Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 feb 2016 - Anul XXI, nr. 25 (6138)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Astăzi

Protest al forestierilor pe străzile Sucevei, dar la o amploare mai mică decât se dorea iniţial

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Protestul agenţilor economici şi al angajaţilor din industria masei lemnoase din judeţul Suceava va paraliza astăzi traficul rutier pe o bandă a principalei artere de circulaţie a municipiului reşedinţă de judeţ.

Protestul forestierilor va ocupa temporar banda întâi de circulaţie, pe traseul cuprins între Agenția de Protecție a Mediului (Metro), Direcția Silvică Suceava, Prefectura Suceava şi retur, în intervalul orar 10.00 – 16.00.

În autorizaţia de protest aceştia au obţinut şi aprobare pentru pichetarea de către un grup de 50 de oameni a sediului  Direcţiei Silvice Suceava, către care se îndreaptă o parte dintre nemulţumirile lor, vizavi de valorificarea resurselor de masă lemnoasă ale judeţului.

Iniţial, manifestarea de protest de astăzi se dorea a fi una de amploare, cu peste o mie de participanţi, unii agenţi economici dorind să vină la protest inclusiv cu utilaje şi unelte specifice activităţii lor.

Dar, ca urmare a măsurilor anunţate de Guvern vineri seara, ca răspuns la revendicările forestierilor prezentate la protestul din Capitală de la începutul săptămânii trecute, organizatorii au decis să „domolească” avântul forestierilor, în speranţa că la solicitările lor se va veni cu soluţii reale.

„Nu renunţăm la protest, doar că nu va mai fi atât de amplu pe cât îl doreau agenţii economici din judeţ, care sunt foarte nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă. Susținem în continuare revendicările depuse la Guvernul României în data de 26.01.2016 și cerem soluționarea favorabilă a acestora în cel mai scurt timp. În cazul în care nu va fi găsită nici o soluție vom picheta cu câte 100 de oameni sediul Direcţiei Silvice Suceava și Prefectura Suceava, în perioada 9 - 12 februarie, iar în paralel, vom anunța în cel mai scurt timp o dată pentru un nou protest în Piața Victoriei”, a spus vicepreşedintele Asociaţiei Forestiere Bucovina, Ciprian Muscă, care s-a ocupat de organizarea acestor manifestări de protest.

 

Guvernul modifică regulamentul de valorificare a masei lemnoase

Vineri seara, printr-un comunicat de presă, Guvernul României a anunţat că va modifica regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, iar Romsilva va revizui mecanismul de stabilire a preţului de pornire la licitaţii pentru deblocarea rapidă a tranzacţiilor de masă lemnoasă.

Modificarea legislaţiei, iniţiată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, şi revizuirea mecanismului de stabilire a preţului au fost convenite de un grup de lucru care s-a constituit vineri pentru a identifica soluţiile la problemele generate de blocarea tranzacţiilor de masă lemnoasă.

La întâlnire au participat reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, ai Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, ai Consiliului Concurenţei şi ai Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva.

 

Revendicările forestierilor suceveni de la protestul de astăzi

Nemulţumirile forestierilor suceveni, care vor fi transmise în urma protestului de astăzi, atât reprezentantului Guvernului în teritoriu – prefectul Constantin Harasim, cât şi conducerii Direcţiei Silvice Suceava, sunt cuprinse într-o listă cu 10 revendicări.

Concret, aceştia solicită renunțarea la prețurile excesive practicate de Romsilva, conform Deciziei 691/2015, şi anularea acestei decizii; modificarea contractului de vânzare cumpărare impus unilateral de RNP și eliminarea clauzelor abuzive ce contravin legislației în vigoare; plata doar a lemnului de lucru, nu și a cojii; reprogramarea licitației și oferirea la licitație a minim 50% din posibilitatea anului 2016 aprobată pentru DS Suceava, la preturi de pornire/de referință la nivelul preturilor de pornire la licitație practicate în anul 2015; publicarea pe site-ul web al instituției a listei de partizi pentru anul 2016; publicarea pe grade de accesibilitate a listei de partizi ce vor fi valorificate ca lemn pe picior către agenții economici și a listei de partizi ce vor fi exploatate pentru asigurarea necesarului de foc al populației; interzicerea reținerii și exploatării fără licitație de către DS Suceava a masei lemnoase proprietate publică a statului; organizarea licitațiilor publice cu strigare pentru valorificarea masei lemnoase, eliminarea licitării în plic; investiții în drumuri forestiere; valorificarea masei lemnoase/susținerea dezvoltării ramurii industriale a prelucrării lemnului conform principiilor de valorificare stabilite de Codul Silvic; anularea licitației din data de 9-12 februarie 2016.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Protest al forestierilor pe străzile Sucevei, dar la o amploare mai mică decât se dorea iniţial.
 Vizualizări articol: 2880 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Protest al forestierilor pe străzile Sucevei, dar la o amploare mai mică decât se dorea iniţial3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pui cu măsline și lămâie (rețeta rapidă grecească) Delicioasa asociere a cărnii dulci de pui cu aroma lămâilor este folosită în multe feluri, în gastronomia mediteraneană, arabă, asiatică și indiană. Când nu dispunem de lămâi conservate pentru a face, de pildă, o... Citeşte