei/mc”, a precizat directorul celei mai mari direcţii silvice din ţară, Sorin Ciobanu, făcând o trecere în revistă a preţurilor medii de pornire la licitaţiile de masă lemnoasă organizate de DS Suceava în ultimii doi ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 500.000 de metri cubi de masă lemnoasă, scoşi la licitaţie de Direcţia Silvică Suceava.
 Vizualizări articol: 3737 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Peste 500.000 de metri cubi de masă lemnoasă, scoşi la licitaţie de Direcţia Silvică Suceava1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sos grecesc de castraveți Răcoritor, ușor și foarte rapid, acest sos se prepară la rece și se poate servi deopotrivă între aperitive, cât și ca însoțitor delicios al unor feluri consistente, precum fripturileAvem nevoie de:500 g iaurt natural ( preferabil... Citeşte