Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 feb 2016 - Anul XXI, nr. 36 (6149)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Punct final

Afaceristul Borgovan din Bazinul Dornelor are de plătit către stat peste 200.000 de lei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unul dintre dosarele de înşelăciune în care a fost judecat Marian Ionel Borgovan, un afacerist din zona Dornelor, a ajuns la final ieri. Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare pe Borgovan, pe care l-a găsit vinovat pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune, complicitate la evaziune fiscală şi evaziune fiscală. Judecătorii au mai decis să-l achite pe Borgovan pentru o altă infracţiune de evaziune fiscală, dar şi pentru cea de reţinere şi nevărsare, cu intenţie, în cel mult 30 zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă. Prin sentinţa de ieri s-a constatat încetarea procesului penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Totuşi, din punct de vedere financiar, Marian Ionel Borgovan are o serie de obligaţii serioase. Astfel, el a fost obligat să achite către administratorul SC Maticon SRL suma de 15.500 de lei, iar către bugetul de stat suma de 219.135,93 de lei cu titlu de debit principal, plus accesoriile aferente calculate până la data plăţii efective a debitului principal.

Iniţial, Tribunalul Suceava îl condamnase pe Marian Ionel Borgovan, cu domiciliul în Coşna, la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, iar suplimentar l-au obligat la plata a peste 300.000 de lei către bugetul de stat. Marian Ionel Borgovan este unul şi acelaşi individ care a concesionat Aerodromul Floreni de la Dorna Candrenilor.

 

Condamnări grele în dosarul ţepelor trase firmelor de leasing

Din dosarul iniţial s-a disjuns un altul, în care Marian Ionel Borgovan, împreună cu Maria Georgeta Borgovan şi Iliuţă Sandu, în calitate de reprezentanţi ai SC Mary Construct International SRL, din Coşna, SC Ambient SRL, din Vatra Dornei, şi SC Cotton Parck SRL, din Poiana Stampei, au ţepuit mai multe firme de leasing. Prejudiciul în acest caz a fost calculat la 1.773.373 de euro (reprezentând 5.724.013,12 lei).

„În concret, au fost încheiate nouă contracte de leasing ce aveau ca obiect finanţarea achiziţionării unor utilaje pentru prelucrarea lemnului şi a pietrei folosind mai multe documente false (biletele la ordin, înscrisuri având menţiuni false privind constituirea garanţiilor, situaţia financiară a firmelor beneficiare, atestarea în mod nereal a existenţei utilajului pentru care s-a solicitat finanţarea, procese verbale de predare-primire etc.), în condiţiile în care utilajele pretins achiziţionate erau inexistente”, explică procurorii anticorupţie, precizând că societăţile de leasing s-au constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 1.263.944,11 euro.

În acest dosar, în decembrie anul trecut, s-a dat şi prima sentinţă, care nu este definitivă. Tribunalul Suceava a dispus condamnarea lui Marian Ionel Borgovan la 12 ani de închisoare, în timp ce soţia sa, Maria Georgeta Borgovan, a primit 4 ani cu suspendare. Celălalt individ din dosar, Iliuţă Sandu, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune.

 

Marian Ionel Borgovan, client vechi al procurorilor

Marian Ionel Borgovan a fost acuzat şi în 2009 de mai multe escrocherii, procurorii Parchetului Tribunalului Bistriţa-Năsăud susţinând că, în perioada 25 aprilie 2005 - 30 martie 2007, suceveanul ar fi luat credite de peste 350.000 de lei de la bănci, cu acte falsificate.

Într-un articol apărut, în martie 2008, în Monitorul de Suceava, Borgovan, care câştigase de câteva luni licitaţia pentru concesionarea Aeroportului Floreni de la Dorna Candrenilor, poza într-un afacerist dornic să investească în promovarea turistică a Bazinului Dornelor.

“Toţi turiştii cu care am stat de vorbă în ultimii ani mi-au spus acelaşi lucru: zona este superbă, dar nu mai vin din cauza drumurilor, care sunt sub orice critică. În ceea ce priveşte segmentul de afaceri, principala presiune este timpul. Cu maşina, din Vatra Dornei până în Germania faci două zile, iar cu avionul două ore. Oamenii de afaceri n-au timp de irosit”, declara la acea vreme Borgovan, precizând că are de gând să amenajeze în incinta aeroportului, accesibil pentru avioane mici şi medii, o sală de aşteptare şi un restaurant şi, în perspectivă, un hangar pentru aparatele de zbor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Afaceristul Borgovan din Bazinul Dornelor are de plătit către stat peste 200.000 de lei.
 Vizualizări articol: 4063 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Afaceristul Borgovan din Bazinul Dornelor are de plătit către stat peste 200.000 de lei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Gogoși pripite cu mere Se fac repede, sunt gustoase și se păstrează moi, ușor umede, câteva zile chiar. Gustul este puțin diferit de cel al clasicelor gogoși dospite iar întreaga operațiune de preparare durează mai puțin de o oră.Avem nevoie de:2 ouă, un pahar... Citeşte