Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 feb 2016 - Anul XXI, nr. 36 (6149)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9752 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5471 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Protest

Adunarea creditorilor de la Termica, tulburată de intervenţia foştilor angajaţi, nemulţumiţi că nu primesc salarii compensatorii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Prima întâlnire de anul acesta a creditorilor fostei societăţi de termoficare a Sucevei, Termica SA, a fost una tensionată, mai ales că aproape 80 de foşti angajaţi, disponibilizaţi după falimentul acesteia, s-au adunat de dimineaţă în faţa clădirii unde a fost programată şedinţa.

Fără a protesta în vreun fel, ci doar aşteptând în faţa clădirii, aceştia au pus oarecum presiune pe creditori, care au fost confruntaţi cu o decizie grea, pusă pe ordinea de zi a problemelor discutate, la solicitarea expresă a foştilor angajaţi de la Termica. Mai exact, aceştia solicită să le fie acordate salarii compensatorii – contravaloarea a câte opt salarii de care beneficiau când erau în activitate.

 

„Suntem la mila creditorilor, neavând un contract colectiv”

Solicitarea lor are ca bază faptul că toţi ceilalţi foşti colegi ai lor, care au fost disponibilizaţi anterior, au primit salarii compensatorii, chiar şi în număr mai mare decât cele opt solicitate de ei.

Numai că, spre deosebire de cei care au fost trimişi acasă în etapele anterioare de reducere a personalului de la Termica, cei care au fost disponibilizaţi anul trecut nu mai aveau ca bază legală un contract colectiv de muncă valabil, ceea ce face ca solicitarea lor să depindă în întregime de voinţa creditorilor de a renunţa la o parte din banii pe care îi au de recuperat din vânzarea activelor şi pasivelor societăţii, pentru a le acorda acest ajutor financiar.

„Suntem la mila creditorilor, neavând un contract colectiv, pentru că ni s-au pus piedici în semnarea acestuia. Toţi avem peste 50 de ani, suntem în şomaj acum, nu prea mai ai cum să găseşti un loc de muncă, de aceea sperăm să ne ajutăm pentru o perioadă cu aceşti bani, din salariile compensatorii”, a spus Ioan Patraş, unul dintre foştii salariaţi ai Termica.

 

Şedinţa creditorilor, întreruptă de foştii salariaţi ai Termica

Situaţia a devenit mai tensionată când foştii salariaţi au aflat că în cadrul adunării creditorilor fostei societăţi de termoficare propunerea care îi viza nu a avut un rezultat favorabil.

Nemulţumiţi, aceştia au intrat în clădire, în sediul lichidatorului judiciar MGA Insolvency SDRL Suceava, unde avea loc adunarea creditorilor falimentarei Termica, cerând explicaţii.

„Am făcut lobby pentru a fi aprobată acordarea acestor salarii compensatorii. Până acum voturile <pentru> sunt din partea Primăriei Suceava şi a Bioenergy. Din păcate ACET-ul s-a sucit”, le-a spus primarul Ion Lungu, care a ieşit din şedinţă pentru a discuta cu foştii angajaţi ai Termica.

Aceştia au întrebat cum de e posibil ca ACET-ul să voteze altceva decât primăria, în condiţiile în care municipalitatea se află printre acţionarii operatorului regional de servicii de apă şi canalizare.

„Nu este SRL-ul meu, ci o companie cu conducere proprie, acţionari şi un consiliu de administraţie, care ia decizii acolo. ACET-ul a spus clar – sunt de acord să voteze, dacă există contract colectiv de muncă. Chiar de vota ACET-ul tot nu trecea, pentru că votul decisiv este la Finanţe, care au 17% din masa credală. O soluţie finală nu este pronunţată astăzi. Discuţiile vor fi reluate. Dacă reprezentanţii Unicom votau, lucrurile erau simplificate, pentru că au un procentaj mai mare. Astăzi, propunerea de acordare a salariilor compensatorii nu e nici aprobată, nici respinsă. S-a cerut acel termen de prorogare. Sunt alături de dumneavoastră, vreau să vă ajut, voi merge cu această propunere în AGA la ACET, dar să nu credeţi că societatea este la mine în buzunar”, a mai explicat primarul Ion Lungu, în calitate de creditor al Termicii, în condiţiile în care Primăria Suceava are de recuperat 4% din valoarea datoriilor rămase în urma fostei societăţi de termoficare.

