Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 ian 2016 - Anul XXI, nr. 21 (6134)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

În Capitală

Peste 1.500 de forestieri suceveni au protestat în faţa Guvernului, din cauza blocajului de pe piaţa lemnului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel mai amplu protest al celor care lucrează în domeniul exploatării şi prelucrării masei lemnoase, dar şi în industria mobilei, s-a desfăşurat ieri, în Capitală. Timp de aproximativ şase ore, Piaţa Victoriei a fost ocupată de forestieri, care şi-au spus păsurile, cerând Guvernului să acţioneze înainte ca blocajul de pe piaţa lemnului să se transforme într-un dezastru economic cu impact asupra întregii ţări.

Aproape 5.000 de persoane din 22 de judeţe, de la ţapinarii care scot lemnul din pădure şi îl aduc la drumul auto, de la cei care lucrează în gatere, la prelucrarea buştenilor, pentru materiale de construcţii şi alte numeroase utilizări, până la cei care fac mobila cu care ne dotăm locuinţele, au protestat contra condiţiilor impuse de Regia Naţională a Pădurilor, care, după cum spun ei, au dus la un blocaj total pe piaţa lemnului, punând în pericol cei peste 130.000 de angajaţi din industria masei lemnoase.

Cel mai numeros grup de protestatari din Capitală a fost cel venit din Suceava, de unde au participat peste 1.500 de forestieri, care îşi văd ameninţată activitatea de zi cu zi. Aceştia au mers la Bucureşti cu 25 de autocare închiriate, dar şi cu alte mijloace de transport – trenul şi maşinile personale, adunându-se în Piaţa Victoriei începând de la 09,30. Din cauza numărului mare de protestatari, traficul rutier din Capitală a fost dat peste cap timp de mai multe ore.

Protestatarilor li s-a interzis de către forţele de ordine să vină cu unelte şi utilaje specifice meseriei lor – drujbe, topoare, fierăstraie, în schimb au fost „înarmaţi” cu bannere şi pancarte cu mesaje precum "Dorim o cotă de masă lemnoasă pentru sprijinirea firmelor mici şi mijlocii" , "Mergem spre falimentare", "Vrem licitaţie deschisă cu strigare", „Pentru campanii şi funcţii/ Aţi vândut, hoţilor, munţii”.

Principala nemulţumire a forestierilor vizează preţurile de vânzare a masei lemnoase la licitaţiile organizate de direcţiile silvice din ţară, dar şi condiţiile de comercializare a lemnului din pădurile statului, cuprinse în HG nr. 924/2015 privind aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică.

 "Vrem ca preţurile să revină la normalitate. Acum, din cauza deciziei Romsilva de a creşte cu 300 la sută preţul minim de pornire la licitaţii, activitatea noastră este blocată" a declarat Ciprian Muscă, vicepreşedintele Asociaţiei Forestierilor din Bucovina, care s-a ocupat şi de organizarea protestului care a mobilizat jumătate din judeţele României. Protestul a fost organizat de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România, Comunitatea Forestierilor — Fordaq, Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni — Nostra Silva, Asociaţia Forestieră Bucovina, Asociaţia Forestieră Valea Someşului, Asociaţia Forestierilor şi producătorilor de mobilă Mureşul şi Federaţia Sindicatelor din Industria Lemnului, alături de firmele care activează în domeniu.

