Școala Gimnazială “Al.I. Cuza” Fălticeni, una dintre cele mai vechi școli din zonă, a sărbătorit vineri, 22 ianuarie, 174 de ani de existență. Manifestările au început în fața școlii cu depunerea de coroane și jerbe de flori din partea Consiliului Județean Suceava, a Primăriei municipiului Fălticeni, a conducerii școlii, a cadrelor didactice, a elevilor și a asociației părinților. Printre cei prezenți s-au numărat și doi foști elevi ai acestei școli cu funcții administrative importante pentru comunitate, Cătălin Nechifor, președintele Consiliului Județean Suceava, și primarul Cătălin Coman.
Cătălin Nechifor și-a adus aminte de anii petrecuți în această unitate de învățământ, de profesionalismul și munca depusă de cadrele didactice pentru formarea elevilor și pregătirea pentru a deveni liceeni. „Școala «Cuza» înseamnă un pas important pentru mine în viață, este locul unde m-am format ca tânăr din clasa a III-a până în clasa a VIII-a, după care am trecut strada către «Nicu Gane»”, a spus președintele Consiliului Județean.
După ceremonie, primarul Cătălin Coman, președintele Cătălin Nechifor, vicepreședintele Consiliului Județean Alexandru Rădulescu, împreună cu elevi și foști elevi din diferite generații, cadre didactice, reprezentanți ai diferitelor instituții de la nivel județean și local, au dansat Hora Unirii.
Prof. Daniela Ilincăi, directoarea unității de învățământ, a precizat: „În acest an școala sărbătorește 174 de ani de existență. Renumele ei este legat de elevii iluștri ce și-au început anii de ucenicie în buchisitul slovelor în acest locaș de cultură: Nicu Gane, Eugen Lovinescu, Artur Gorovei, Ion Dragoslav, Horia Lovinescu, Vasile Ciurea, Alexandru Lambrior și mulți alții. Așa am ajuns să vorbim despre istoria școlii scrisă în decursul celor peste 17 decenii de succese răsunătoare, cât și de provocări care ne-au pus la încercare rezistența, dar și puterea de a o lua de la capăt. Vreau să le mulțumesc celor cu care am împărtășit reușitele și bucuriile, celor ce s-au regăsit uniți de același ideal: de a modela caractere, de a crește oameni frumoși, de care să fim mândri că le-am fost dascăli”.
„Anotimpul cuvintelor”
Cu ocazia acestui moment festiv a fost lansată și publicația anuală „Anotimpul cuvintelor”, revistă ce reunește între paginile ei cele mai interesante activități derulate în anul 2015, participarea la proiectele și programele educative, importanța implicării părinților în actul educațional, necesitatea colaborării cu diverse instituții, activitatea educativă școlară și extrașcolară, acțiunile de protecția mediului. Sunt abordate și teme recreative sau pentru o viață sănătoasă, cum ar fi „Clubul de engleză”, „Stil de viață sănătos”, „O minte sănătoasă, într-un corp sănătos”, dar și pagini de proză și poezie semnate de cei mai talentați elevi ai școlii. Sub titlul „Emoție, trăire, recunoștință”, putem citi „cuvântul părinților și al foștilor elevi”, dar și gândurile copiilor despre școală, copilărie etc. sau putem descoperi diverse pasiuni și preocupări ale celei mai tinere generații de elevi a orașului Fălticeni.
Spectacol artistic la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”
Înainte de spectacolul artistic pus în scenă de elevii școlii și care s-a desfășurat la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, conducerea școlii a oferit „celei mai tinere pensionare”, prof. Ana Stratulat, fostă directoare adjunctă a școlii, o Diplomă de Excelență. Ana Stratulat a fost mesagerul “generației de aur a slujitorilor acestei școli aflați într-o vacanță permanentă”. Primarul Cătălin Coman a înmânat premii în valoare de 22.500 de lei, constând în laptopuri, video proiectoare, mobilier școlar și televizoare claselor de elevi care s-au remarcat în cadrul concursului „Participă activ, colectează selectiv”, Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” ocupând locul II în cadrul acestui concurs cu finanțare din bugetul local.