Consiliul Județean Suceava va lua în dezbatere, în ședința de vineri, 29 ianuarie, un proiect de hotărâre privind acordarea unor zile de concediu de odihnă suplimentare personalului din CJ și din o parte dintre instituțiile publice subordonate. Este vorba despre Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor, Camera Agricolă, Direcția Județeană de Drumuri și Poduri, Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului, Direcția de Administrare a Domeniului Public și Privat, Muzeul Bucovinei, Biblioteca Județeană și Centrul Cultural Bucovina. Proiectul de hotărâre se bazează pe rezultatele expertizei efectuate de Direcția de Sănătate Publică Suceava, din care reiese că starea de sănătate a personalului poate fi afectată de condițiile de muncă.
Conform buletinelor de expertiză, de exemplu, personalul care lucrează la computer poate fi afectat, printre altele, de iluminarea ecranului, de fenomenul de vibrare a imaginilor derulate pe ecran, de agenții biologici existenți la nivelul tastaturii, de poziția șezândă prelungită sau de suprasolicitarea neuropsihică. Cei care lucrează la arhivă sunt expuși la praf, iluminat deficitar și pot risca alunecări sau căderi de la înălțime. Cei care lucrează în sediul Palatului Administrativ sunt expuși la câmpuri electromagnetice de radiofrecvență peste valoarea limită de expunere, care le poate provoca anxietate sau chiar depresie, dureri de cap, oboseală, migrene, insomnii, tulburări de ritm cardiac sau chiar convulsii.
Angajații laboratorului de restaurare de la muzeu și cei din asistență socială sunt printre cei mai expuși
Cu aceleași riscuri se confruntă și cei care lucrează la Direcția de Evidență a Persoanelor, Camera Agricolă sau Drumuri și Poduri. Angajații de la Direcția de Asistență Socială și din centrele de asistență subordonate sunt expuși, în plus, la boli provocate de diverși agenți infecțioși, de substanțele chimice cu care se lucrează (antiseptice, dezinfectante), de suprasolicitarea fizică și psihică.
Cei care lucrează la Direcția de Administrare a Domeniului Public și Privat se confruntă cu riscul lucrului la computer, în timp ce salariații de la Muzeul Bucovinei, inclusiv cei care lucrează în laboratorul de restaurare sunt expuși la solvenți organici, agenți biologici, suprasolicitarea ochilor, stat în picioare timp îndelungat, care le pot provoca afecțiuni dintre cele mai diverse, de la intoxicații, alergii și plăgi până la arsuri chimice sau astm bronșic profesional.
Angajații bibliotecii au de-a face în primul rând cu praful, expunerea la computer și suprasolicitare fizică și neuropsică.
La Centrul Cultural ”Bucovina”, cei mai expuși la afectarea stării de sănătate sunt soliștii vocali, membrii orchestrei și ai corpului de balet – zgomot de intensitate mare, suprasolicitarea aparatului locomotor, fardul și pudra, care pot provoca alergii, suprasolicitarea psihică.
Pe lângă măsurile de sănătate și securitate la locul de muncă, impuse de lege, consilierii județeni vor mai analiza dacă aceste riscuri pot fi compensate cu adăugarea unor zile suplimentare la concediul de odihnă, între 3-10 zile, în funcție de specificul activității fiecăruia.
Compensare
Angajații Consiliului Județean Suceava ar putea primi zile de concediu suplimentare pentru ”condițiile de muncă vătămătoare”
