Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 feb 2016 - Anul XXI, nr. 40 (6153)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dosarele penale mai multe

Corupţia, un fenomen confirmat în sfârşit şi de statistici

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul de dosare penale pentru fapte de corupţie a înregistrat un salt simţitor în ultimul an de zile, o arată statisticile Serviciului Judeţean Anticorupţie Suceava, din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA). Pe lângă poliţiştii care au luat mită, ofiţerii Anticorupţie au remarcat şi faptul că au înregistrat un număr important de denunţuri, nouă, de la poliţişti care au refuzat mita. Aceste denunţuri s-au concretizat ulterior în şapte infracţiuni flagrante de „dare de mită”. Anul trecut, cei mai mulţi funcţionari ai Ministerului Afacerilor Interne cercetaţi pentru luare de mită au fost poliţişti ai Inspectoratului Judeţean, în timp ce în anii anteriori predominanţi au fost poliţiştii de frontieră.

 

25 de dosare penale în plus faţă de 2014

Comisarul-şef Eliazăr Cioinegel, din cadrul DGA Suceava, a precizat că, pe parcursul anului 2015, au fost înregistrate 91 de dosare penale, 38 fiind din sesizarea proprie a ofiţerilor DGA Suceava, iar restul în urma unor informaţii venite de la persoane care au sesizat fapte de corupţie. Din cele 91 de dosare penale, 32 au fost cu referire la săvârşirea infracţiunii de „luare de mită”, şapte pentru „dare de mită”, nouă pentru “trafic de influenţă”, 33 pentru infracţiuni prevăzute de Legea 78/2000, privind sancţionarea faptelor de corupţie (cele mai multe infracţiuni la acest capitol sunt deabuz în serviciu), plus zece dosare în care se fac cercetări pentru probarea altor fapte decât cele de corupţie, asimilate sau în legătură cu acestea. 

Comparativ, în 2014, au fost înregistrate 66 de dosare penale, 32 pentru „luare de mită”, patru pentru „dare de mită”, patru pentru „trafic de influenţă”, 23 la Legea 78/2000, plus trei cu alte fapte asimilate celor de corupţie.

Comisarul-şef din cadrul DGA Suceava a subliniat că a crescut numărul de dosare penale privind fapte de corupţie, însă numărul persoanelor cercetate este mai mic faţă de anii trecuţi. Există şi o explicaţie, în anii anteriori statisticile DGA fiind dominate de cei 62 de poliţişti de frontieră cercetaţi în marele dosar de corupţie de la Vama Siret, finalizat definitiv anul trecut cu pedepse grele.

 

Patru poliţişti anchetaţi pentru corupţie, arestaţi de la începutul acestui an

Statisticile DGA Suceava mai arată că, în 2015, în 11 dosare s-a început urmărirea penală. Au fost cercetate 53 de persoane, dintre care opt din rândul personalului MAI (trei cu funcţii de conducere, iar cinci cu funcţii de execuţie), iar cinci dintre acestea au fost puse sub învinuire pentru fapte de corupţie. În cadrul dosarelor penale de anul trecut au fost inculpate 54 de persoane.

Comisarul-şef Eliazăr Cioinegel a mai precizat că, în urma cercetărilor începute de DGA, au fost întocmite rechizitorii în opt cauze, şase fiind întocmite ca urmare a săvârşirii unor fapte de corupţie.

De altfel, acţiunile anticorupţie au continuat şi în prima parte a lui 2016, un ofiţer al Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, respectiv trei agenţi de poliţie, din care doi şefi de post, ajungând după gratii, arestaţi preventiv pentru infracţiuni de luare de mită sau abuz în serviciu.

 

Televizorul, considerat cel mai bun mijloc de prevenire

Comisarul-şef Eliazăr Cioinegel a subliniat că activitatea DGA are şi o importantă componentă de prevenire.

“Organizăm acţiuni preventive, în cadrul cărora le explicăm funcţionarilor MAI despre gravitatea faptelor de corupţie, despre faptul că riscă până la 10 ani de închisoare”, a declarat ofiţerul. El a subliniat că poliţiştii rutieri, cei de ordine publică sau poliţiştii de frontieră, care intră în contact direct cu infractorul, sunt cei mai expuşi la fapte de corupţie.

„La şedinţe le spunem funcţionarilor să deschidă televizorul şi să vadă cum, aproape zilnic, sunt persoane reţinute sau arestate pentru fapte de corupţie. Asta ar trebui să le dea de gândit cel mai mult celor pretabili la fapte de acest gen”, a subliniat comisarul-şef.

 

Mită de 1.000 de euro, refuzată de un poliţist rutier

După cum am amintit, ofiţerii DGA au ţinut să remarce şi faptul că au apărut poliţişti care denunţă fapte de corupţie.

Chiar ieri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a anunţat trimiterea în judecată a inculpatului Constantin Pintescu, din Straja. Acesta a fost implicat într-un eveniment rutier şi urma să rămână fără permis de conducere. Bărbatul a încercat să-şi salveze permisul de conducere cu suma de 1.050 de euro, dată în două tranşe unui agent-şef principal de la Biroul Rutier Suceava. Poliţistul rutier a refuzat însă mita şi şi-a anunţat superiorii, fiind organizat un flagrant pentru prinderea bărbatului care a oferit mita.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Corupţia, un fenomen confirmat în sfârşit şi de statistici.
 Vizualizări articol: 5805 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 7 voturi
Corupţia, un fenomen confirmat în sfârşit şi de statistici3.357

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Jenant trimis de
(18 feb 2016, 14:08:21
Noroc de statistici ca altfel nu stiam ca exista coruptie...:))). DGA-ul se lauda cu fapte marunte si face dosare amaratilor care dau 100-200 de lei spaga dar il tine in brate pe mai marii corupti! Praf in ochi....
2.   CORUPTIA DIN JUDET ESTE GIGANTICA trimis de
(18 feb 2016, 21:40:07
Daca depui plangere penala pentru a acuza un ofiter de coruptie ,pana intervine un legiuitor sa verifice trec luni de zile. O mare porcarie. Ma refer aici la un ofiter corupt de ani grei dar care a reusit sa pacaleasca un intreg sistem prin falsa sa modestie si timiditate. O mare porcarie in acest judet corupt .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Chec foarte pufos Un chec moale, foarte pufos, cu gust fin şi care se păstrează proaspăt câteva zile se poate obţine prin respectarea cantităţilor exacte din reţetă. Acelaşi aluat se poate folosi cu succes şi pentru prăjituri cu fructe.Avem nevoie de:4 ouă, o... Citeşte