Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 feb 2016 - Anul XXI, nr. 33 (6146)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Din toamna acestui an

Taxe mai mari chiar şi cu 1.000 de lei, la Universitatea „Ştefan cel Mare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Noul an universitar va aduce taxe mai mari pentru studenţii Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), reprezentanţii instituţiei majorând taxele de studiu pentru programele de licență, masterat și doctorat cu o medie de circa 16%.

Concret, pentru domeniile de licenţă de la cele nouă facultăţi ale USV, creşterea se situează între 100 şi 800 de lei, iar pentru domeniile de master, majorările sunt cuprinse între 100 şi 600 de lei. Cei mai afectaţi de ajustarea nivelului taxelor de la USV sunt viitorii doctoranzi, care vor trebui să scoată anual din buzunare câte 4.500 de lei, cu 1.000 de lei în plus faţă de cuantumul taxei din acest an.

 

La Calculatoare taxele s-au mărit cu 800 de lei

Cât priveşte programele de licenţă ale USV, cea mai însemnată majorare a fost făcută la Calculatoare, unde taxele au crescut cu 600 de lei (pentru primul an de studiu) şi cu 800 de lei (pentru anii II, III şi IV). Astfel suma anuală pe care un student trebuie să o plătească universităţii a ajuns la 3.300 de lei (de la 2.700 pentru primul an, respectiv 2.500 de lei, pentru anii II, III şi IV).

La celelalte programe ale Facultăţii de Inginerie Electrică, taxele au crescut cu 450 de lei, de la 2.500 de lei la 2.950 de lei, iar pentru specializările de la masterat, studenţii vor lăsa la casieria instituţiei 3.000 de lei, faţă de 2.500 de lei cât este în prezent.

Un an de studiu la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării pentru studenţii nebugetaţi va costa 2.900 de lei, faţă de 2.500 de lei, cât este taxa în prezent. La masterat taxele au ajuns la 3.000 de lei, de la 2.500 de lei.

Pentru specializările Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, din toamnă, taxele se vor situa între 2.750 şi 3.000 de lei (la Drept). La programele fără frecvenţă, taxele s-au majorat cu 300 de lei (de la 2.700 la 3.000 de lei), iar pentru masterat taxele anuale au fost stabilite la cuantumul de 3.000 de lei.

La Facultatea de Silvicultură, specializarea Silvicultură, taxele cresc, din toamnă, cu 350 de lei, iar la Ecologie cu 500 de lei, de la 2.000 la 2.500 de lei.

 

500 de lei în plus la Inginerie Alimentară

Costurile pentru un an de studiu la Facultatea de Inginerie Alimentară sunt de 3.000 de lei, cu 500 de lei în plus comparativ cu taxele actuale. Tot cu 500 de lei s-au majorat şi taxele pentru specializările de la masterat.

La Facultatea de Istorie şi Geografie, la licenţă zi, taxele s-au majorat cu 300 de lei pentru specializările Geografie, Geografia turismului şi Geografia mediului. La Istorie, Filozofie, Ştiinţe Politice şi Asistenţă Socială, costurile au crescut cu 500 de lei (pentru primul an de studiu), respectiv 400 de lei (pentru anii II şi III). La domeniile de la masterat majorările taxelor sunt între 400 şi 600 de lei.

La Facultatea de Mecanică, la licenţă zi, studenţii vor scoate din buzunare câte 2.850 de lei pe an, faţă de 2.500 de lei în prezent. Pentru programele de masterat, taxele au crescut cu 500 de lei, de la 2.500 de lei la 3.000 de lei.

La Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, viitoarele cadre didactice vor plăti pentru un an de studiu 2.800 de lei (cu 300 de lei în plus faţă de anul universitar actual), iar la masterat - 3.000 de lei.

 

4.000 de lei, taxa anuală la Departamentul de Sănătate

Cele mai piperate taxe de la Universitatea din Suceava sunt percepute studenţilor Departamentului de Sănătate şi Dezvoltare Umană, unde costurile anuale ajung chiar şi la 4.000 de lei. De cealaltă parte, la programele de licenţă ale Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, taxele au crescut de la 2.400 de lei la 2.800 de lei, iar la masterat taxa anuală a crescut de la 2.600 la 3.000 de lei.

 

Decizie generată de creşterile salariale în rândul bugetarilor

Reprezentanţii instituţiei au argumentat creşterea taxelor menţionând că majorarea salariului minim pe economie și creșterile salariale din sistemul bugetar sunt măsuri cu implicații importante asupra bugetului universității. Astfel, membrii Consiliului de Administrație au propus și avizat adaptarea taxelor din USV la noul context economico-fiscal. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Taxe mai mari chiar şi cu 1.000 de lei, la Universitatea „Ştefan cel Mare”.
 Vizualizări articol: 2108 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
Taxe mai mari chiar şi cu 1.000 de lei, la Universitatea „Ştefan cel Mare”3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de roșii (versiune de iarnă) Amatorii de supă de roșii știu bine că preparatul nu iese bine cu tomate luate de prin supermarket, care nu au nici un gust. Există însă și o versiune de iarnă a clasicei rețete a supei de roșii, care se poate pregăti astfel rapid și iese... Citeşte