 

Discuţiile cu premierul şi reprezentanţii Guvernului, soldate cu promisiuni de măsuri urgente

Amplul protest din Piaţa Victoriei a avut imediat ecouri în rândul reprezentanţilor Guvernului României. O delegaţie a forestierilor a fost primită la discuţii de către prim-ministrul României, Dacian Cioloş, alături de care s-au aflat secretarul general al Guvernului, Sorin Sergiu Chelmu, precum şi secretarul de stat Erika Stanciu, din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Acestora le-a fost înmânat un memoriu de 10 puncte, prin care se solicită “adoptarea în regim de urgenţă a unor decizii care să permită accesul real la resursa de masă lemnoasă; modificarea contractului de vânzare-cumpărare impus unilateral de RNP și eliminarea clauzelor abuzive ce contravin legislației în vigoare; reprogramarea licitațiilor principale la direcțiile silvice unde s-a adjudecat mai puțin de 50% din volumul oferit la licitație, cu preţuri de pornire /de referință la nivelul preţurilor de pornire la licitație practicate în 2015; adoptarea de măsuri prin care să fie transparentizată valorificarea și vânzarea masei lemnoase de către RNP-Romsilva; interzicerea reținerii și exploatării fără licitație de către RNP-Romsilva a masei lemnoase proprietate publică a statului; organizarea licitațiilor publice cu strigare pentru valorificarea masei lemnoase, eliminarea licitării în plic; controale tematice ale Gărzilor Forestiere și în pădurile administrate de RNP-Romsilva; depolitizarea RNP-Romsilva; un sistem de urmărire a exploatării legale/trasabilității masei lemnoase eficient, bazat pe un sistem de monitorizare integrat de urmărire a aplicării amenajamentelor silvice/exploatarea masei lemnoase pe bază de APV-uri legal autorizate/bune practici privind interzicerea punerii pe piață a masei lemnoase fără proveniență legală (due-dilligence, autoreglementare); susținerea unei strategii pentru domeniul forestier”.

Ca urmare a semnalului de alarmă tras de forestieri, reprezentanţii Guvernului au promis măsuri imediate.

„Pe termen scurt, promisiunile lor sunt că va fi anulată decizia 691/2015 a RNP, că preţurile vor fi recalculate, considerându-se situaţia actuală ca fiind una excepţională, că vor fi organizate noi licitaţii cu noile preţuri de pornire, iar contractul de vânzare-cumpărare a masei lemnoase va fi renegociat. Celelalte probleme semnalate de forestieri vor face obiectul unei analize atente a unor grupuri de lucru constituite special în acest scop”, au declarat reprezentanţii Asociaţiei Forestiere Bucovina şi ai Asociaţiei Forestierilor din România, prezenţi la discuţii cu membrii Guvernului.

În ciuda nemulţumirilor care i-au determinat să parcurgă sute de kilometri, pentru a-şi spune păsul în faţa guvernanţilor, protestul forestierilor s-a desfăşurat paşnic, fără alte probleme decât perturbarea traficului, din cauza numărului mare de participanţi.

Printre documentele depuse de forestieri la Guvern se numără şi o scrisoare deschisă adresată preşedintelui României, Klaus Iohannis.

Criza de pe piaţa lemnului s-a făcut simţită puternic chiar de anul trecut, printre cele mai vizibile efecte fiind lipsa de activitate a agenţilor economici, care nu au ce prelucra, în condiţiile în care în toată ţara, la licitaţiile organizate de RNP, prin intermediul direcţiilor silvice, nu s-au depus oferte decât pentru 5% din volumul de masă lemnoasă scos la vânzare – 4,3 milioane de metri cubi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 1.500 de forestieri suceveni au protestat în faţa Guvernului, din cauza blocajului de pe piaţa lemnului.
 Vizualizări articol: 2882 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Peste 1.500 de forestieri suceveni au protestat în faţa Guvernului, din cauza blocajului de pe piaţa lemnului3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Articol incomplet trimis de
(27 ian 2016, 21:48:53
As fi curios sa stiu ce au scandat. bine stiuta HOTII! HOTII!, ei care de 25 de ani au ras padurile. Nu le convine ca s-a strans latul la taierile de lemn.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cartofi țărănești (rețeta veche autentică) Cartofii țărănești au fost ”inventați” în vechime de gospodine care găteau simplu, din alimente naturale, și care aveau atât de multe alte treburi de făcut, încât nu-și permiteau să piardă timp cu proceduri... Citeşte