Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 ian 2016 - Anul XXI, nr. 12 (6125)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ultima soluţie

Peste 1.500 de forestieri din Suceava şi Botoşani vor protesta în faţa Guvernului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Scandalul licitaţiilor de masă lemnoasă organizate de Romsilva, declanşat la nivel naţional, ca urmare a folosirii preţului de adjudecare a lemnului din 2015 ca preţ de pornire la licitaţia în acest an, situaţie valabilă şi la Suceava, va intra în atenţia Guvernului. Nu doar prin numeroasele scrisori şi informări transmise instituţiilor statului, prin care sunt trase semnale de alarmă în privinţa Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin HG 924/2015, ci şi prin proteste în stradă.

Peste 1.500 de forestieri din Suceava şi Botoşani sunt hotărâţi să îşi spună păsurile în stradă, în faţa sediului Guvernului României, timp de două zile, pentru a atrage atenţia asupra problemelor semnalate de ei şi pentru a cere luarea unor măsuri concrete de remediere a situaţiei create la nivel naţional.

Pentru protestul organizat de Asociaţia Forestieră Bucovina deja s-au primit confirmări că se vor alătura  agenţii economici din industria lemnului din judeţele Neamţ, Bacău, Iași, Bistriţa, Maramureș, Mureș, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș, precum și reprezentaţi ai industriei mobilei, încât numărul celor care îşi vor manifesta nemulţumirile în Piaţa Victoriei ar putea ajunge cu uşurinţă la 5.000 sau chiar 10.000 de oameni.

Protestul, văzut ca o ultimă soluţie de către forestieri, ar urma să fie ţinut în zilele de 25 şi 26 ianuarie.

„Forestierii au ajuns la limita posibilităţilor de a mai susţine acest sistem de valorificare a masei lemnoase, achiziţia de materii prime în actualele condiţii se va putea face cu pierderi foarte mari, reduceri de activitate, concedieri și în final licitaţia principală a anului 2016, pentru resursa anului 2017, ne va găsi în aceleași condiţii, nemulţumiri, imposibilitate de achiziţie material lemnos, proteste pe fondul unui nou nivel și mai ridicat de preţ impus de Romsilva”, spun organizatorii protestului, Asociaţia Forestieră Bucovina.

 

Şedinţă convocată înaintea celei mai mari licitaţii de masă lemnoasă de anul acesta

Protestul din Capitală al agenţilor economici suceveni şi botoşăneni reprezintă una dintre măsurile stabilite în urma Adunării Extraordinare a Sucursalei Suceava a ASFOR și a Asociaţiei Forestiere Bucovina, care a avut loc joi seara,  la Gura Humorului, cu doar câteva zile înainte de licitaţia prin care Direcţia Silvică Suceava scoate la vânzare cel mai mare volum de masă lemnoasă exploatabil anul acesta -  489.253 metri cubi.

„Pe acestă cale dorim să tragem un semnal de alarmă că restricţionarea accesului la resursa de material lemnos a agenţilor economici ce-și desfășoară activitatea în zona de munte a judeţului Suceava, alături de exploatarea ilegală, are implicaţii sociale, politice și economice, deseori subminând progresul către o bună guvernanţă și ameninţând mijloacele de subzistenţă ale comunităţilor locale dependente de păduri”, se afirmă în comunicatul remis de reprezentanţii  Asociaţiei Forestiere Bucovina, după şedinţa solicitată de agenţii economici direct interesaţi de masa lemnoasă exploatabilă în pădurile Sucevei.

La dezbateri au participat peste 250 de agenţi economici din judeţele Suceava şi Botoșani. Acestui demers li s-au alăturat reprezentanţi ai forestierilor din Neamţ, Bistriţa-Năsăud și Asociaţia Forestierilor Valea Mureșului și Gurghiului.

 

Spirala preţurilor şi o criză a lemnului de foc

Principalele nemulţumiri ale forestierilor se referă la preţurile de pornire a licitaţiilor de masă lemnoasă, dar şi la modul de organizare şi desfăşurare a acestora.

