Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 feb 2016 - Anul XXI, nr. 34 (6147)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proiect social

Persoane cu dizabilităţi, angajate în cooperativele sociale de la Dărmăneşti şi Sasca Mică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mai multe persoane cu dizabilităţi au reuşit să-şi găsească un loc de muncă sau au învăţat o meserie, ca ucenici, în cadrul Proiectului “Social Economy 4 All”, proiect cofinanţat de Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) prin Fondul Social European. Proiectul a fost implementat în perioada 14 ianuarie - 31 decembrie 2015 şi a avut drept obiectiv crearea unui model integrat pentru sprijinirea accesului pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile din regiunile Nord-Est şi Nord-Vest ale României prindezvoltarea unor structuri de economie socială.

 

Peste 18.000 de persoane adulte cu dizabilităţi, în judeţ

Managerul Proiectului „Social Economy 4 All”, Nicoleta Daneliuc, a spus că la un calcul simplu, la nivelul judeţului Suceava, numărul persoanelor adulte cu dizabilităţi este de aproximativ 18.000, iar în cadrul centrelor de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava sunt ocrotite în jur de 900 de persoane adulte cu dizabilităţi. De aceea, specialiştii au constatat necesitatea înfiinţării unor structuri economice care să ofere servicii de ocupare prin muncă persoanelor cu dizabilităţi, sprijinind în acest mod incluziunea socio-profesională a acestora.

 

Prima Cooperativă Socială din judeţ

În cadrul Proiectului „Social Economy 4 All” a fost înfiinţată prima Cooperativă Socială, sub denumirea de Cooperativa Socială Lemn Therapy Societate Cooperativă, care are ca activitate principală fabricarea de mobilier din lemn. „Este un vis împlinit al celor care lucrăm cu persoanele vulnerabile. În cadrul acestei cooperative au fost angajate opt persoane vulnerabile, din care cinci sunt persoane cu dizabilităţi care sunt instituţionalizate la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Sasca Mică. În plus, alte cinci persoane cu dizabilităţi au avut statut de ucenic, beneficiind de formare profesională la locul de muncă”, ne-a spus Daneliuc.

 

Profitul va fi reinvestit în Cooperativa Socială

Diferenţa dintre statutul de atelier de terapie ocupaţională şi cel de cooperativă socială îl constituie profitul care va putea fi obţinut din vânzarea produselor de mobilier şi care va fi reinvestit în totalitate în dezvoltarea cooperativei. În acelaşi timp, pe perioada proiectului clădirea fostului atelier de tâmplărie a fost modernizat prin renovare, reamenajare şi achiziţionarea de utilaje performanţe, în valoare de 741.679 de lei. „Consider că înfiinţarea primei cooperative sociale în cadrul Atelierului de Tâmplărie de la CRRN Sasca Mică, din cadrul DGASPC Suceava, constituie un exemplu de bună practică care va putea fi replicat cu succes atât la nivel judeţean, cât şi la nivel naţional. De asemenea, şi înfiinţarea celorlalte două cooperative sociale din cadrul proiectului, Dianthus la Damiş, judeţul Bihor, şi Kult Art Fusion la Dărmăneşti, judeţul Suceava, constituie un succes deosebit şi un exemplu de ocupare a forţei de muncă latente pe care România o deţine şi nu o foloseşte”, a completat managera de proiect, care aduce mulţumiri tuturor partenerilor din proiect pentru implicare, seriozitate şi rezultatele obţinute şi, în mod special, organizaţiei Die Querdenker, care a oferit un model de înfrăţire şi colaborare între Austria şi România. „Îi mulţumesc în mod special lui Tomi Salamon Julievich pentru expertiză. Mulţumesc tuturor partenerilor, pentru oportunitatea de a lucra în cadrul unui proiect de o asemenea importanţă şi cu rezultate excepţionale, pentru experienţa dobândită şi pentru toţi oamenii de o calitate excepţională pe care i-am cunoscut”, a declarat Nicoleta Daneliuc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Persoane cu dizabilităţi, angajate în cooperativele sociale de la Dărmăneşti şi Sasca Mică.
 Vizualizări articol: 1826 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Persoane cu dizabilităţi, angajate în cooperativele sociale de la Dărmăneşti şi Sasca Mică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Urs de mămăligă Dintre toate preparatele specifice stânelor turistice, acesta este cel mai ușor de pregătit și acasă. Este simplu, gustos și consistent.Avem nevoie de:O cană făină de porumb grișată, trei căni apă, o linguriță rasă sare, 200 g brânză de... Citeşte