Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 ian 2016 - Anul XXI, nr. 21 (6134)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sondaj

Apropierea de casă, principalul motiv pentru care tinerii aleg Universitatea din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La finele anului trecut, aproape 600 de studenţi din anul I ai Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) au fost chestionaţi cu privire la principalele aspecte de care au ţinut cont în alegerea instituţiei academice din Suceava.

Potrivit rezultatelor sondajului, apropierea de casă, calitatea cadrelor didactice şi prestigiul universităţii sunt criteriile cele mai importante în alegerea USV.

Conform reprezentanţilor Centrului de Consiliere şi Orientare în Carieră Suceava, autorii studiului, „profilul motivaţional al studentului de anul I ar putea fi sintetizat astfel: a ales USV datorită apropierii de casă, calităţii cadrelor didactice şi prestigiului universităţii, a ales facultatea pentru că îi place domeniul şi profesia are căutare pe piaţa muncii; se aşteaptă ca în timpul facultăţii să dobândească competenţe şi cunoştinţe, iar după terminarea facultăţii să îşi găsească un loc de muncă şi, în cazul în care ar avea probleme de învăţare, s-ar adresa profesorilor şi colegilor, iar dacă ar avea probleme personale, s-ar adresa părinţilor, prietenilor, profesorilor şi personalului Centrului de Consiliere şi Orientare în Carieră”.

 

Studenţii vor un loc de muncă după absolvire

În ceea ce priveşte motivele care stau la baza alegerii facultăţii, cei mai mulţi studenţi au menţionat fie că le place domeniul, fie profesia are căutare pe piaţa muncii, fie au abilităţi pentru respectivul domeniu.

Sondajul de opinie realizat în rândul bobocilor a mai evidenţiat faptul că aşteptările lor pe parcursul facultăţii ţin de dezvoltarea competenţelor (pentru o treime dintre respondenţi), este „o modalitate de a acumula cunoştinţe” şi o „modalitate de dezvoltate personală”.

Conform rezultatelor, studenţii au „aşteptarea de a fi bursier (în foarte mare măsură 41,7% şi în mare măsură 16,6%) şi de a trece la buget (în foarte mare măsură 38% şi în mare măsură 10,4%). Oportunităţile sociale pe care le implică statutul de student - posibilitatea de a-ţi extinde sfera de prieteni - reprezintă o preocupare secundară a studenţilor (în foarte mare măsură 37,5% şi în mare măsură 24,7%)”.

Aşteptările de după finalizarea facultăţii se structurează conform următoarei ierarhii: „să îmi găsesc un loc de muncă” (în foarte mare măsură 68,4%), „să am deprinderi practice” (în foarte mare măsură 59,9%), „să fiu format ca specialist” (în foarte mare măsură 54,7%).

Totodată, pentru aproximativ jumătate dintre studenţi continuarea studiilor rămâne o prioritate.

Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră Suceava a realizat studiul în perioada 15 noiembrie – 15 decembrie 2015.

Ca metodă de cercetare s-a optat pentru ancheta pe bază de chestionar. „S-a stabilit ca investigaţia să se efectueze pe o treime din totalul studenţilor din anul I zi, respectând proporţiile pe facultăţi şi specializări. Aplicarea chestionarelor s-a realizat la finalul unor cursuri (de regulă, cursuri comune pentru mai multe specializări). Operatorii de anchetă au fost voluntarii CCOC coordonaţi de echipa centrului”, au transmis reprezentanţii Centrului de Consiliere. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Apropierea de casă, principalul motiv pentru care tinerii aleg Universitatea din Suceava.
 Vizualizări articol: 1794 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Apropierea de casă, principalul motiv pentru care tinerii aleg Universitatea din Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cartofi țărănești (rețeta veche autentică) Cartofii țărănești au fost ”inventați” în vechime de gospodine care găteau simplu, din alimente naturale, și care aveau atât de multe alte treburi de făcut, încât nu-și permiteau să piardă timp cu proceduri... Citeşte