Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 ian 2016 - Anul XXI, nr. 19 (6132)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   15 imagini |   ø fişiere video

Manifestare

„Ziua Unirii”, la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consiliul Judeţean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina (CCB) a organizat vineri, la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene din municipiul Suceava, manifestarea cu genericul „Ziua Unirii”.

Evenimentul a circumscris o alocuţiune rostită de istoricul Pavel Blaj, vernisajul expoziţiei de pictură „Semnele timpului” a artistului vizual sucevean Constantin Severin şi un spectacol artistic susţinut de câţiva elevi ai Şcolii Populare de Artă „Ion Irimescu” Suceava, Grupul psaltic „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, Grupul vocal „Flori de măr” Râşca şi Grupul folcloric „Balada Humorului”.

 

„Prima manifestare de amploare din acest an organizată de Centrul Cultural Bucovina”

În cuvântul de deschidere, managerul CCB, Viorel Varvaroi, le-a adresat participanţilor un salut de „bun venit la prima manifestare de amploare din acest an organizată de Centrul Cultural Bucovina”, subliniind faptul că instituţia suceveană „a încheiat cu rezultate deosebite anul 2015” şi are un calendar cu acţiuni culturale pentru anul în curs „cu peste o sută de manifestări”.

Prezent la eveniment, prefectul Constantin Harasim a remarcat „atmosfera foarte caldă” şi i-a felicitat pe organizatorii şi pe protagoniştii manifestării.

Alocuţiunea tematică rostită de istoricul Pavel Blaj a vizat evenimentul istoric al Unirii Mici, realizată la data de 24 ianuarie 1859, contextul în care a fost înfăptuită Unirea, cu accent pe personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza, domnitorul sub sceptrul căruia s-au unit cele două principate, Moldova şi Ţara Românească, eveniment care a constituit primul pas pe calea constituirii statului naţional român.

 

Lucrări „unice prin concept, simbolistică şi stil”, care „înglobează structuri de sensibilitate arhetipale”

Manifestarea a fost prezentată de Gabriela Teişanu şi Oana Sârbu Botezat, consultanţi artistici în cadrul Centrului Cultural Bucovina.

În primul segment al spectacolului artistic au evoluat elevele Amelia Şagău (pian), care a interpretat un „Vals liric” de D. Şostakovici, Luiza Ivaşcu (pian), care a cântat „Valsul despărţirii” de V. Rebikov, şi Luisa Grigoriiciuc (vioară), care - cu acompaniamentul la pian al prof. Elena Andriescu - a făcut să răsune un „Menuet”, de L. Boccherini.

Expoziţia „Semnele timpului” realizată de artistul vizual Constantin Severin, expoziţie care etalează pe şevalete 18 lucrări în ulei, a fost prezentată de Delia Ioana Leizeriuc, licenţiată în Istoria şi teoria artei la Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi.

Constantin Severin, fondatorul şi promotorul expresionismului arhetipal, se află, aşa cum a remarcat Delia Ioana Leizeriuc, „la cea de-a şaisprezecea expoziţie personală”.

Lucrările sale „unice prin concept, simbolistică şi stil” „înglobează structuri de sensibilitate arhetipale”, au un „aspect sculptural” şi transmit mesajul unei „moşteniri culturale genetice”.

 

„Vernisaj, lume aleasă...”

Într-o scurtă intervenţie avizată de organizatori, scriitorul şi umoristul Constantin Horbovanu a dat citire unui catren inspirat de prezenţa Deliei Ioana Leizeriuc: „Vernisaj, lume aleasă / Unde am descoperit / Lângă picturi de-naltă clasă / Şi un... bust deosebit”.

Constantin Severin, care a apreciat comentariul asupra expoziţiei sale, a spus că „astăzi s-a născut un critic de artă deosebit” şi a mărturisind că se simte „onorat de prezenţa publicului participant”, a mulţumit organizatorilor şi le-a urat tuturor să se bucure de această expoziţie.

În cel de-al doilea segment al spectacolului a evoluat, în formulă restrânsă, Grupul psaltic „Sf. Ioan cel Nou” al Asociaţiei „Psaltichia” din Suceava, grup constituit din preoţi, teologi şi cântăreţi bisericeşti, dirijat de pr. Constantin-Dan Magdalena.

Au urmat apoi, încheind spectacolul, Grupul vocal „Flori de măr” Râşca, dirijat de prof. Mihaela Grădinariu, şi Grupul folcloric „Balada Humorului”, coordonat de Gheorghe Lucan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Ziua Unirii”, la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene.
 Vizualizări articol: 1788 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Ziua Unirii”, la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Chifteluţe cu sos picant în stil italian Se servesc cu paste şi sos, sunt simplu de făcut, delicioase şi arată foarte apetisant. Chifteluţele cu sos în stil italian (polpetti) reuşesc fără probleme chiar şi începătorilor în arta culinară, sunt economice şi pot reprezenta... Citeşte