Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 feb 2016 - Anul XXI, nr. 38 (6151)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

„CanSat”

Două echipaje de elevi din judeţ, în finala unei competiţii naţionale a Agenţiei Spaţiale Europene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pentru al doilea an consecutiv, Agenţia Spaţială Europeană îi provoacă pe liceenii români să construiască un minisatelit, integrat în volumul şi forma unei doze de băutură, care să fie lansat la altitudinea de un kilometru, să efectueze o serie de măsurători, după care să aterizeze în siguranţă.

Nouă echipaje de elevi din ţară, dintre care două din judeţul Suceava, au reuşit să îndeplinească cerinţele preliminare şi să se califice la faza naţională a competiţiei „CanSat”.

Cele două echipe din judeţ sunt de la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” şi Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc, respectiv Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului.

Faza naţională va avea loc la Suceava, iar echipa câştigătoare a competiţiei naţionale se va califica direct în finala Competiţiei Europene „CanSat”, care va fi organizată de Agenţia Spaţială Europeană, în Portugalia, la finele lunii iunie.

La etapa naţională de la Suceava, echipele vor construi câte un satelit miniatural pe care trebuie să-l lanseze la înălţimea de un kilometru, de pe aeroportul din Salcea.

Misiunea principală este aceeaşi pentru toate echipele participante: să construiască un satelit (denumit CanSat) capabil să măsoare temperatura şi presiunea aerului pe măsură ce cade înapoi pe Pământ după lansare. Misiunea secundară poate fi aleasă de fiecare echipă participantă în funcţie de preferinţe. De exemplu, aceasta ar putea consta în măsurarea unor parametri mai avansaţi, cum ar fi accelerarea, localizarea GPS sau nivelul de radiaţii din jur.

Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – într-o doză de răcoritoare cu un volum de 330 de mililitri.

 

Echipajul câmpulungean

Echipa oraşului Câmpulung Moldovenesc este formată din patru elevi de la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” şi doi elevi de la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare”. Echipajul câmpulungean se numeşte ,,RobotsFever” şi îi are în componenţă pe Călin Diaconu, Paul Buzgan, Radu Ursachi, Teodora Florescu (Colegiul Naţional „Dragoş Vodă”) şi George Hariga şi Alexandru Savin (Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare”). Profesor coordonator este Marius-Daniel Măgurean, iar Cătălina Gulii este profesor de fizică consultant.

„<CanSat> oferă o oportunitate unică pentru ca elevii să aibă o primă experienţă practică a unui proiect spaţial real. Ei sunt responsabili pentru toate aspectele: proiectarea CanSat, selectarea misiunii, integrarea componentelor, testare, pregătirea pentru lansare şi apoi analiza datelor. Misiunea principală a fiecărui echipaj este de a măsura temperatura şi presiunea aerului. Pentru competiţia din acest an <RobotsFever> şi-a propus ca misiune secundară măsurarea nivelului de radiaţii beta şi gamma din zona în care acesta va fi lansat. În plus, CanSat-ul va aduce înapoi informaţii despre orientarea sa, determinată cu ajutorul unui accelerometru, dar şi despre umiditate, care împreună cu informaţiile despre temperatură şi presiune vor putea determina şi alţi indici (ex: punctul de rouă)”, au mai transmis reprezentanţii Colegiului Militar.

Aceştia au mai completat că, în prezent, s-a finalizat faza de proiectare, urmând să se realizeze construcţia propriu-zisă a minisatelitului. Pentru aceasta întreaga echipă speră în găsirea unor resurse financiare din partea unor sponsori, organizaţii sau asociaţii.

 

Echipa de la „Alexandru cel Bun”

Echipa Colegiului „Alexandru cel Bun” Gura Humorului este coordonată de prof. dr. Sorin Tănase, fiind alcătuită din elevii Eusebiu Buga, Andreea Lazarec, Mădălin Pop, Lucian Poenariu, Denisa Simeria şi Maria Horga.

„Fiecare elev are partea lui de treabă, dar fiecare va şti ce fac şi ceilalţi colegi, ca în orice echipă de altfel. Deocamdată elevii s-au ocupat de partea teoretică a proiectului şi de documentarea pentru misiunea secundară a satelitului (SWARM). S-au documentat, au găsit senzorii pe care vor să-i cumpere, iar acum sunt la stadiul în care proiectează macheta CanSatului. Urmează să facă achiziţii, trecând apoi la construcţia fizică a CanSatului. Trebuie să dezvolte şi un limbaj de programare, dat fiind faptul că pentru a doua misiune şi-au ales ceva ce nu s-a mai făcut până acum”, a explicat prof. dr. Sorin Tănase. Acesta a mai menţionat că echipa va primi sprijin material pentru achiziţionarea echipamentelor necesare din partea conducerii Colegiului „Alexandru cel Bun” şi din partea Asociaţiei de Părinţi ASPA GH.

 

20 de echipe înscrise pentru finala naţională de la Suceava

20 de echipe din toată ţara au intrat în cursa pentru un loc în finala „CanSat”. Juriul a fost format din Cristina Stancu - ESERO România, as. univ. dr. ing. Alex Iovanovici - Universitatea Politehnică Timișoara, prof. Ana Elisabeta Naghi - inspector general în Ministerul Educaţiei, drd. ing. Gabriel Anastasiu – Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc.

„În finala competiţiei s-au calificat două echipe din Suceava şi câte o echipă din Bucureşti, Constanţa, Eforie Sud, Craiova, Târgovişte, Sf. Gheorghe şi Timişoara. Etapa naţională va avea loc în luna aprilie”, a precizat Gabriel Anastasiu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Două echipaje de elevi din judeţ, în finala unei competiţii naţionale a Agenţiei Spaţiale Europene.
 Vizualizări articol: 3015 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 3 voturi
Două echipaje de elevi din judeţ, în finala unei competiţii naţionale a Agenţiei Spaţiale Europene3.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Jeleuri de casă Se pregătesc foarte ușor, arată bine și seamănă la gust cu jeleurile moi din comerț, dar nu conțin puzderia de conservanți și coloranți artificiali din jeleurile produse industrial.Avem nevoie de:200 ml suc natural de fructe sau zeamă de compot (... Citeşte