Reprezentantul lichidatorilor judiciari ai Termica, Teodor Matei, care, în numele foştilor angajaţi, a şi introdus problema plăţilor compensatorii pe ordinea de zi a şedinţei, a discutat de asemeni cu ei, încercând să calmeze spiritele: „Îmi pare rău că s-a ajuns în situaţia asta. Nu e corect să se intre în sediu, peste cei care sunt în şedinţă. Astăzi nu s-a luat o hotărâre finală, se va decide după ce trece perioada de prorogare. În acest timp vom încerca să-i convingem şi pe cei care au votat contra, dar, în momentul de faţă, nu există bază legală pentru acordarea acestor beneficii băneşti. Sunt banii creditorilor şi oricare din noi riscăm să ni se facă plângeri penale pentru că am dat banii lor unor persoane. Facem eforturi să rezolvăm această problemă. Nu există nişte bani pe care să vi-i putem împărţi astăzi, aici”.

Răspunsurile nu i-au mulţumit pe foştii salariaţi de la Termica, care vor neapărat să li se dea salarii compensatorii.

„Cu ce suntem noi de vină că nu avem contract colectiv de muncă? Toată lumea a plecat până acum cu plăţi compensatorii, noi de ce nu primim nimic?”, a spus o fostă salariată, care a lucrat 30 de ani la societatea respectivă.

Problema salariilor compensatorii va fi discutată din nou de creditorii de la Termica, curând, decizia finală depinzând de votul Unicom, fostul furnizor de cărbune al societăţii, care are de recuperat cea mai mare parte a datoriilor societăţii, cât şi de cel al Finanţelor, care au 17% din masa credală.

Pe lângă şomaj, foştii salariaţi de la Termica beneficiază şi de un venit de completare, care li se acordă până la încadrarea într-un nou loc de muncă, sau cel mult 20 de luni, de la bugetul de stat. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Adunarea creditorilor de la Termica, tulburată de intervenţia foştilor angajaţi, nemulţumiţi că nu primesc salarii compensatorii.
 Vizualizări articol: 2838 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Adunarea creditorilor de la Termica, tulburată de intervenţia foştilor angajaţi, nemulţumiţi că nu primesc salarii compensatorii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(13 feb 2016, 13:16:02
Avem un tablou jalnic al capitalismului autohton, cu niste imbuibati care castiga peste o suta de milioane pe luna, in frunte cu edilul incercand sa tempereze nemultumirile unor someri necajiti si pusi pe drumuri, ajunsi in aceasta situatie din cauza acestor imbuibati si a celor care s-au perindat la conducerea Termica in ultimii zece ani. Edilul Sucevei trebuia sa aiba mare grija ca producatorul, transportatorul si distribuitorul de energie termica – SC TERMICA SA – sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si in faliment. Cu regret, putem spune ca problema termoficarii in Suceava a depasit cu mult competenta edilului si a consilierilor locali. Greselile mari privind distrugerea Termica si a sistemului de termoficare din Suceava le-au facut primaria in frunte cu primarul, consilierii locali, AGA, comitetele directoare de la Termica, marii directori generali si consilierii lor, directori de marketing, economici si de termoficare de la Termica, cu totii avand centrale de apartament in vilele luxoase, marete realizari de pe urma salariilor mari si care ne mai tineau si lectii cu privire la termoficarea centralizata a Sucevei.
2.   Comentariu trimis de
(13 feb 2016, 13:16:52
Primaria, impreuna cu cei care au condus/consiliat si mai conduc la Termica si Bioenergy in ultimii zece ani, ar trebui sa-si ceara scuze public pentru faptul ca i-au incurcat pe locuitorii Sucevei, ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, proiectat, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, cu fonduri publice, desi, termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential, repet, CONCURENTIAL, cu contorizare individuala, nu negocieri directe cu Thermonet sau Bioenergy ca acum, are mari avantaje tehnico – economice. Niciunul dintre responsabilii – mereu iresponsabili -, care considera ca si-au facut datoria in termoficarea Sucevei nu fac decat sa-si dovedeasca incapacitatea si lipsa de eficienta. Imbuibarea le-a intunecat mintea si le-a anihilat ratiunea. Diriguitorii termoficarii centralizate din Suceava, unii dintre ei mari specialisi in frigotehnica, cu centrale proprii si bine platiti, inteleg mai greu aceste probleme. Sunt multe organe de control, platite cu bani grei, de la care lumea civilizata asteapta raspunsuri, clarificari si masuri cu privire la distrugerea unui obiectiv atat de important pentru oras cum este Termica ce traieste bine merci din chirii pentru instalatiile importante pe care le detine si cu care se face transportul energiei termice si se asigura siguranta intregului sistem de termoficare din Suceava.
3.   Fără rost... trimis de
(14 feb 2016, 16:58:12
Ce sens are atâta vorbărie?
Totul e pe sistem românesc, promovat de români, pentru români.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Gogoși pripite cu mere Se fac repede, sunt gustoase și se păstrează moi, ușor umede, câteva zile chiar. Gustul este puțin diferit de cel al clasicelor gogoși dospite iar întreaga operațiune de preparare durează mai puțin de o oră.Avem nevoie de:2 ouă, un pahar... Citeşte