Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 feb 2016 - Anul XXI, nr. 27 (6140)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă procurori

Trei poliţişti rutieri, trimişi în judecată pentru zeci de infracţiuni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trei agenţi de la Poliţia municipiului Câmpulung Moldovenesc, cu atribuţii pe linie rutieră, au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, într-un dosar care vizează zeci de infracţiuni, de la „luare de mită” şi „abuz în serviciu”, la „spălare de bani” sau „evaziune fiscală”. Pe lângă faptul că ar fi închis ochii la mai multe nereguli constatate în trafic, doi dintre agenţi mai au de dat socoteală şi pentru că ar fi prestat activităţi ilegale, incompatibile cu statutul de poliţist. Unul este acuzat de afaceri ilegale cu lemn şi evaziune fiscală, iar altul de faptul că nu sancţiona şoferii care nu aveau RCA, cu condiţia ca apoi să le facă el asigurarea obligatorie. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată alţi trei inculpaţi, pentru fapte de complicitate cu doi dintre cei trei agenţi de poliţie.

 

Şoferi care au scăpat de amenzi sau de reţinerea permisului auto

Gheorghiţă Drăgoi, agent de poliţie în cadrul Poliţiei municipiului Câmpulung Moldovenesc – Compartimentul Rutier, a fost trimis în judecată pentru comiterea a opt infracţiuni. Printre altele este vorba de „complicitate la infracţiunea de luare de mită”, „efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, săvârşită în formă continuată” (52 de acte materiale), „evaziune fiscală în formă continuată” sau „spălare a banilor în formă continuată”.

În mare, infracţiunile imputate lui Drăgoi au două componente: una legată de nesancţionarea unor şoferi depistaţi cu viteză peste limita legală sau depăşind pe linie continuă şi una legată de afaceri ilegale cu lemn.

 Pe linie rutieră, agentul Drăgoi este acuzat că, pe 14 septembrie 2014, în timp ce efectua un control cu autoturismul dotat cu aparat radar, alături de colegul Valerian Gabriel Negură (trimis şi el în judecată în acest dosar), a depistat un şofer care rula cu 82 de km/h în localitate. În loc să-i aplice sancţiunea legală, 6 – 8 puncte amendă (540 – 720 lei), Drăgoi ar fi primit suma de 100 de lei de la şofer. În aceste condiţii, celălalt agent constatator, Valerian Gabriel Negură, l-a sancţionat pe şofer doar cu avertisment şi cu 4 puncte de penalizare.

A doua zi, pe 15 septembrie, inculpatul Drăgoi ar fi închis ochii la o depăşire pe linie continuă constatată în trafic, neaplicând amenda şi măsura complementară, a suspendării dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile.

Agentul mai este acuzat că a ajutat-o pe o femeie să dea o declaraţie notarială falsă, din care rezulta că a transportat o maşină cu o platformă, al cărei număr de înmatriculare l-a folosit abuziv din baza de date,dar şi că a folosit informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite pentru altul, verificând, în calitate de agent de poliţie, în baza de date oficială, emiterea permisului de conducere pentru o persoană.

 

Evaziune de peste 100.000 de lei, în afaceri ilegale cu lemn

Procurorii au descoperit pe parcursul anchetei şi alte infracţiuni pentru care l-au trimis în judecată pe poliţistul Drăgoi, pentru un prejudiciu mult mai mare. Acesta este acuzat că, în perioada 2011-2014, a desfăşurat activităţi comerciale cumaterial lemnos, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, actele de comerţ de acest gen fiind incompatibile cu statutul de poliţist. Este vorba de demersuri privind autorizarea, exploatarea şi valorificarea masei lemnoase aferente unui număr de 52 de partizi forestiere. Referitor la aceste fapte, a fost trimis în judecată şi inculpatul Orest Rusan, acuzat că a participat la această afacere ca interpus, pentru a da o aparenţă de legalitate.

Pe lângă incompatibilitate, agentul de poliţie este acuzat şi de evaziune fiscală cu un prejudiciu foarte mare.

„Inculpatul Drăgoi Gheorghiţă a obţinut, în perioada 2011 – 2014, un venit brut de 819.885 lei, pe care nu l-a declarat organelor fiscale, sustrăgându-se în acest mod de la plata obligaţiilor fiscale către stat, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, şi a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 115.674,4 lei, din care 89.249,8 lei – impozit pe venituri din activităţi independente, iar 26.424,4 lei – contribuţia la asigurări sociale de sănătate”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

O altă acuzaţie este legată de faptul că agentul Drăgoi nu a declarat în întregime veniturile obţinute, omiţând declararea venitului realizat din activităţile comerciale cu material lemnos.

Cum prejudiciul imputat agentului Drăgoi este mare, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri ale acestuia. Este vorba de o clădire cu teren aferent, un autoturism şi sumele de 13.500 lei şi 2.600 euro, ridicate cu ocazia unor percheziţii efectuate în decembrie 2014.

 

Poliţistul care îşi rotunjea veniturile ca agent de asigurări RCA. Clienţii erau şoferi opriţi în trafic

Al doilea agent de poliţie trimis în judecată, Valerian Gabriel Negură, are de răspuns pentru 22 de infracţiuni de “abuz în serviciu”,  “luare de mită”,  „folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite”, „operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia” şi „fals în declaraţii”. Acesta este acuzat de nesancţionarea unor şoferi în trafic, pentru foloase, dar şi de faptul că se transformase în agent de asigurări auto, folosindu-de de calitatea de poliţist.

