Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 feb 2016 - Anul XXI, nr. 39 (6152)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Avertisment

Municipalitatea suceveană riscă amenzi de până la 70.000 de lei pentru toaletarea spaţiilor verzi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O operaţiune care era efectuată an de an de municipalitatea suceveană, la final de iarnă - început de primăvară, ar putea atrage amenzi uriaşe din partea Gărzii de Mediu.

Avertismentul a fost transmis ieri, la şedinţa lunară cu asociaţiile de proprietari, de un reprezentant al Gărzii de Mediu Suceava, Iulian Antohi: „În ultima perioadă au fost primite mai multe reclamaţii la Garda de Mediu Suceava referitoare la lucrările de toaletare şi tăiere a vegetaţiei care constituie spaţiu verde pe teritoriul municipiului.

La ultima modificare a legii spaţiilor verzi s-a introdus o interdicţie de intervenţie cu tăieri în coronament pentru un număr de şase specii de arbori ornamentali: tei, salcâm, castan, arţar, mesteacăn şi stejar. Amenzile care se aplică pentru astfel de situaţii sunt cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei la persoane fizice şi de la 40.000 la 70.000 de lei la persoanele juridice”.

Interdicţia se aplică în cazul arborilor din speciile menţionate, plantaţi pe spaţiile verzi din domeniul public, precum şi al celor plantaţi în aliniamente în lungul bulevardelor şi străzilor, pe terenurile din zonele urbane şi rurale.

Singurele excepţii care se permit la aplicarea Legii 24/2007, privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, sunt lucrările de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranţa traficului pietonal şi rutier, a imobilelor din apropiere, precum şi a celor de pe traseul reţelelor aeriene.

„Unde-i lege nu-i tocmeală!”, a exclamat primarul Ion Lungu, care i-a atenţionat pe subordonaţii din primărie, de la Direcţia Domeniului Public, care execută astfel de lucrări an de an, în special între blocuri, să respecte noile prevederi, pentru a nu atrage sancţiuni usturătoare.

Problema este că tocmai astfel de operaţiuni sunt solicitate de o mulţime de suceveni, care se confruntă cu fel de fel de probleme, de la coronamentul copacilor plantaţi printre blocuri, de la faptul că le ţin apartamentele în umbră, le blochează ferestrele, le bat ramurile în geam, le afectează faţada imobilului sau şarpanta, până la nemulţumirea unora că, în special la tei, le cad pe maşină frunze sau chiar le sunt acoperite maşinile cu substanţe lipicioase.

Practic, acum, municipalitatea suceveană este prinsă la mijloc, între nemulţumirile sucevenilor care cer să se intervină să fie toaletaţi arborii din anumite zone şi interdicţiile impuse de lege.

„Avem o multitudine de cereri de toaletare a spaţiilor verzi, iar pe de altă parte, numeroase petiţii şi reclamaţii privind întreţinerea acestuia. În cazul în care un arbore constituie un pericol, se poate interveni. De aceea avem biroul de mediu, să poată verifica în teren dacă este vreun pericol, apoi să luăm autorizarea de la APM şi să facem demersurile necesare. Dar lumea trebuie să înţeleagă că nu mai putem răspunde tuturor solicitărilor, ci numai în cazurile în care ne încadrăm în prevederile legale”, a menţionat viceprimarul Ovidiu Doroftei, care coordonează inclusiv această activitate, prin Direcţia Domeniului Public.

Nemulţumirile nu au întârziat să apară, chiar de la cei prezenţi în sală, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, care au spus că au multe solicitări de toaletare a arborilor de la oamenii din asociaţie, ba chiar au semnalat mai multe cazuri în care s-ar impune nu doar toaletarea coroanei, ci chiar tăierea arborilor, plantaţi mult prea aproape de bloc.

Unii chiar au solicitat conducerii primăriei să ia în calcul ca, atunci când le mai dă arbori să planteze pe spaţiile verzi din asociaţii, aşa cum se procedează în fiecare primăvară, să nu le mai dea din aceste specii, la care sunt restricţii, ci să meargă pe arbori ornamentali de talie mai mică, care nu vor crea probleme atunci când vor ajunge la maturitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Municipalitatea suceveană riscă amenzi de până la 70.000 de lei pentru toaletarea spaţiilor verzi.
 Vizualizări articol: 3293 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Municipalitatea suceveană riscă amenzi de până la 70.000 de lei pentru toaletarea spaţiilor verzi1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tovarasi fara cap..... trimis de
(17 feb 2016, 11:26:36
Alo, tovarasi..... voi confundati toaletarea cu taierea.... Oameni buni, voua va plac cum arata copacii din Suceava. Practic sunt niste prepeleci. Acestia nu sunt copaci. Vii odata pe an si la tai coroana din trunchi, dupa care spui ca ai toaletat copacul. Acestia sunt vai de capul lor de copaci. Nu au nici un rost asfel de "arbori". Cand mergi pe G. Enescu, ai impresia ca ai trait un cataclism bilogic, iar imaginea se repeta in tot orasul. Propun taierea acestor prepeleci si replantarea cu niste arbori adevarati care sa fie ingrijiti si lasati sa creasca corespunzator.Repet : Rusine autoritatilor pentru peisagistica Sucevei.....
2.   Bravo Garda de Mediu trimis de
(17 feb 2016, 13:36:17
In sfarsit se ia atitudine fata de maltratarea arborilor din Suceava, taiati dupa bunul plac al locatarilor care au impresia ca nu le intra suficiente raze de soare in apartament ) sau dupa parerea marilor specialisti de la administrarea spatiilor verzi. Arborii din Suceava au ajuns asemenea unor stalpi cu cuib de barza, coronamentul lor este stalcit si mai grav e ca se taie coroanele brazilor si a pinilor care nu mai pastaresc.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Bulete de cașcaval Un aperitiv delicios nu trebuie neapărat să fie complicat de preparat. Buletele de cașcaval încântă mesenii de toate vârstele, arată bine, necesită doar câteva ingrediente și mai puțin de o oră de muncă plăcută.Avem nevoie... Citeşte