„În actuala situaţie de criză s-a ajuns urmare a nerespectării principiilor prevăzute de Codul silvic privind: valorificarea superioară a masei lemnoase; sprijinirea dezvoltării rurale prin prelucrarea locală a masei lemnoase;  transparenţa vânzării și comercializării masei lemnoase, principii pe care nu le regăsim nici în H.G. 924/2015 privind valorificarea masei lemnoase și nici în contractul cadru unic la nivel de ţară impus de Romsilva. Actuala criză a lemnului nu a fost provocată de forestieri, ci de cei de la Regia Naţională a Pădurilor, prin modul în care au înţeles să majoreze preţului lemnului și cu 300%, precum și prin modul de valorificare și organizare a licitaţiilor. Noi tragem de mai mulţi ani semnale de alarmă că spirala preţurilor, pornită în anul 2013, va duce la falimentul sectorul de exploatare, industrializare și al industriei mobilei. Practic, prin aceste creșteri succesive de preţ sunt cazuri în care este imposibilă licitarea”.

Un semnal de alarmă este tras de ASFOR şi în privinţa disponibilităţii tot mai reduse a lemnului de foc pentru populaţie, dar şi a unei creşteri masive de preţ:

„ În ceea ce privește lemnul de foc, atragem și noi pe această cale atenţia autorităţilor competente că nu forestierii sunt cei vinovaţi de lipsa materiei prime pentru centrala Sucevei, ci preţul lemnului, preţ care în noile condiţii de valorificare impuse de RNP va crește în 2016 cu 15 – 30%. Sectorul forestier nu poate absorbi această nouă creștere de preţ și ea va fi resimţită de piaţă și cu siguranţă se va transforma în imposibilitatea de achiziţie a lemnului de foc pentru centrala Sucevei”.

 

Romsilva: „Unii operatori economici au boicotat licitaţiile şi au creat tensiuni pentru că vor masă lemnoasă în condiţii avantajoase doar pentru ei”

Ca răspuns la acuzaţiile care i-au fost aduse de exploatatorii şi producătorii din industria locală de lemn cu privire la creşterea preţului de pornire pentru achiziţia materialului lemnos în anul 2016, Romsilva a remis ieri un comunicat oficial:

„Nivelul actual al preţurilor de pornire la licitaţie pentru vânzarea masei lemnoase din producţia anului 2016 nu a fost stabilit aleator de către RNP - Romsilva. Acest nivel a fost fundamentat pe rezultatul licitaţiilor publice, deschise şi transparente care au avut loc în anul 2015, pe specii, sortimente şi grade de accesibilitate, în strictă conformitate cu prevederile Regulamentului. Faţă de acest nivel, unităţile RNP – Romsilva nu au procedat şi nu procedează la majorări, decât în cazuri temeinic justificate şi în strânsă corelare cu nivelul local al pieţei lemnului. Rezultatul licitaţiilor de vânzare a masei lemnoase, la care s-a adjudecat masă lemnoasă, desfăşurate până la această dată, demonstrează că fundamentarea preţurilor a fost riguroasă şi obiectivă, dar a nemulţumit şi nemulţumeşte pe cei care vor să beneficieze de resursa de masă lemnoasă din fondul forestier proprietate publică a statului în condiţii avantajoase numai pentru ei şi în defavoarea statului.

Diminuarea posibilităţilor de aprovizionare, în condiţii legale, cu masă lemnoasă din fondul forestier proprietate privată a determinat şi determină creşterea presiunii exercitate de unii operatori economici pentru diminuarea preţului de valorificare a lemnului provenit din fondul forestier proprietate publică a statului. Pentru a-şi atinge scopul, aceşti operatori economici au recurs la acţiuni de boicotarea licitaţiilor şi la crearea unor stări tensionate cu acei operatori economici care au înţeles legalitatea şi rigoarea cu care RNP-Romsilva valorifică masa lemnoasă, elocvent în acest sens fiind faptul că şi-au adjudecat volumele de lemn de care au nevoie”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 1.500 de forestieri din Suceava şi Botoşani vor protesta în faţa Guvernului.
 Vizualizări articol: 4266 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Peste 1.500 de forestieri din Suceava şi Botoşani vor protesta în faţa Guvernului5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prajitura de biscuiți cu mere și zahăr ars Este incredibil de simplu de făcut, dar atât de gustoasă, încât mereu avem senzația că porția a fost prea mică…Avem nevoie de:1 kg de mere, puțină apă, 200 g zahăr, un praf de budincă de caramel, un vârf de cuțit... Citeşte