Procurorii au explicat cum acţiona agentul: atunci când constata în trafic faptul că un conducător auto se deplasa la volanul unei maşini fără a avea încheiată asigurarea obligatorie RCA îi aplica o sancţiune mult mai blândă decât cea legală (amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei şi reţinerea certificatului de înmatriculare a vehiculului), cu condiţia ca respectivul să încheie ulterior asigurarea prin intermediul său. 

„Ulterior, în aceeaşi zi sau la scurt timp, folosind informaţiile obţinute în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de agent de poliţie, informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, referitoare la lipsa unei asigurări RCA, inculpatul Negură Gabriel Valerian încheia poliţe de asigurare de răspundere civilă auto RCApentru autoturismele conducătorilor auto depistaţi în trafic, în scopul obţinerii de foloase necuvenite”, au explicat procurorii. În acest mod, poliţistul îşi rotunjea veniturile din comisioanele pe care le încasa ca agent de asigurări.

Procurorii au identificat, în intervalul 2011-2014, 49 de poliţie de asigurare de răspundere civilă auto încasate în acest mod, prin folosirea informaţiilor nedestinate publicităţii, din bazele de date.

Cum era agent de asigurări, poliţistul se ocupa şi de dosarele de daună, fapt care contravine de asemenea statutului său.

„A desfăşurat activităţi de intermediere contracte pentru obţinerea de despăgubiri, ca reprezentant al unei societăţi comerciale, prin persoane interpuse, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, modalitate în care au fost întocmite 23 de contracte. Cele 23 de contracte au fost încheiate de inculpat cu persoane vătămate sau urmaşi ai victimelor unor accidente rutiere, persoane pe care inculpatul le-a cunoscut în exercitarea atribuţiilor de serviciu”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

O parte din capetele de acuzare împotriva lui Gabriel Valerian Negură sunt legate de acţiuni de control în trafic, împreună cu agentul Drăgoi, în care a fost complice la luare de mită, susţin procurorii.

Printre acuzaţiile din dosar se mai găseşte primirea unei cobze de peşte în valoare de 35 de lei de la un şofer pe care l-a sancţionat mult mai blând decât trebuia conform legii.

 

Poliţist acuzat că a schimbat din pix persoana de la volanul unei maşini

Al treilea poliţist trimis în judecată, agentul Florin Pleşca, are de răspuns pentru şase infracţiuni legate de abuzul în serviciu, fals intelectual în formă continuată şi uz de fals. În cazul său este vorba de fapte mărunte, cel puţin în comparaţie cu ceilalţi doi.

Într-un caz, în februarie 2014, agentul de poliţie a depistat un şofer care a depăşit pe linie continuă, însă, rezultă din anchetă, în loc să-i reţină permisul de conducere, i-a aplicat sancţiuni pentru nereguli minore (lipsa documentelor, lipsa trusei medicale şi a centurii de siguranţă, plăcuţe de înmatriculare murdare). În iunie 2014 a urmat un episod asemănător, care a adus încă doi inculpaţi în dosar. Din ancheta procurorilor rezultă că agentul, care desfăşura activităţi de control al traficului rutier cu aparatul radar, l-a depistat în trafic pe conducătorul auto Eusebiu Vasile Vaman, care circula cu viteza de 92 de km/h în localitate.  Agentul a consemnat însă în mod nereal că la volanul autoturismului se afla o femeie, Andreea Maria Creciunescu, căreia i-a fost aplicată sancţiunea contravenţională a avertismentului şi 6 puncte penalizare.  Cei doi, şoferul şi femeia, au fost şi ei trimişi în judecată pentru infracţiunile de „complicitate la abuz în serviciu” şi „complicitate la fals intelectual”, primul,  respectiv „mărturie mincinoasă” în cazul femeii. Această manevră a urmărit să-l scape pe şofer de punctele de penalizare.

 

Judecat pentru că a încasat o amendă în dolari

În august 2014, agentul Pleşca a depistat un şofer care circula cu 75 de km/h în localitate şi i-a aplicat 5 puncte de amendă (450 de lei). Infracţiunea, arată procurorii, este legată de modul în care a încasat amenda pe loc. Acesta putea să o încaseze doar în lei, însă a luat dolari, făcând o paritate în avantajul său.

„A fost de acord să încaseze suma de 60 de dolari de la contravenient, ca echivalent al sumei de 180 de lei, pe care a consemnat-o în fals în cuprinsul procesului verbal, obţinând în acest mod foloase necuvenite pentru sine, având în vedere paritatea aproximativă”, explică procurorii. Prejudiciul din această paritate este de 20 de lei.

Procesul se va judeca în prima sa fază la Tribunalul Suceava. Toţi inculpaţii din acest dosar sunt deocamdată doar trimişi în judecată pentru faptele amintite, condiţii în care se bucură de prezumţia de nevinovăţie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei poliţişti rutieri, trimişi în judecată pentru zeci de infracţiuni.
 Vizualizări articol: 6587 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Trei poliţişti rutieri, trimişi în judecată pentru zeci de infracţiuni4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sangria Este o băutură ce provine din Spania și Portugalia, ușor de pregătit și acasă. Este acum la modă și pe la noi, mai ales la petrecerile oferite rudelor din țară de românii care lucrează în străinătate. Se găsește în ultima vreme și... Citeşte