Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 ian 2016 - Anul XXI, nr. 18 (6131)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boli de sezon

Primul caz de gripă din judeţul Suceava, din acest sezon, confirmat clinic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Gripa şi-a făcut apariţia în judeţul Suceava, primul caz din acest sezon fiind confirmat clinic, în săptămâna 11-17 ianuarie, la un bărbat din municipiul reşedinţă de judeţ. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Adrian Popescu, a precizat că pacientul a fost internat. În acelaşi interval de timp, în judeţ s-au mai înregistrat 663 de pneumopatii, dintre care pentru 81 de cazuri a fost nevoie de internare. Cei mai mulţi pacienţi au fost copii până la 14 ani, 271 de cazuri.

Alţi 2.373 de pacienţi se află în evidenţele DSP cu infecţii ale căilor respiratorii superioare; 56 dintre aceştia au fost internaţi în spital.

Gripa este o boală infecţioasă foarte contagioasă, provocată de un virus. Poate evolua în formă foarte uşoară, asemănătoare unui simplu guturai, sau poate fi foarte gravă, cu moarte rapidă, în funcţie de agresivitatea virusului şi starea de sănătate a persoanei infectate. Gripa fără complicaţii se manifestă prin debut brusc cu febră sau temperatură normală plus unul sau mai multe din semnele următoare: frisoane, tuse, secreţie nazală apoasă, dureri de cap, dureri articulare şi/sau musculare. Grupele de risc, la care se recomandă vaccinarea antigripală, sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 de ani care se află în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau HIV, gravidele, medicii şi personalul din spitale şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţii instituţiilor de ocrotire şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii. De asemenea, medicii recomandă vaccinarea persoanelor rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi a celor care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor cu risc înalt şi a tuturor care au peste 65 de ani.

 

Cum ne protejăm de gripă

Conform informaţiilor publicate pe site-ul Institutului Cantacuzino, boala se transmite cel mai adesea de la un om bolnav la un om sănătos prin tuse, strănut, vorbit sau prin utilizarea în comun a unor obiecte contaminate recent. Gripa poate fi contractată la orice vârstă, de orice persoană. Nou-născuţii şi sugarii cu vârste până la 6 luni pot face gripă dacă mama lor nu a fost vaccinată.

Există medicamente care acţionează împotriva virusului gripal, ajutând la vindecarea bolii, prevenirea complicaţiilor şi a deceselor. În România sunt aprobate pentru tratamentul antigripal medicamentele amantadină, oseltamivir şi zanamivir, care se iau doar la indicaţia medicului. Specialiştii institutului precizează că gripa nu se poate trata prin mijloace naturale, dar unele simptome pot beneficia de tratament cu ceaiuri medicinale, frecţii etc.

Boala poate fi prevenită prin vaccinare antigripală, iar în cazul contraindicaţiei vaccinării se pot folosi medicamente antivirale, cu condiţia de fi administrate în primele două zile de la apariţia bolii şi pe toată perioada riscului de contaminare. Vaccinurile sunt eficace când conţin virusul care determină epidemia. Aproximativ 90-95% dintre persoanele vaccinate vor fi protejate de infecţia gripală, în sensul că nu vor mai face deloc sau vor face forme uşoare de boală, dar 5-10% vor rămâne vulnerabile.

Pentru a nu transmite virusul, un bolnav de gripă trebuie să evite contactul cu persoanele sănătoase din jur, mai ales cu cele care prezintă un risc crescut de îmbolnăvire (vârstnici, bolnavi cronici); trebuie să nu participe la manifestări sportive sau culturale, evitând deplasările în locuri aglomerate; să folosească şerveţele igienice sau batiste, eventual să poarte mască pentru a limita transmiterea virusului când tuşeşte sau strănută.

Încăperea în care se izolează bolnavul trebuie să fie bine aerisită zilnic, iar obiectele de folosinţă personală să fie curăţate (apă cu detergenţi, prin ştergere cu diferiţi dezinfectanţi etc.).

Purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Adrian Popescu, a mai precizat că medicii de familie din judeţ încă mai au în stoc vaccin antigripal pentru vaccinarea grupelor de risc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primul caz de gripă din judeţul Suceava, din acest sezon, confirmat clinic.
 Vizualizări articol: 2248 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primul caz de gripă din judeţul Suceava, din acest sezon, confirmat clinic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tășcuțe cu portocale Sunt clătite cu multă, multă umplutură, aromate, delicate, care mai și arată bine pe orice masă festivă.Avem nevoie de:6 foi de clătită obișnuite ( din 2 ouă, lapte și făină), 250g cremă de brânză sau brânză de vacă cu... Citeşte